AntarabangsaIsu Semasa

Pengurangan Kuota Haji Jejas Ekonomi Arab Saudi

Masjid yang kosong, khemah haji yang ditinggalkan dan hotel yang tidak bernyawa. Kekosongan yang mengejutkan dan ketakutan akan kehancuran ekonomi menghantui kota Makkah yang biasanya dipenuhi umat Islam dari seluruh dunia setelah pihak berkuasa Arab Saudi mengekang haji kerana coronavirus Covid-19.

Kota suci Islam itu biasanya menampung berjuta-juta jemaah untuk upacara tahunan, tetapi kerajaan Arab Saudi melarang pengunjung luar negara dari menunaikan ibadah haji tahun ini, yang dijadualkan pada akhir bulan Julai.

Haji dan umrah biasanya mengumpulkan sekitar AS$12 bilion, memberikan sumber ekonomi untuk Makkah, tempat tinggal dua juta penduduk

Gelombang pembinaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menambah pusat membeli-belah, pangsapuri dan hotel mewah, beberapa di antaranya menawarkan pemandangan Kaabah yang suci.

Tetapi kebanyakan premis telah kosong sejak wabak Covid-19 menular di kerajaan Timur Tengah itu.

Virus itu, yang melanda Makkah, juga telah memusnahkan perniagaan yang bergantung kepada pelancongan yang menyokong ratusan ribu pekerjaan, dari ejen pelancongan hingga tukang gunting rambut dan kedai cenderamata.

Ramai yang melaporkan pemberhentian kerja, pemotongan gaji atau gaji tertunda.

“Penjualan kosong, pendapatan tiada,” kata Ahmed Attia, seorang warga Mesir berusia 39 tahun yang bekerja di sebuah agensi pelancongan di kota itu.

“Kami tidak biasa melihat Makkah kosong. Rasanya seperti kota mati. Ini menghancurkan Makkah.”

Pembatalan juga telah menggegarkan pengendali haji luar negara yang mengatur logistik perjalanan untuk jemaah haji, yang kebanyakannya menghabiskan wang simpanan mereka untuk ibadah lima hari tersebut.

Pihak berkuasa Arab Saudi pada bulan Mac telah menangguhkan umrah. Kemudian, dalam keputusan yang sangat sensitif tetapi sudah lama ditunggu-tunggu, Arab Saudi mengumumkan hanya akan mengizinkan sekitar 1,000 jemaah yang sudah hadir di kerajaan itu untuk menunaikan haji.

Itu adalah sebahagian kecil daripada 2.5 juta jemaah yang hadir tahun lalu. Arab Saudi telah menekankan bahawa kuota haji itu akan dibuka untuk orang-orang dari pelbagai bangsa.

Tetapi proses pemilihan untuk kuota yang kecil itu pastinya menjadi rebutan kerana sebilangan penduduk Makkah mengharapkan diberi keutamaan daripada orang luar.

Ramai yang bimbang jika ibadah haji boleh menjadi sumber penularan wabak secara besar-besaran kerana Jemaah datang dari seluruh dunia.

Novel coronavirus telah melanda kerajaan Arab Saudi dengan jumlah kes tertinggi di Teluk lebih daripada 178,000 jangkitan disahkan termasuk 1,511 kematian.

Tetapi pengurangan haji akan memburukkan lagi kemerosotan ekonomi Arab Saudi, kata para penganalisis.

Langkah itu menyusuli penurunan harga minyak yang mendadak dan kerugian yang disebabkan oleh coronavirus, yang mencetuskan langkah berjimat cermat termasuk tiga kali lipat cukai nilai tambah dan pemotongan elaun penjawat awam.

Keputusan haji “memang menambah kesulitan ekonomi Arab Saudi”, kata Richard Robinson, seorang penganalisis Timur Tengah di Oxford Analytica, kepada AFP.

Pada hari Rabu, Dana Monetari Internasional memperingatkan PDB kerajaan akan menyusut 6.8 peratus tahun ini – prestasi terburuknya sejak kekurangan minyak tahun 1980-an.

Kumpulan pembinaan Saudi Binladen, yang terkenal dengan projek mega yang besar, telah kehilangan pembayaran gaji untuk ribuan pekerja dalam beberapa bulan terakhir, menurut sumber yang dekat dengan syarikat itu dan pekerja yang mengadu di media sosial.

Hashtag berbahasa Arab “Kelewatan gaji Binladen” telah mendapat daya tarikan kerana kelembapan memberi kesan kepada syarikat di sebalik sebilangan projek kritikal, termasuk kompleks hotel pencakar langit bernilai AS$15 bilion yang menjulang di Masjidil Haram.

Syarikat itu berusaha untuk menyewa sejumlah jet peribadi untuk menghantar banyak buruh Asia Selatan yang diberhentikan, menurut sumber itu.

Kemerosotan ini juga mengganggu rancangan Riyadh untuk membangunkan industri pelancongan dari awal, tonggak program reformasi Wawasan 2030 untuk mengurangi kebergantungan kerajaan pada minyak.

“Kerajaan telah memilih pelancongan sebagai bidang utama pertumbuhan di bawah strategi kepelbagaiannya, dan kehilangan pendapatan haji dapat mengembalikan sektor ini melalui kehilangan pelaburan atau muflis,” kata Robinson.

Show More

Related Articles

Back to top button