MalaysiaPolitik

Biar Pengundi Tentukan Nasib MP Yang Bertukar Parti

Ahli Parlimen (MP) yang ingin melompat parti harus diberikan kebenaran untuk melakukannya. Namun, mereka mesti mendapatkan mandat baru daripada pengundi mereka melalui pilihan raya kecil sebelum terus berkhidmat di kawasan itu.

Ini adalah pandangan pakar perlembagaan Prof Datuk Dr Shad Saleem Faruqi yang mengatakan undang-undang anti lompat parti sangat diperlukan agar wang pembayar cukai, yang disalurkan ke pilihan raya umum, tidak sia-sia.

“Secara peribadi, saya tidak menyokong fenomena anggota parlimen yang melompat ini. Undang-undang anti lompat parti harus diperkenalkan untuk mencegah aktiviti sedemikian.

“Pertama, ini adalah kerana fakta bahawa kebangkitan dan kejatuhan sesebuah kerajaan Malaysia bergantung kepada pergerakan parti anggota Parlimen (di Dewan Rakyat).

“Faktor kedua yang mengganggu saya ialah pengundi telah memilih calon mereka dan kita membelanjakan RM500 juta untuk pilihan raya umum tetapi pertukaran parti dapat mengubah semuanya,” katanya.

Shad bercakap pada Seminar Web Zoom (Webinar) yang dihoskan oleh Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa yang bertajuk “Parlimen sebagai Inkues Besar Bangsa: Cadangan untuk Meningkatkan Keberkesanan Institusi Parlimen”.

Pada akhir Februari tahun ini, beberapa anggota Parlimen dari kerajaan Pakatan Harapan keluar dari gabungan itu, menyebabkan kejatuhan kerajaan persekutuan. Ini membawa kepada pembentukan blok Perikatan Nasional yang longgar seminggu selepas kecelaruan politik itu.

Sambil mengakui bahawa Artikel 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan membenarkan kebebasan ahli parliemn, Shad mengatakan seorang Ahli Parlimen mesti meminta persetujuan pengundinya.

Shad sebelumnya dalam webinar merujuk pada keputusan Mahkamah Agung tahun 1992 di dewan undangan negeri Kelantan berkaitan kes Nordin Salleh.

Dalam kes tersebut, mahkamah membuat kesimpulan bahawa pindaan terhadap perlembagaan Kelantan yang melarang melompat parti, tidak selari dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

“Ya, Artikel itu memberikan kebebasan, tetapi idea itu tidak meyakinkan saya kerana ia kembali kepada nilai moral.

“Saya setuju dengan undang-undang anti lompat parti tetapi tidaklah sampai menghalangi seseorang untuk mengubah pilihannya.

“Apa yang saya katakan adalah bahawa MP harus bersemuka dengan pengundinya, berterus terang tentang keadaannya dan mengapa telah berubah pikiran, kemudian membiarkan rakyat memutuskan apakah mereka masih menginginkannya sebagai MP mereka atau tidak,” kata Shad.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close