MalaysiaPolitik

Sarawak Bersedia Untuk Pilihan Raya Tergempar

Parti-parti politik di Sarawak bersiap-sedia untuk pilihan raya tergempar di negeri itu dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dikatakan sedang mempertimbangkan pembubaran dewan undangan negeri.

Sumber memberitahu The Star bahawa pilihan raya negeri Sarawak ke-12 “pasti” akan dilaksanakan jika Parlimen dibubarkan di peringkat nasional.

Sumber-sumber peringkat tinggi dalam GPS mengatakan bahawa Sarawak akan membuat pilihan raya negeri bertepatan dengan pilihan raya umum kerana ketidaktentuan politik semasa di peringkat persekutuan.

Seorang sumber mengatakan bahawa Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Openg sudah berbincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai persiapan pembubaran DUN secara tiba-tiba.

“Sebagai ketua kerajaan negeri yang berkuasa, Abang Johari telah berbicara dengan SPR mengenai rancangan GPS untuk menjadualkan pilihan raya negeri dengan pilihan raya umum persekutuan jika Parlimen dibubarkan dan kami diberitahu untuk bersedia,” kata satu sumber.

Sumber itu menambah bahawa ini bermaksud DAP Sarawak, PKR dan Amanah akan mempunyai tugas yang lebih berat kerana pemimpin mereka di peringkat nasional sibuk dengan masalah politik.

“Ini menguntungkan GPS,” kata sumber itu.

Sarawak adalah satu-satunya negeri yang mengadakan pilihan raya secara berasingan daripada pilihan raya di negeri lain, dan penggal DUN Sarawak pada masa ini hanya berakhir pada bulan Jun 2021.

Sarawak mempunyai 82 kawasan DUN dan 31 kerusi Parlimen.

Dari 82 kerusi DUN, GPS menguasai 68 sementara DAP Sarawak mempunyai tujuh dan PKR mempunyai tiga ADUN tetapi telah meninggalkan PKR untuk bergabung dengan kumpulan politik bebas, Parti Sarawak Bersatu (PSB) yang kini mempunyai tujuh kerusi.

Parti komponen GPS adalah Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak, Parti Demokratik Progresif dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak.

Dari 31 kawasan parlimen Sarawak, GPS mempunyai 18 kerusi, sementara parti-parti Pakatan Harapan mempunyai 12 dan seorang MP bebas.

Ketika dihubungi, naib presiden PKR Sarawak Dr Teo Yu Keng juga mengatakan pada hari Isnin bahawa PKR menjangkakan pilihan raya akan diadakan di Sarawak.

“Ya, kami mendengar bahawa Abang Johari sudah bercakap dengan SPR mengenai perkara ini. Kami di PKR Sarawak terburu-buru untuk bersiap sedia dalam pemilihan negeri dalam waktu singkat,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya baru-baru ini, Ketua Wanita PBB, Datuk Seri Fatimah Abdullah mengatakan sayapnya sudah bersedia untuk sebarang pilihan raya.

“Hak prerogatif (untuk membubarkan DUN) adalah hak Ketua Menteri dan kami sudah bersedia,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close