AntarabangsaIsu Semasa

Berdepan Krisis Kemanusiaan Terburuk, Yaman Mungkin Hilang Dari Peta Dunia

Ketika seluruh dunia tertumpu pada isu pembunuhan George Floyd dan protes Black Lives Matter, Yaman kini menderita krisis kemanusiaan terbesar di mana 24 juta orang hidup tanpa bekalan air bersih, makanan, atau ubat-ubatan.

Mengapa berlaku perang di Yaman?

Peperangan bermula dari penyerahan kuasa dari Presiden autokratik lama Ali Abdullah Saleh kepada timbalannya dan presiden sekarang Abdrabbuh Mansour Hadi pada bulan November 2011.

Saleh dipaksa berundur dalam usaha untuk mengembalikan kestabilan di negara itu setelah Arab Spring, beberapa siri pemberontakan di Timur Tengah dan Afrika Utara.

Sebagai presiden, Hadi berjuang untuk menangani berbagai masalah, termasuk serangan oleh para jihadis serta korupsi, pengangguran dan kekurangan makanan.

Gerakan Houthi (dikenali secara rasmi sebagai Ansar Allah), yang memperjuangkan minoriti Muslim Syiah Zaidi Yaman dan berperang melawan Saleh pada dekad sebelumnya, memanfaatkan kelemahan presiden baru itu dengan menguasai wilayah utara wilayah Saada dan kawasan sekitarnya.

Ramai rakyat Yaman biasa yang tidak senang dengan peralihan kuasa antara presiden, menyokong Houthi.

Pada akhir 2014 dan awal 2015, pemberontak yang setia kepada Saleh, secara beransur-ansur mengambil alih ibu kota Sanaa, sebelum berusaha menguasai seluruh negara, yang menyebabkan Hadi melarikan diri dari negara itu pada bulan Mac 2015.

Bagaimana Arab Saudi terlibat dalam perang Yaman?

Pada Januari 2015, pemberontak Houthi – Muslim Syiah yang disokong oleh Iran, menguasai sebahagian besar negara termasuk ibu kota Sanaa.

Hadi ditahan di rumah tetapi berjaya menyelamatkan diri di Arab Saudi sebelum kembali ditangkap. Pemerintahannya masih diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Khuatir dengan kebangkitan sebuah kumpulan yang akan disokong oleh kekuatan Syiah wilayah Iran, Arab Saudi dan lapan negara Arab Ahli Sunnah yang lain memulakan kempen perang udara yang bertujuan untuk mengalahkan Houthi, mengakhiri pengaruh Iran di Yaman dan memulihkan pemerintahan Hadi.

Arab Saudi dikritik hebat kerana melancarkan serangan udara yang telah membunuh atau mematikan ribuan orang awam. Dan pasukan AS dilaporkan berada di Yaman yang mensasarkan pejuang Al-Qaeda.

Bersenjata dengan pesawat perang AS dan Britain yang canggih, tentera udara Arab Saudi dan sekutunya mempunyai keunggulan udara sepenuhnya di langit Yaman.

Pada bulan Ogos 2018 sekitar 40 pelajar sekolah berusia enam hingga 11 tahun terbunuh ketika bom berpandu laser menghentam bas mereka di utara yang dikuasai Houthi.

Di sebalik krisis di Yaman, Presiden Donald Trump menunjukkan sokongannya terhadap Arab Saudi dengan alasan bahawa Arab Saudi telah bersetuju untuk melaburkan sejumlah wang di AS. Dengan sokongan AS, Arab Saudi telah menjadi musuh yang lebih kuat dalam serangan mereka terhadap Yaman.

Adakah Yaman telah terkesan dengan coronavirus?

Pada hari Isnin, 16 Jun, Yaman telah mencatatkan 208 kematian yang berkaitan dengan coronavirus.

Jawatankuasa nasional negara untuk melawan virus itu mengesahkan jumlah jangkitan berjumlah 844 orang, sementara jumlah pemulihan mencapai 79. Kes jangkitan pertama dikesan pada 10 April.

Jawatankuasa kecemasan nasional tertinggi Yaman untuk COVID-19 mengatakan di Twitter: “Kes coronavirus yang disahkan pertama telah dilaporkan di wilayah Hadramout.”

Pegawai kesihatan antarabangsa mengatakan bahawa penduduk Yaman sangat rentan terhadap wabak.

Akan sukar untuk mengesan wabak di negara itu kerana infrastruktur kesihatan Yaman telah musnah oleh perang saudara selama bertahun-tahun.

Selain COVID-19, Yaman juga mengalami wabak virus Chikungunya yang ditularkan oleh nyamuk. Terdapat juga lebih daripada 100,000 kes kolera yang diketahui di seluruh negara.

Adakah terdapat krisis kemanusiaan di Yaman?

Yaman adalah krisis kemanusiaan terbesar di dunia, dengan lebih daripada 24 juta orang – sekitar 80 peratus penduduk – memerlukan bantuan kemanusiaan, termasuk lebih daripada 12 juta kanak-kanak. Sejak konflik meningkat pada bulan Mac 2015, negara ini menjadi neraka bagi kanak-kanak.

Yaman sebagai negara termiskin di Teluk menyebabkan bekalan barang asasnya dan bantuan kemanusiaan dihentikan. Lebih daripada 3.3 juta kanak-kanak dan wanita hamil atau menyusui mengalami kekurangan zat makanan akut.

Menurut badan amal Save the Children, 12.3 juta kanak-kanak – atau 93% memerlukan bantuan dan perlindungan kemanusiaan.

Badan amal itu mengatakan 1 dari 5 kanak-kanak kehilangan tempat tinggal, sementara 70% tidak mempunyai akses ke air bersih dan sanitasi.

Selepas 2017, kebuluran bertambah buruk ketika Arab Saudi memperketat sekatan laut, udara dan darat mereka. Pada bulan Oktober 2018, PBB memperingatkan bahawa 13 juta orang menghadapi kebuluran dalam apa yang boleh menjadi “kelaparan terburuk di dunia dalam 100 tahun.”

Selain kelaparan dan perang yang berterusan di negara mereka, rakyat Yaman juga menderita kolera dan pandemik Covid-19.

Kolera disebabkan oleh negara-negara Arab Saudi yang sengaja mensasarkan sistem air di Yaman. Bukan hanya ini, tetapi sistem dan kemudahan infrastruktur, kesihatan, air dan sanitasi juga hancur oleh serangan udara yang dipimpin oleh Saudi.

Show More

Related Articles

Back to top button