Isu SemasaTempatan

Beku Pengambilan Pekerja Asing: Terjejaskah Sektor 3D?

Pembekuan semasa untuk pengambilan pekerja asing baru sehingga Disember mendapat sambutan yang pelbagai dari para pemain industri.

Walaupun pengeluar mengatakan langkah itu akan menimbulkan “cabaran buruh” terutama bagi mereka yang perlu menggantikan pekerja yang pulang ke negara sendiri, Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) menyokong keputusan itu, dengan mengatakan ia akan memberi peluang kepada penduduk tempatan yang diberhentikan untuk mencari pekerjaan.

Presiden Persekutuan Pengilang Malaysia Tan Sri Soh Thian Lai berkata pembekuan itu akan mempengaruhi pengeluar, yang memperluaskan pengeluaran mereka untuk memenuhi kenaikan pesanan, seperti peralatan pelindung diri.

“Kami mendesak kerajaan supaya pembekuan dalam pengambilan dijadikan sebagai pilihan. Sekiranya keadaan global bertambah baik dengan permintaan untuk output yang lebih besar dan peningkatan peranan untuk pengeluar Malaysia dalam rantaian global, keperluan tenaga kerja mereka harus dipenuhi dengan cepat dengan membenarkan pengambilan langsung,” katanya.

Dengan kadar pengangguran tempatan mencapai 5% dengan kira-kira 750,000 pekerja dipindahkan, Soh berkata pengeluar digalakkan untuk mengisi kekosongan jawatan dengan penduduk tempatan, terutama untuk pekerja mahir dan jawatan peringkat pengurusan menengah dan atas.

“Pekerja asing biasanya disewa untuk pekerjaan tingkat operator umum kerana ruang lingkup pekerjaan, industri dan jangkaan pekerjaan.

“Walaupun menawarkan upah yang lebih tinggi, majikan terus menghadapi pergantian dan ketidakhadiran yang tinggi di kalangan penduduk tempatan,” tambahnya.

Oleh kerana kerajaan sekarang membenarkan penempatan semula pekerja asing yang diberhentikan diserap oleh syarikat-syarikat yang memerlukan pekerja tambahan, Soh mengatakan prosesnya akan efisien dan memungkinkan untuk pemindahan yang lancar.

Pada hari Isnin, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan mengatakan tidak akan ada pengambilan pekerja asing baru di semua sektor sehingga akhir tahun kerana penduduk tempatan akan diberi keutamaan untuk mengisi kekosongan.

Setiausaha Persatuan Pemilik Estet Malaysia, Lim Ban Aik berkata, pembekuan itu tidak membantu kerana sektor perladangan sudah menghadapi kekurangan tenaga kerja di seluruh negara.

“Kesannya di sektor perkebunan akan menjadi drastik,” katanya, sambil menambahkan bahawa mereka tidak dapat menarik penduduk tempatan kerana rakyat Malaysia tidak berminat dengan pekerjaan perkebunan.

“Tampaknya ada keengganan dan ini amat pelik kerana industri ini menawarkan gaji dan kelebihan yang baik,” katanya.

Lim mengatakan bahawa persepsi gaji rendah adalah “perkara masa lalu” kerana ada kesatuan yang melindungi pekerja, sambil menambah bahawa mereka kini berusaha untuk meningkatkan taraf hidup dengan menerapkan upah hidup.

“Kami mahu rakyat Malaysia bekerja untuk kami tetapi mereka lebih suka industri lain,” katanya.

Lim berkata kekurangan pekerja asing, yang telah kembali ke negara mereka sebelum dan selepas perintah kawalan pergerakan (MCO), perlu diganti.

“Saya menghargai usaha pemerintah untuk membendung penyebaran Covid-19 tetapi dengan hanya mengeluarkan larangan menyeluruh untuk menghentikan pengambilan pekerja asing tidak akan menyelesaikan masalah untuk sektor perladangan.

“Kerajaan harus menyedari bahawa rakyat Malaysia tidak berminat untuk mengambil pekerjaan yang dikosongkan oleh pekerja asing.

“Ini akan menjadikan industri ini tidak ekonomik. Kerajaan tidak harus mengambil jalan keluar yang mudah tetapi bekerjasama dengan pelaku industri untuk mencari jalan penyelesaian bersama,” katanya.

Lim menyatakan bahawa kekurangan pekerja asing akan bertambah kerana penduduk tempatan, yang kini berada di sektor perkebunan, mungkin memilih untuk bekerja di industri perkilangan menengah atau tinggi kerana keadaan kerja lebih baik.

Pengarah eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan, berkata hampir 30,000 penduduk tempatan kehilangan pekerjaan kerana pandemik Covid-19 dan MCO.

“Ini akan membantu melestarikan pekerjaan dan memberi keutamaan kepada pekerja lokal,” kata Shamsuddin.

Shamsuddin, bagaimanapun, mengatakan kerajaan harus memberi kelonggaran kepada majikan untuk mengambil pekerja asing, yang sudah ada di negara ini.

“Ada beberapa sektor yang bekerja dengan baik dan menghadapi kekurangan pekerja, jadi pemerintah harus mengizinkan mereka untuk mengambil pekerja asing yang ada, yang tidak lagi diperlukan oleh majikan mereka sekarang,” katanya.

Beliau mengakui ada kejadian di mana penduduk tempatan ragu-ragu untuk mengambil pekerjaan 3D (kotor, berbahaya dan sukar), dan perlu ada perubahan sikap penduduk tempatan dan penjenamaan semula pekerjaan.

Shamsuddin berkata, masyarakat perlu berhenti memandang rendah mereka yang mengambil pekerjaan 3D.

“Mungkin pekerjaan juga dapat dijenamakan semula, jadi mungkin tukang cuci boleh dipanggil pembantu persekitaran,” katanya.

Presiden Persatuan Agensi Pekerjaan Malaysia, Datuk Foo Yong Hooi mengatakan bahawa walaupun mereka menyokong keputusan untuk membekukan pengambilan tersebut, beliau mendesak kerajaan untuk membenarkan pengambilan pekerja rumah tangga.

“Ini kerana keluarga kembali bekerja dan ibu bapa yang bekerja mungkin menghadapi kesukaran.

“Kami juga mendukung panduan Kementerian Kesihatan mengenai pekerja rumah tangga bahawa sebelum masuk, mereka harus mengambil ujian swab di dalam dan di negara asal mereka.

“Kementerian juga boleh mewajibkan perintah kuarantin sebelum mereka mulai bekerja,” katanya.

Foo juga mengatakan bahawa mereka yang sudah mendapatkan visa sebelum MCO dan mempunyai kelulusan yang diperlukan dari Kementerian Dalam Negeri harus dibenarkan masuk.

“Mereka yang telah membayar levi dan sudah mendapatkan rujukan visa mereka harus dibenarkan masuk ke negara ini,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button