AntarabangsaIsu Semasa

Kecewa Mangsa COVID-19 Tidak Diurus Sempurna, Ahli Keluarga Bawa Lari Mayat

Laporan orang-orang awam di Indonesia membawa keluar mayat pesakit Covid-19 yang meninggal dunia di hospital menimbulkan kebimbangan besar.

Protokol yang ketat dilakukan untuk mengebumikan mangsa yang disyaki positif Covid-19 tetapi ada pihak yang mengambil jenazah untuk dikebumikan mengikut kehendak mereka.

Hospital-hospital di Indonesia meningkatkan kawalan di bilik mayat mereka setelah sekumpulan mayat dibawa lari oleh saudara-mara yang meminta pengebumian tradisional untuk ahli keluarga.

Di bawah peraturan baru, mangsa Covid-19 harus dibungkus dengan plastik dan dikuburkan dengan cepat untuk mencegah penyebaran virus, yang bermaksud saudara-mara yang sedang berduka tidak dapat mengikuti amalan penegbumian, termasuk memandikan jenazah.

Keluarga di negara yang beragama Islam juga didesak untuk tidak melilau di kawasan perkuburan, mencari peluang untuk menunaikan solat jenazah untuk orang yang disayangi.

Sekelompok besar saudara-mara yang kecewa turun ke beberapa hospital di Makassar di pulau Sulawesi minggu ini, dengan beberapa orang berjaya membawa lari jenazah yang dikuburkan di bawah protokol virus itu, menurut pihak berkuasa.

Sekurang-kurangnya 33 orang ditangkap, kata jurucakap polis tempatan, Ibrahim Tompo, yang menambahkan mereka menghadapi hukuman penjara hingga tujuh tahun kerana melanggar peraturan kuarantin.

Sebagai tindak balas, pihak berkuasa Makassar telah mengerahkan lebih banyak petugas untuk menjaga hospital tempatan, kata Tompo.

Khabar angin bahawa beberapa mangsa meninggal kerana penyakit yang tidak berkaitan Covid-19 telah memperburuk keadaan, tambah Tompo.

“Ini membuat keluarga dan penduduk setempat marah sehingga mereka memutuskan untuk membawa lari jenazah ke rumah secara paksa.”

Di Surabaya, kota kedua terbesar di Indonesia, pihak berkuasa mengatakan pada hari Jumaat bahawa mereka telah menangkap empat orang setelah saudara-mara merebut mayat mangsa yang disyaki positif virus dari sebuah hospital tempatan.

Juga minggu ini, puluhan orang merampas mayat seorang lelaki yang meninggal di hospital di Bekasi, sebuah kota yang bersempadan dengan ibu kota Jakarta, kata polis.

Memetik soal siasat salah seorang suspek, polis mengatakan lelaki itu merampas jenazah kerana dia telah mati sebelum keputusan ujian tersedia. Mereka kemudian mengesahkan dia menghidap virus itu.

Ahli sosiologi Universiti Negeri Yogyakarta, Amika Wardhana mengatakan, insiden seperti itu terjadi atas dua sebab, menurut The Jakarta Post.

Ini berakar pada kepercayaan agama dan budaya kematian serta sikap tidak peduli banyak warga Indonesia terhadap wabak itu, kata Amika.

“Dalam tradisi Indonesia, di antara semua agama dan budaya, kematian adalah tahap penting dalam kehidupan. Protokol penguburan Covid-19 sederhana dan cepat, yang mungkin dilihat oleh beberapa orang sebagai budaya yang tidak menghormati dan tidak dapat diterima.”

Lebih-lebih lagi, pemerintahan yang tidak baik dalam menangani situasi kritikal seperti itu menyebabkan kurangnya pemahaman di kalangan masyarakat mengenai wabak tersebut dan bahkan tidak percaya bahawa negara itu menghadapi penyakit yang serius dan cepat merebak, kata Amika.

Secara rasmi, Indonesia mempunyai lebih dari 35,000 kes Covid-19 dan 2,000 kematian. Tetapi dengan kadar pengujian yang rendah, jumlah sebenar dipercayai jauh lebih tinggi.

Show More

Related Articles

Back to top button