FesyenGaya Hidup

Percaya Atau Tidak, Syarikat Ini Hasilkan Baju Dari Susu!

Syarikat permulaan yang berpusat di Los Angeles menggunakan susu yang tidak digunakan menjadi pakaian lestari sedang berbincang dengan syarikat tenusu terkemuka di China mengenai perkongsian strategik, kata pengasas dan ketua eksekutif syarikat itu.

Robert Luo dari Mi Terro mengatakan bahawa dia sedang membincangkan pelaburan dengan firma-firma yang dominan di pasaran tenusu China, di mana syarikat permulaan memperoleh bahan mentahnya.

Sejak dilancarkan pada bulan Jun 2019 kemeja-T yang dibuat menggunakan kain yang dihasilkan dari susu berlebihan, Mi Terro telah menjana pendapatan lebih dari AS$100,000 (RM427,350) hasil dari penjualan dalam talian kepada pelanggan di lebih dari 40 negara, kata Luo.

Mi Terro turns milk waste into clothing | iLoveRecycled.com

Mi Terro adalah salah satu dari banyak jenama fesyen kecil yang memanfaatkan keinginan pengguna yang semakin meningkat untuk mengarahkan pembelian mereka ke syarikat yang beroperasi secara lestari, dalam industri yang dikendalikan oleh kebimbangan mengenai sisa dan pengeluaran berlebihan.

Syarikat kecil dan sederhana merangkumi kira-kira separuh daripada industri fesyen, dan berada dalam kedudukan yang baik untuk berinovasi dalam kesinambungan, menurut laporan 2019 yang diketuai oleh Centre for Sustainable Fashion.

Inspirasi Luo bukan berasal dari sampah pakaian tetapi dari makanan. Dalam lawatan ke ladang susu bapa saudaranya di China, dia melihat banyak lebihan susu basi yang tidak digunakan.

“Saya menyedari bahawa masalah besar ialah kita tidak membincangkannya,” katanya. Ketika kembali ke AS, dia bekerja dengan seorang rakan masa kecil dengan latar belakang sains material dan kimia untuk mencari penggunaan sampah tersebut.

Setelah tiga bulan meneliti, mereka mula mencari penyelesaian yang dapat mengekstrak protein dari susu dan menukarnya menjadi serat. Lemak dikeluarkan dari susu sebelum menyiramnya menjadi susu tepung.

Protein kemudiannya diasingkan dan dipadatkan menjadi serat yang diregangkan dan dipintal menjadi benang yang siap digunakan untuk membuat pakaian.

LA-based sustainable fashion start-up turns milk into wearable ...

Mi Terro berhasrat untuk dilancarkan di China pada 18 Jun dan Jepun dalam dua bulan akan datang. Ia telah menandatangani surat dengan beberapa jenama fesyen besar tetapi memerlukan sokongan strategik dan kewangan untuk meningkatkan kapasitinya untuk memenuhi permintaan, kata Luo.

Pada tahun 2019, syarikat itu melancarkan dua kempen Kickstarter yang dengan cepat mencapai matlamat pendanaan mereka. Mi Terro kini dalam proses mengumpulkan dana baru sebanyak AS$800,000 (RM3.4 juta), kata Luo, idealnya dari rakan strategik di China dan global.

Pelaburan untuk pakaian dan kasut dengan modal teroka meningkat dari AS$43.5 juta (RM186 juta) pada tahun 2007 kepada AS$560.6 juta (RM2.4 bilion) pada tahun 2017, menurut laporan McKinsey dan Business Of Fashion tahun lalu.

Mi Terro juga sedang bersiap untuk mengembangkan inovasi sisa makanannya tanpa fesyen. Ia mengusahakan teknologi baru yang akan membantu pembuat tenusu mengitar semula sisa ke dalam filem pembungkusan makanan yang boleh terbiodegradasi, kata Luo.

Dia mengharapkan model perniagaannya secara bertahap beralih dari penjualan langsung kepada pengguna. Mi Terro ingin melesenkan teknologinya dalam waktu dekat dan sedang dalam proses permohonan hak paten di China, katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close