AntarabangsaIsu Semasa

COVID-19: Kemunculan Kes Baru Di Beijing, China Boikot Ikan Salmon

Pasaran ikan salmon yang bernilai AS$700 juta yang diimport oleh China kini dalam risiko setelah ikan itu dikaitkan dengan wabak baru kes koronavirus Covid-19 di Beijing, yang berpotensi memberi tamparan hebat kepada pengeksport utama seperti Denmark, Norway dan Australia.

Salmon telah dibawa keluar dari pasar raya dan platform penghantaran barang runcit di bandar-bandar besar di China, sementara pakar terkemuka memberi amaran kepada orang ramai untuk tidak memakan makanan laut kaya omega-3 itu.

Boikot itu berlaku setelah ketua pasar buah dan sayur bernama Xinfadi, lokasi di mana hampir 100 jangkitan yang baru dikesan, mengatakan bahawa virus tersebut dikesan di atas papan pemotong yang digunakan oleh penjual ikan salmon yang diimport.

Zeng Guang, seorang pakar kanan Suruhanjaya Kesihatan Nasional, mengatakan dalam wawancara dengan media negara pada hari Ahad bahawa “kita masih belum mengetahui sama ada manusia menyebarkan virus itu ke salmon, atau salmon dijangkiti virus itu terlebih dahulu.”

Dia memberi amaran kepada penduduk Beijing agar tidak memakan ikan salmon mentah atau membeli makanan laut yang diimport buat masa ini.

Wu Zunyou, ketua epidemiologi Pusat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit China mengatakan pada hari Ahad bahawa virus itu dapat bertahan di permukaan makanan sejuk beku hingga tiga bulan dan bahawa agensi itu “sangat mengesyaki” barang yang tercemar sebagai sumber wabak terbaru.

Dalam kajian yang diterbitkan pada bulan April, para penyelidik dengan Organisasi Makanan dan Pertanian PBB menyimpulkan bahawa coronavirus tidak diketahui menjangkiti haiwan makanan akuatik atau mencemarkan produk mereka.

Risiko “mungkin kecil” dengan “pengendalian dan sanitasi makanan yang tepat,” walaupun permukaannya berpotensi menjadi tercemar ketika ditangani oleh orang yang membawa virus, tulis saintis termasuk Melba G. Bondad-Reantaso.

Walaupun tidak jelas apakah virus itu benar-benar dapat disebarkan melalui makanan sejuk beku, pemboikotan salmon mencerminkan ketakutan China yang semakin meningkat terhadap kebangkitan semula kes di ibu kota Beijing, pusat budaya dan politik negara dengan 20 juta orang penduduk.

Kira-kira 20 kawasan perumahan telah ditutup dan beberapa sekolah ditutup sementara pegawai tempatan berusaha untuk mengesan orang yang pernah mengunjungi pasar Xinfadi.

China melaporkan 40 lagi jangkitan coronavirus di seluruh negara hingga akhir Isnin, 27 di antaranya di Beijing, menjadikan 106 kes sejak Khamis. Sekurang-kurangnya seorang pesakit berada dalam keadaan kritikal dan dua orang berada dalam keadaan serius.

Empat kes juga dilaporkan di wilayah Hebei, dengan tiga kes berkaitan dengan wabak Beijing.

Sebilangan besar kes itu ada kaitan dengan pasar makanan borong Xinfadi. Ujian secara besar-besaran telah dilaksanakan terhadap sesiapa yang pernah mengunjungi pasar dalam dua minggu terakhir atau menghubungi mereka. Kira-kira 9,000 pekerja pasar Xinfadi juga telah diuji sebelumnya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close