Gaya Hidup

Impak Hashtag BLM: Tiada Lagi Perkataan “Putih” Dalam Produk Jenama Antarabangsa

Syarikat kosmetik Perancis L’Oreal mengumumkan bahawa mereka akan menghapuskan kata-kata seperti “pemutihan” dari produknya, kesan dari tunjuk perasaan anti-perkauman global.

L’Oreal adalah syarikat multinasional terbaru selepas Unilever, Johnson & Johnson dan Mars yang bertindak balas terhadap gerakan Black Lives Matter (BLM), yang didorong oleh pembunuhan polis Afrika-Amerika George Floyd bulan lalu.

“Kumpulan L’Oreal telah memutuskan untuk menghapus kata-kata putih / pemutihan, memutihkan / mencerahkan dari semua produk kulitnya,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan ringkas.

 

Fair&Lovely Akan Tukar Nama

Pengumuman itu menyusuli keputusan oleh Unilever India dan Bangladesh untuk menamakan semula krim pencerah kulit “Fair & Lovely” yang dipasarkan secara tempatan dengan alasan yang sama.

Syarikat Anglo-Belanda Unilever yang dilaporkan meraih pendapatan sekitar AS$500 juta dari produk tersebut di India tahun lalu mengatakan akan berhenti menggunakan perkataan “fair” dalam nama kerana jenama itu “berkomitmen untuk meraikan semua warna kulit.”

Di India, beberapa bintang Bollywood mendapat perhatian kerana menjadi duta produk pemutihan kulit, termasuk pelakon dan mantan Miss World Priyanka Chopra, yang menghadapi reaksi buruk setelah membuat keputusan menyokong kempen BLM.

Beberapa syarikat termasuk L’Oreal telah dikritik baru-baru ini untuk produk pencerah kulit setelah kempen BLM meningkat secara global.

 

Neutrogena Dan Clean&Clear Akan Dihentikan?

Johnson & Johnson mengatakan minggu lalu bahawa ia akan berhenti menjual beberapa produk Neutrogena dan Clean & Clear, yang diiklankan sebagai pengurang titik gelap di Asia dan Timur Tengah.

“Perbualan selama beberapa minggu terakhir menekankan bahawa beberapa nama produk atau tuntutan pada produk Neutrogena dan produk Clean&Clear kami memberi pandangan bahawa putih adalah lebih baik daripada warna kulit anda yang unik,” kata pernyataan Johnson&Johnson, sambil menambah: “Ini bukan tujuan kami. Kulit yang sihat adalah kulit yang cantik.”

 

Logo Stereotaip Kaum Juga Akan Diubah

Beberapa kumpulan Amerika mengatakan bahawa mereka akan mengubah identiti visual mereka, termasuk syarikat Mars yang merancang untuk mengembangkan jenama Uncle Ben yang terkenal, yang menggunakan karikatur seorang Afrika-Amerika sebagai logo.

Di tempat lain, Quaker Oats (PepsiCo) telah berjanji untuk menarik balik gambar Aunt Jemima yang berusia 130 tahun dari jenama campuran sirup dan penkek, dengan mengatakan ia mewakili “stereotaip kaum.”

Australia akan menamakan semula produk gula merah berjenama Allen’s Lollies dan Chicos buatan Nestle kerana konotasi perkauman dengan produk tersebut.

Sementara itu, Colgate-Palmolive “mengkaji semula” nama jenama ubat gigi Darlie yang dijual di Asia tetapi bermaksud “ubat gigi untuk orang kulit hitam” dalam bahasa Cina. Sehingga tahun 1989, jenama itu dipanggil Darkie.

 

Beberapa Jenama Boikot Pengiklanan Facebook?

Kumpulan lain juga mengambil tindakan – Verizon, Honda, Ben & Jerry’s (Unilever), Patagonia dan North Face adalah antara mereka yang berkempen untuk memboikot pengiklanan Facebook dalam usaha untuk menangani ucapan kebencian dan maklumat yang salah.

Pada masa yang sama, syarikat-syarikat sedang diawasi dengan teliti untuk melihat apakah mereka menggunakan slogan “Black Lives Matter” hanya sebagai langkah promosi atau benar-benar mahu melakukan perubahan.

Apple telah memperkenalkan inisiatif bernilai AS$100 juta untuk pembaharuan kesaksamaan kaum, pendidikan dan keadilan jenayah.

PepsiCo telah melancarkan rancangan bernilai AS$400 juta selama lima tahun untuk membantu komuniti kulit hitam dan meningkatkan perwakilan orang kulit hitam dalam kumpulan itu.

Menurut laporan yang dikeluarkan tahun lalu oleh Boston Consulting Group, syarikat-syarikat AS masih ketinggalan dalam meningkatkan perwakilan orang kulit hitam dengan hanya tiga orang Afrika-Amerika dan 24 wanita mengepalai 500 firma terbesar AS yang diukur berdasarkan pendapatan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close