MalaysiaPolitik

Kehadiran Pemimpin Baharu Akan Tamatkan Pergolakan Politik Sabah

Pilihan raya negeri Sabah kali ini kemungkinan akan menyaksikan sejumlah besar calon baru bertanding di 73 kerusi DUN, termasuk di kawasan pilihan raya yang baru ditubuhkan.

Ini termasuk kemungkinan pengundi disajikan menu baru bakal pemimpin untuk memimpin kerajaan negeri seterusnya, selain Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Tan Sri Musa Aman.

Pengundi mempunyai harapan yang sama juga, seperti yang dilihat di media sosial, di mana mereka menyatakan harapan untuk melihat wajah baru dan pemimpin muda yang berpotensi dan dapat menghasilkan peningkatan yang lebih baik daripada yang lama.

Memerhatikan bahawa drama politik Sabah semakin menarik, Dr Romzi Ationg dari Universiti Malaysia Sabah mengatakan bahawa ingin melihat banyak calon baru dan berkebolehan untuk menjadi ketua menteri seterusnya.

Penganalisis politik itu mengatakan bahawa perkembangan seperti itu akan baik untuk Sabah.

“Ini akan memperlihatkan pertarungan pelbagai sudut dan memberi para pengundi pilihan calon ketua menteri yang berbeza.

“Jadi mereka (rakyat) harus memilih dengan bijak kali ini,” katanya kepada New Straits Times.

Dengan 13 kerusi tambahan, pensyarah kanan khusus dalam politik etnik itu mengatakan bahawa tekanan adalah pada semua pihak untuk menghadirkan pesaing terbaik mereka.

“Akan ada cabaran. Lebih banyak dana diperlukan dalam pilihan raya ini dan semua pihak perlu mengenal pasti calon yang boleh dimenangi lebih banyak daripada sebelumnya.

“Di sebalik cabaran ini, penting untuk diperhatikan bahawa kerusi baru akan memberi peluang untuk peningkatan, seperti penumpuan pembangunan dan membuka jalan untuk tambahan kerusi parlimen di Sabah,” kata Romzi.

Sebelumnya, DUN Sabah mempunyai 65 kerusi, dengan 60 kerusi telah dipilih dan lima dicalonkan. Parlimen meluluskan 13 kerusi DUN baru untuk Sabah pada Julai tahun lalu.

Kerusi tambahan adalah Bengkoka (N02), Bandau (N06), Pintasan (N08), Pantai Dalit (N13), Darau (N17), Tanjung Keramat (N24), Limbahau (N27), Tulid (N44), Telupid (N47) , Sungai Manila (N51), Lamag (N58), Segama (N61) dan Kukusan (N70).

Pada hari Khamis, Shafie, yang merupakan presiden Parti Warisan Sabah dan ADUN Senallang, mengumumkan pembubaran DUN. Shafie mendapat persetujuan daripada Yang di-Pertua Negeri, membuka jalan untuk pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

Pengumuman itu dibuat setelah Musa, yang merupakan ADUN Sungai Sibuga, mengaku telah memperoleh majoriti sederhana untuk mengambil alih pemerintahan pimpinan Warisan pada hari Rabu.

Ahli akademik Universiti Malaysia Sarawak, Dr Arnold Puyok berkata, walaupun pilihan raya tidak diperlukan, ia aalah satu-satunya cara untuk menamatkan krisis politik, terutama antara Musa dan Shafie.

“Mungkin pada pandangan Yang di-Pertua Negeri, pilihan raya adalah satu-satunya jalan keluar untuk memuaskan kedua-dua pihak.

“Istana Negeri boleh melakukan lebih banyak perkara, seperti mengeluarkan pernyataan rasmi setelah menilai bukti sokongan Musa dan Shafie.

“Seperti yang saya katakan, mengadakan pemilihan adalah cara terbaik kerana akan memaksa Musa dan Shafie untuk mendapatkan mandat pengundi.”

Puyok, yang merupakan pensyarah kanan dalam bidang politik dan pengajian kerajaan, mengatakan bahawa dia percaya kedua-dua pihak akan bertanding di semua 73 kerusi.

Dia juga meramalkan pemilihan kali ini akan menjadi sukar kerana pemilih mungkin memilih calon alternatif untuk menghukum para pembelot.

“Secara keseluruhan, ini adalah referendum untuk mengukur perasaan rakyat tentang prestasi pemerintahan pimpinan Warisan.”

Mengulas mengenai pembelot PH-Upko Warisan-Sabah, Puyok mengatakan selalu ada kemungkinan penggubal undang-undang akan menukar kesetiaan.

“Apa yang mengejutkan saya adalah waktu dan motif mereka, (dengan kata lain) apa yang dapat mendorong mereka untuk bergabung dengan Musa?

“Spekulasi saya adalah kerana kerajaan pimpinan Warisan lemah dan tidak menyokong kerajaan pusat.

“Mereka yang membelot untuk menyokong Musa mungkin melihatnya sebagai kesempatan untuk menebus kesilapan dari mantan ketua menteri, yang mereka tinggalkan setelah Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14),” katanya.

Pada PRU14, Barisan Nasional (BN) Sabah dan Warisan-Sabah PH telah memperoleh 29 kerusi DUN, sementara Parti Solidariti Tanah Airku Rakyat Sabah (Bintang) yang dipimpin oleh Datuk Dr Jeffrey Kitingan memenangi dua kerusi DUN.

Musa dilantik sebagai ketua menteri pada 10 Mei, setelah memperoleh majoriti sederhana ketika Star memutuskan untuk menyokong BN.

Shafie, bagaimanapun, mengambil alih pemerintahan negeri pimpinan BN dua hari kemudian, setelah Upko meninggalkan BN dan bekerjasama dengan Warisan-Sabah PH.

Beberapa wakil Umno juga kemudian berpaling tadah kepada Warisan.

Show More

Related Articles

Back to top button