Gaya HidupPercutian

Pasca-PKP: Destinasi Pelancongan Cuti-Cuti Malaysia Menanti Anda

Setelah berbulan-bulan larangan dan sekatan pelancongan, rakyat Malaysia akhirnya dibenarkan melakukan pelancongan di dalam negara. Pada 7 Jun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa negara akan melalui perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP) dari 10 Jun hingga 31 Ogos. Di bawah PKPP, perjalanan rentas negeri telah dibenarkan, dengan berkesan membuka sektor pelancongan domestik di Malaysia.

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines, serta AirAsia dan Malindo juga telah mengumumkan bahawa mereka secara beransur-ansur akan meningkatkan frekuensi penerbangan domestik mereka, untuk memenuhi permintaan pelanggan yang rindu untuk kembali ke kampung halaman atau ke destinasi percutian yang dinanti-nantikan.

Sebenarnya, banyak pakar pelancongan berpendapat bahawa rakyat Malaysia mungkin akan bercuti secara domestik dalam masa terdekat.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Musa Yusof berkata, rakyat Malaysia harus mengutamakan pelancongan pertama mereka di Malaysia.

“Kami sangat mendesak sesama rakyat Malaysia untuk mengutamakan pelancongan tempatan sebagai cara untuk membantu perniagaan tempatan dan meningkatkan ekonomi domestik,” katanya.

Musa menyarankan untuk membuat senarai tempat untuk dijelajahi dan melakukan pelancongan makanan untuk melihat makanan tempatan terbaik di setiap negeri.

“Kami sangat berharap agar setiap rakyat Malaysia bergabung dengan kami dan menjadi duta besar Malaysia dalam menyebarkan suasana positif dan melancong di dalam negara,” katanya.

Dengan bantuan Tourism Malaysia, berikut adalah tiga aktiviti pelancongan utama untuk membantu anda merancang Cuti-Cuti Malaysia dan menikmati semula keindahan negara ini.

Pengembaraan hutan hujan

Taman Negara - One of the World's Oldest Tropical Rainforest

Malaysia, dengan ekosistemnya yang kaya dan beragam, mempunyai pemandangan ekopelancongan yang berkembang pesat dengan taman negeri dan Taman negara yang terkenal. Negara ini berkembang dengan hidupan liar yang unik dan hutan hujan tropika yang subur, semuanya boleh didapati di tempat-tempat yang diwartakan.

Taman Negara dianggap sebagai salah satu taman tertua di dunia. Hutannya sudah berkembang ketika plat tektonik Bumi masih bergeser! Taman ini meluas di seluruh negeri Pahang, Kelantan dan Terengganu.

Borneo juga mempunyai Taman hutan hujan tropika yang tersendiri seperti Taman Negara Mulu yang merupakan salah satu kawasan batu kapur yang paling diselidiki di dunia. Kawasan taman seluas 52,864 hektar mengandungi tujuh belas zon tumbuhan, menampilkan sekitar 3,500 spesies tumbuhan vaskular.

Menyerap matahari dan laut

10 best Malaysia islands to visit | CNN Travel

Malaysia mempunyai bahagian yang sangat baik dari percutian pulau yang indah yang sering menjadi perhatian pencinta pulau dan pantai. Air yang jernih, pantai berpasir dan nikmati laut dalam bersama terumbu karang yang berwarna-warni, adalah impian pencinta pulau.

Beberapa permata tersembunyi yang perlu dipertimbangkan termasuk Pulau Mataking dan Pulau Lankayan di Sabah; Pulau Tenggol di Terengganu dan Pulau Aur di Johor.

Sudah tentu ada pilihan yang lebih popular seperti Pangkor, Tioman, Perhentian, Sipadan dan Redang.

Hidup bersama masyarakat luar bandar

Why you need travel insurance for your cuti-cuti Malaysia

Adakah anda selalu ingin menjalani kehidupan di kampung tradisional Malaysia? Maka pengalaman menginap di inap desa atau kampung tempatan, amat sesuai untuk anda.

Perlu diingat bahawa program inap desa Malaysia juga dapat membantu pemulihan ekonomi di kawasan luar bandar.

Tetapi selain itu, tinggal di kampung membolehkan anda mengalami sendiri budaya asli. Antara budaya yang boleh diterokai termasuk penyediaan makanan menggunakan kaedah tradisional, pergi ke kebun untuk menuai buah atau memberi makan haiwan ternakan di ladang.

Sebagai pilihan, anda juga dapat menerokai persekitaran semula jadi bersama keluarga. Dan pada waktu malam, sertai tarian kebudayaan, persembahan muzik atau bahkan menyaksikan upacara perkahwinan acah yang dipersembahkan untuk tetamu.

Beberapa program terkenal ialah Mengkuang Titi Homestay (Pulau Pinang), Homestay Parit Bugis (Johor) dan Misompuru Homestay (Sabah) yang telah memenangi anugerah.

Show More

Related Articles

Back to top button