Hiburan

Pawagam, Persembahan Langsung Dibenar Beroperasi 1 Julai Depan

Kerajaan telah bersetuju untuk membenarkan pawagam, teater dan persembahan langsung beroperasi, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menteri Kanan (Keselamatan) mengatakan mulai 1 Julai, aktiviti ini dapat disambung semula. Walau bagaimanapun,  kehadiran tidak boleh lebih 250 orang tertakluk saiz dewan.

“Itu juga bergantung pada kapasiti dewan, tetapi prosedur operasi standard (SOP) yang biasa, terutama penjarakan sosial, harus selalu dipatuhi,” katanya dalam taklimat harian pada hari Isnin (22 Jun).

Ismail menambah bahawa aktiviti ini hanya dapat dilakukan di kawasan tertutup.

Ismail juga mengumumkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk membenarkan kolam renang umum dan juga swasta di hotel, kediaman berpagar, pangsapuri, dan kondominium beroperasi semula dari 1 Julai dan seterusnya.

Bagaimanapun, Ismail mengatakan bahawa lokasi-lokasi ini mesti menyediakan penyelamat, pemerhati atau pengawas di lokasi-lokasi ini untuk memastikan jumlah orang di kolam terkawal setiap masa.

Beliau mengatakan bahawa jumlah orang yang dibenarkan di kolam ini juga berdasarkan kapasiti dan ukuran kolam.

 

IbuBapa Tidak Digalakkan Membawa Anak Kecil Ke Kolam Renang Umum

“Walaupun tidak ada larangan untuk kanak-kanak menggunakan kolam, kerajaan tidak menggalakkan ibu bapa membawa anak-anak kecil.

“Kami menyerahkan kepada keputusan ibu bapa dan pihak pengurusan atau pengendali kolam untuk memutuskan apakah mereka ingin membiarkan anak-anak menggunakan kolam itu,” tambahnya.

Ismail juga mengatakan pengusaha kolam harus mendaftarkan pemberitahuan bahawa mereka membuka kembali kolam mereka dengan laman web Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di notification.miti.gov.my.

Ini untuk membolehkan pihak berkuasa tempatan dan juga Kementerian Belia dan Sukan memantau apakah SOP dipatuhi.

Ismail juga mengumumkan bahawa kegiatan yang berkaitan dengan air di tasik, sungai, dan laut dibenarkan untuk disambung semula, tetapi harus mengikuti SOP.

Taman tema air, bagaimanapun, masih tidak dibenarkan beroperasi, tambahnya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close