AntarabangsaIsu Semasa

“Pelan Perdamaian” AS Menghalalkan Penjajahan Israel Ke Atas Palestin

Pada abad ke-21, formula “tanah untuk perdamaian” tidak lagi dapat dilaksanakan dalam penyelesaian konflik Israel-Palestin.

Tahun lalu, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke Jerusalem sebagai sokongan rasmi untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu kota Israel, walaupun itu bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Pada bulan Januari, Trump menyampaikan visi tentang masa depan sebuah negara Palestin di Timur Tengah. Pelan Perdamaian untuk Kemakmuran itu ditolak oleh rakyat Palestin.

AS mengatakan bahawa mereka bersedia untuk mengiktiraf kawasan rampasan Israel di Tebing Barat jika kerajaan Israel dapat berunding dengan Palestin. Rakyat Palestin akan diberikan entiti yang berdaulat tanpa ketenteraan dan janji-janji pelaburan besar. Perjanjian itu juga menjanjikan ibu negara baru bagi Palestin di pinggir Jerusalem.

Jika diperhatikan pelan ini jelas bertujuan menghalalkan tindakan Israel merampas tanah Palestin dan pada masa yang sama memaksa pihak Palestin menerimanya bulat-bulat. Disamping itu ia adalah satu rancangan yang memberi ganjaran kepada penjenayah dan menghukum pihak yang dizalimi.

Negara Palestin yang dirancangkan oleh Trump adalah tidak lebih daripada kawasan-kawasan kecil yang terpisah (Bantustan) di Wilayah Palestin yang Diduduki (Occupied Palestinian Territories- OPT). Pihak berkuasa Palestin nanti tidak akan mempunyai kawalan sempadan, ruang udara dan sumbernya sendiri dan dengan yang demikian tidak memiliki  kedaulatan yang bermakna.

Sementara penempatan-penempatan haram Israel di Wilayah Palestin yang Diduduki, yang sebenarnya tidak sah di bawah undang-undang antarabangsa, akan diiktiraf oleh pelan ini sebagai sebahagian daripada Israel. Akhir sekali, hak pelarian Palestin untuk pulang ke tanah air mereka yang diiktiraf oleh resolusi 194 PBB semenjak 1948 lagi juga akan dimansuhkan oleh pelan ini.

Oleh itu, di bawah pelan damai ini penjajah-penjajah dari negara apartheid Zionis akan diberi ganjaran sementara aspirasi rakyat Palestin untuk menetukan masa depan mereka yang lebih bermakna dan sejahtera di dalam sebuah negara yang berdaulat akan diketepikan.

Apa yang boleh dilihat ialah ini adalah adalah satu usaha sinis untuk membuktikan kepada dunia  bahawa pihak Palestin kononnya adalah sentiasa tidak berminat untuk berdamai kerana enggan menerima cadangan di bawah pelan damai ini walaupun hakikat sebenar ialah adalah mustahil bagi pihak Palestin untuk menerimanya kerana terma yang terlampau tidak adil terhadap mereka.

Pada masa yang sama pelan ini merupakan satu galakan kepada pihak Israel untuk terus mencuri dan merampas lagi wilayah Palestin memandangkan pelan damai ini mengabaikan puluhan resolusi PBB mengenai status Tebing Barat, Baitul Maqdis  serta kedudukan penempatan haram Israel di OPT.

PBB, Kesatuan Eropah dan Liga Arab menganggap rampasan Tebing Barat sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa dan akan menimbulkan lebih banyak konflik di rantau ini.

Israel pula menggunakan hujah alkitabiah dan sejarah Yahudi ke tanah itu untuk mengesahkan tuntutan mereka.

Orang Yahudi menuntut kawasan Yudea Tebing Barat dan Samaria, tanah yang disebut dalam Taurat. Taurat menyebut tentang Eretz Israel (Tanah Israel) sebagai tanah air orang Yahudi.

Judea adalah versi moden Yehuda, merujuk pada bahagian selatan di wilayah Palestin. Samaria merujuk kepada wilayah utara Palestin.

Hebron, Jericho dan Bethlehem adalah kota-kota besar di Judea dan Samaria, dan telah dihuni oleh penduduk Palestin dan Yahudi sejak zaman kuno.

Pada tahun 1993 dan 1995, dengan perantaraan AS, Israel dan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) menandatangani Perjanjian Oslo untuk melakukan pemindahan tanah kepada Arab Palestin. Tetapi pembunuhan perdana menteri Israel Yitzhak Rabin pada tahun 1994 merosakkan proses perdamaian. Selepas itu, Israel terus menerus melanggar Perjanjian Oslo dan terus meningkatkan penempatannya di Tebing Barat yang diduduki.

Israel membenarkan dasar wilayahnya berdasarkan sejarah 4,000 tahun di Palestin. Strategi terbaiknya adalah menggunakan agama Yahudi dan Taurat untuk mengumpulkan sokongan penduduk Yahudi di Israel dan diaspora untuk dasar Tebing Barat. Strategi ini bukanlah perkara baru. Sudah menjadi amalan Zionisme selama beberapa dekad. Agama Yahudi dan Taurat telah menjadi instrumen dasar dan mereka tidak boleh disalahkan dalam konteks ini.

Inilah manipulasi agama, kitab suci dan sejarah yang harus dipersalahkan.

Orang Palestin tidak pernah menafikan masa lalu sejarah Yahudi di tanah suci itu. Mereka menerima hakikat bahawa orang Yahudi telah wujud di negara mereka sejak zaman sejarah.

Ini adalah salah satu alasan untuk menjelaskan mengapa rakyat Palestin tidak pernah menukar nama bandar-bandar di Tebing Barat, seperti Jericho, Hebron dan Bethlehem. Sejak zaman bersejarah, penduduk Palestin tinggal berdampingan dengan orang Yahudi di tanah suci itu.

Pertembungan antara Arab Palestin dan Yahudi sangat minimal, walaupun setiap rejim yang berkuasa di tanah suci mempunyai pandangan yang berbeza terhadap orang Yahudi.

Dengan munculnya Zionisme pada abad ke-20, pertembungan peradaban mulai menyemai dan menjadi benih konflik Israel-Palestin.

Sejak tahun 1967, “Denial Syndrome” adalah salah satu fenomena utama dalam konflik Israel-Palestin. Israel menggunakan “sindrom penolakan” untuk memutuskan hubungan Palestin dengan tanah suci.

Dalam sejarah baru-baru ini, rakyat Palestin juga belajar menggunakan “sindrom penolakan” untuk menolak sisi sejarah Israel untuk melindungi diri dan tanah mereka.

Rakyat Palestin enggan mengakui hubungan Israel dengan Jerusalem, Temple Mount dan Tebing Barat.

Jelas, asimetri permainan kuasa adalah penting untuk meminimumkan kepentingan sejarah Palestin terhadap sejarah Yahudi. Israel yang kuat mampu menguatkan sejarah Yahudi melalui strategi yang berkesan. Sementara itu, Palestin yang lemah secara politik tidak dapat melawan atau mengikutinya.

Sepanjang abad ke-20 dan ke-21, kita dapat melihat penurunan hak-hak rakyat Palestin atas tanah mereka, kecuali di Gaza. Negara-negara Arab yang berjiran juga tidak dapat menekan Israel untuk menyerahkan pendudukannya di wilayah Palestin.

Sekarang, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sangat yakin bahawa Israel akan mendapat persetujuan AS dalam masa dua bulan untuk meneruskan penyatuan secara de facto pada bahagian Tebing Barat yang dijajah walaupun terdapat implikasi politik. Strategi Israel terhadap Tebing Barat sudah jelas sekarang.

Show More

Related Articles

Back to top button