AntarabangsaIsu Semasa

Kucing Pengedar Dadah Terlepas Dari Penjara Sri Lanka

Seekor kucing yang ditahan di Penjara Welikad dengan keselamatan tinggi di Sri Lanka kerana disyaki menyeludup dadah kepada tahanan telah melarikan diri, menurut laporan media tempatan di Aruna.

Kucing tersebut ditahan minggu lalu dengan dua gram heroin, dua kad SIM dan cip memori yang tersembunyi di dalam beg plastik yang diikat pada kolarnya di pekarangan penjara.

Polis mengesyaki bahawa pengedar dadah yang melatih kucing itu adalah dari bahagian kartel yang sama yang ditangkap menggunakan helang untuk menyeludup dadah di pinggir bandar Colombo.

Sindiket penggunaan haiwan sebagai pengantara kegiatan jenayah itu dikaitkan dengan penjenayah terkemuka, Angoda Lokka.

Lokka meninggal dunia ketika bersembunyi dari pihak berkuasa pada awal Julai, menurut media tempatan. Seorang lelaki dan seorang wanita, berusia 30 dan 19 tahun, ditangkap pada hari Ahad kerana mengkremasi Lokka secara haram dan memalsukan dokumen pengenalan diri, menurut New Indian Express.

Detained 'drug smuggler' cat escapes Sri Lanka prison

Kucing itu dilaporkan keluar dari biliknya dan melarikan diri melalui pagar ketika penjaga penjara masuk untuk memberi makan.

Meskipun tidak ada ketentuan untuk penangkapan haiwan berdasarkan undang-undang Sri Lanka, pihak polis berharap kucing itu dapat membawa mereka ke sarang penyeludup. Namun, pihak berkuasa tidak akan mencari kucing terbabit.

Minggu lalu, polis menyerbu sebuah ladang yang dimiliki oleh sekutu Lokka dan menemui senapang, peluru dan helang yang sebelumnya dilihat mengedar dadah.

Pihak berkuasa penjara mengatakan mereka mencatat peningkatan orang yang cuba menyeludup dadah, telefon bimbit dan pengecas ke dalam penjara dalam beberapa minggu terakhir, kemungkinan dijual di dalam sistem penjara.

Sri Lanka memerangi masalah dadah utama dengan beberapa detektif anti-narkotik yang juga terlibat dalam penjualan dadah yang dirampas.

Polis minggu lalu merampas seekor helang yang dikatakan digunakan oleh pengedar dadah untuk mengedar narkotik di pinggir bandar Colombo.

Show More

Related Articles

Back to top button