AntarabangsaIsu Semasa

Pihak Tentera AS Mempertimbangkan Kaitan Simbol Konfederasi Dengan Institusi Tersebut

Pihak ketenteraan Amerika Syarikat sedang memikirkan kembali kaitan tradisi mereka dengan simbol Konfederasi akibat perpecahan yang sedang berlaku di negara Mereka.

Sumber Imej: katc.com

Setiausaha Pertahanan Mark Esper dan Setiausaha Tentera Darat Ryan McCarthy, kedua-duanya bekas pegawai Tentera Darat, menyampaikan perkara tersebut melalui jurucakap mereka bahawa mereka “terbuka untuk perbincangan dua pihak” untuk menamakan semula pangkalan Tentera Darat seperti Fort Bragg di North Carolina yang menghormati pegawai Konfederasi yang memimpin pertempuran menentang Kesatuan dan secara langsung atau tidak langsung telah mempertahankan institusi perhambaan.

Di lain kesempatan, laksamana tertinggi Angkatan Laut mengumumkan pada Selasa bahawa dia akan mengikuti jejak langkah Jeneral David Berger, komandan Kor Marin, yang minggu lalu mengarahkan komandan Marin untuk membuang paparan umum bendera pertempuran Konfederasi yang dibawa semasa Perang Saudara.

 

Apa Itu Simbol Konfederasi?

Simbol Konfederasi ini dilihat oleh sejumlah orang sebagai simbol penghambaan dan rasis tetapi ada yang menganggap simbol itu sebagai lambang warisan dan sejarah Amerika Syarikat.

Namun ia juga telah “membawa kekuatan untuk mengobarkan perasaan perpecahan” dan dapat melemahkan kesatuan unit yang diperlukan oleh pertempuran, kata Berger.

“Bendera pertempuran Konfederasi sering dipilih oleh kumpulan ekstremis dan perkauman yang ganas yang kepercayaan perpecahannya tidak mempunyai tempat di Kor kita,” kata Kor dalam satu kenyataan lain pada hari Jumaat lalu.

“Sejarah kita sebagai sebuah negara, dan peristiwa seperti keganasan di Charlottesville pada tahun 2017, telah menjadi sorotan perpecahan dengan penggunaan bendera pertempuran Konfederasi ke atas masyarakat kita.”

Peristiwa di Charlottesville telah menyaksikan perhimpunan pelampau kulit putih yang meragut satu nyawa dan mencederakan lebih 30 lagi.

 

Apa Kata Donald Trump?

Walau bagaimanapun, Presiden Amerika Syarikat dilihat tidak bersetuju dengan penggantian nama markas yang diberikan berdasarkan nama pegawai tentera Konfederasi.

Menurutnya,”Amerika Syarikat telah melatih dan mengerahkan ADIWIRA kami di Tanah Suci ini, dan memenangi dua Perang Dunia. Oleh itu, Pentadbiran saya bahkan tidak akan mempertimbangkan untuk menamakan semula pangkalan ini.”

Dalam twitternya hari ini Presiden Donald Trump turut mengulangi pendiriannya tentang perkara ini.

 

Antara Pangkalan Tentera Yang Dinamakan Sempena Tentera Konfederasi

Sepuluh pangkalan tentera utama dinamakan berdasarkan nama pegawai Tentera Konfederasi yang mana kebanyakan jeneral kanan, termasuk Robert E. Lee.

Di antara 10 orang itu ialah Fort Benning, nama khas Tentera Konfederasi Henry L. Benning, yang merupakan pemimpin gerakan pemisahan Georgia dan penyokong penghambaan. Yang lain berada di Virginia, North Carolina, Alabama, Texas dan Louisiana.

Penamaan tersebut dilakukan terutama setelah Perang Dunia I dan pada tahun 1940-an, dalam beberapa kes sebagai isyarat perdamaian ke Selatan.

Beberapa suara dalam tentera secara terbuka mempertahankan kaitan simbol Konfederasi dengan pihak ketenteraan tetapi beberapa pangkalan yang dinamakan untuk pegawai Konfederasi memiliki sejarahnya tersendiri.

Fort Bragg, misalnya, adalah rumah bagi beberapa pasukan elit Tentera Darat.

Sebarang keputusan untuk menukar nama di Bragg atau pangkalan lain kemungkinan akan melibatkan perundingan dengan pegawai dari negeri dan kawasan yang terlibat.

 

Apa Kata Veteran Tentera Amerika Syarikat?

Paul Eaton, seorang jeneral tentera bertaraf dua bintang dan bekas jeneral Fort Benning, mengatakan bahawa kenyataan Trump bertentangan dengan cita-cita yang diperjuangkan oleh Tentera Darat.

“Hari ini, Donald Trump menjadikannya rasmi. Daripada menjauhkan bangsa ini lebih jauh dari rasisme yang dilembagakan, dia percaya kita harus berpegang teguh pada dan warisannya, dengan menyimpan nama-nama pengkhianat rasis di pintu pangkalan tentera kita,” kata Eaton.

Peter Mansoor, seorang pesara kolonel Tentera dan veteran perang Iraq, mengatakan dalam sebuah e-mel ke SeattleTimes, bahawa menamakan semula pangkalan ini sudah lama tertangguh.

“Sebilangan besar askar yang berkhidmat tahu sedikit tentang sejarah di sebalik pemimpin Konfederasi yang dinamakan ke atas pangkalan ini, atau perjanjian politik yang menyebabkan mereka dihormati dengan cara ini,” katanya.

“Mungkin ada beberpa pihak tentera dari Selatan akan menolaknya tetapi inilah yang ingin kita sebut sebagai ‘saat untuk mengajar.’

Sekarang adalah waktunya untuk akhirnya membawa perubahan yang akan berbicara banyak tentang apa pendirian tentera AS yang sepatutnya.”

Show More

Related Articles

Back to top button