Bisnes & Ekonomi

Potensi Tanaman Vanila Untuk Penduduk Pedalaman Sabah

Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah menggalakkan penduduk tempatan untuk menceburkan diri dalam pertanian vanila untuk meningkatkan ekonomi masyarakat luar bandar.

Menterinya, Datuk Ewon Benedick berkata, pertanian vanila berpotensi menjadi penjana pendapatan dan juga mewujudkan usahawan baru, terutama di kawasan luar bandar.

Ini disebabkan oleh permintaan tinggi untuk vanila di dalam dan di seluruh dunia, kata Benedick.

“Pertanian vanila mungkin masih baru bagi beberapa komuniti di Sabah kerana penanamannya masih belum meluas. Namun, ia adalah tanaman yang menguntungkan kerana mempunyai potensi yang luas untuk pasaran antarabangsa.

“Vanila digunakan sebagai salah satu bahan perasa utama untuk makanan atau pencuci mulut. Secara tidak langsung, ia mempunyai pasaran yang sangat tinggi,” katanya.

Dalam persekitaran ekonomi yang tidak menentu sekarang, Benedick mengatakan para belia yang telah kehilangan pekerjaan harus mengambil peluang untuk meningkatkan diri dengan mempelajari kemahiran baru.

Benedick mengatakan pertanian vanila adalah prospek baru untuk memulakan perniagaan mereka dan meningkatkan medium pencarian kewangan.

Kursus bengkel mengenai ladang vanila dan peluang perniagaan telah dilancarkan di JBorneo Native Village di Putatan pada 28 Julai lalu.

Ini bertujuan untuk menyediakan platform bagi peserta dan pelajar baru untuk memperoleh pengetahuan mengenai teknik pertanian serta kaedah yang digunakan dalam menanam vanila dari pengusaha tempatan, yang memiliki pengalaman selama 13 tahun di ladang.

Bagi yang belum tahu, vanila adalah sejenis anggrik dan juga produk makanan yang dijual sehingga RM2,000 sekilogram setelah dikeringkan.

Seorang jurutera dengan latihan dan petani dengan semangat, Leo Komuji, 50, merupakan pengusaha tanaman vanila sejak 10 tahun yang lalu dan tidak pernah melihat ke belakang.

Dia diperkenalkan dengan vanila melalui program kerajaan pada tahun 2008 dan terus melabur dan belajar lebih banyak tentang penanaman vanilla sementara ramai yang lain menyerah.

Melalui program itu, dia mula menanam 500 pokok vanila dan memerlukannya empat tahun sebelum dia melihat buah pada tahun 2012.

“Penanaman vanila memerlukan komitmen kerana kelihatannya sihat tetapi kadang-kadang hampir tidak menghasilkan biji.”

Kira-kira sembilan bulan diperlukan agar kacang vanila matang dan mereka perlu didebungakan secara manual, katanya, sambil menambah bahawa teknik ini dapat diajarkan kepada mereka yang berminat.

Show More

Related Articles

Back to top button