AntarabangsaIsu Semasa

Golongan Muda Vietnam Ketagihan Permainan Dalam Talian

Permainan maya dan dalam talian semakin popular di kalangan pemuda Vietnam dan membawa kepada beberapa kesan yang dahsyat.

Pada 9 Jun, mayat seorang budak lelaki berusia lima tahun ditemui di sebelah sungai di sebuah hutan di wilayah tengah Nghe An. Tangannya diikat dan mulutnya ditutup dengan pita saluran.

Seorang lelaki berusia 17 tahun kemudian ditangkap kerana disyaki menculik budak itu dan meninggalkannya di hutan untuk mati, kerana meniru permainan dalam talian.

Remaja itu mengaku kepada polis bahawa dia ketagih dengan permainan persembunyian dalam talian dan membawa budak itu ke hutan berhampiran dengan tujuan untuk bersembunyi dan kemudian menyelamatkan budak itu, seperti yang dilakukan pemain dalam permainan.

Namun, ketika keluarga kanak-kanak lelaki dan pihak berkuasa tempatan melancarkan operasi pencarian, dia menjadi takut dan meninggalkan rancangannya.

Hasil autopsi awal tidak menunjukkan luka di badan budak itu, dengan penyiasat mengesyaki bahawa dia mati kerana dahaga dan lapar.

Menurut laporan VN Express, ketagihan permainan dalam talian telah menyerang golongan muda Vietnam dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan sebilangan besar pelajar ponteng kelas untuk bermain di kafe Internet.

Laporan oleh POKKT, sebuah platform pengiklanan telefon pintar terkemuka di Asia Tenggara, mengatakan jumlah pemain Vietnam adalah 28 juta pada tahun 2018 dan boleh meningkat kepada 40 juta tahun ini.

Syarikat teknologi Amerika Nvidia pada 2018 melaporkan bahawa Vietnam memiliki sejumlah kafe Internet melebihi kafe internet di Thailand, Indonesia dan Filipina, pada 45,000.

Pada tahun 2009, Vietnam melarang kafe Internet dibuka dalam jarak 200 meter dari sekolah dalam usaha untuk memastikan pelajar tetap berada di kelas.

Namun, ketersediaan telefon bimbit menjadikan pemantauan suatu perkara yang mustahil untuk dilakukan dan beberapa pemain permainan dalam talian menerima padah.

Pada tahun 2017, seorang lelaki berusia 26 tahun meninggal di sebuah kafe Internet di selatan Vietnam selepas sesi permainan maraton.

Menurut pihak berkuasa tempatan, pemain tersebut mati akibat radang paru-paru akut, yang dipengaruhi oleh keletihan fizikal kerana dia tidak makan atau minum dalam jangka masa yang lama. Walaupun kes itu memberi kesan kepada permainan dalam talian, golongan muda seperti tidak mengambil iktibar.

Penyelidikan pasaran Vietnam juga menunjukkan bahawa remaja bandar menghabiskan sebahagian besar masa mereka belajar di sekolah atau rumah, dengan hanya empat jam sehari untuk rekreasi, yang melibatkan televisyen atau Internet.

Sebenarnya, syarikat permainan tahu bagaimana untuk membuatkan pemain ketagihan terhadap permainan.

Seorang pekerja syarikat permainan terkemuka China pernah mengatakan kepada media bahawa selain dari fakta bahawa permainan mempunyai kualiti ketagihan, firma permainan mempunyai bahagian psikologi yang menerapkan algoritma untuk memikat minda bawah sedar.

Alasan lain yang menyumbang kepada peningkatan ketagihan permainan dalam talian adalah semakin banyak streamer permainan dan pemain terkenal di Vietnam, yang menjadikan anak muda mengikut pahlawan maya kegemaran mereka.

Kempen penjarakan sosial Vietnam baru-baru ini juga memberikan para pemain alasan yang tepat untuk melibatkan diri dalam permainan.

Pada tahun 2018, Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara rasmi mengiktiraf “gangguan permainan” sebagai keadaan kesihatan mental yang mempengaruhi pemain secara fizikal dan mental.

Show More

Related Articles

Back to top button