MalaysiaPolitik

Bebas Pertuduhan, Musa Aman Bakal Kembali Melawan Shafie Apdal?

Politik Sabah bakal berubah apabila Tan Sri Musa Aman, yang telah dibebaskan dari tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram, dikatakan akan kembali merebut jawatan ketua menteri yang kini dipegang oleh lawannya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Musa Aman bebas setelah Mahkamah Tinggi membebaskannya dari 46 tuduhan yang melibatkan beberapa ratus juta tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan konsesi balak di Sabah.

Pemerhati politik di Sabah mengharapkan Musa mengukuhkan kedudukannya dalam Umno Sabah dan menarik kembali bekas pembelot Barisan Nasional dalam usahanya untuk menggulingkan Shafie, yang merupakan presiden Parti Warisan Sabah.

“Banyak perkara akan berlaku dalam sebulan. Anda akan melihat kejutan. Tunggu saja,” kata Ketua Umno Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Bung Moktar mengakui bahawa perbincangan sedang berlangsung antara Umno Sabah dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu Sabah) mengenai kemungkinan mengukuhkan jumlah mereka terhadap Warisan tetapi enggan mengulas lanjut.

Bung bercakap mengenai kepulangan mantan Barisan Sabah dan ADUN Umno yang berhenti untuk bergabung dengan Warisan selepas pilihan raya umum Mei 2018 yang menyaksikan Musa digulingkan hampir 48 jam setelah dilantik sebagai ketua menteri.

Warisan dan rakan-rakannya kini memegang 47 kerusi DUN (termasuk lima ADUN yang dicalonkan) di DUN 65 orang.

Gabungan 17 kerusi Pembangkang adalah milik Bersatu Sabah(sembilan kerusi), Parti Bersatu Sabah (empat), Sabah STAR (tiga) dan Umno Sabah (satu).

Seorang ADUN yang dicalonkan meninggalkan PKR untuk menjadi wakil bebas.

Musa yang berusia 69 tahun dilihat sebagai tokoh politik utama di Sabah untuk memberikan kepemimpinan yang sangat diperlukan kepada Pembangkang dalam usaha mereka untuk merebut kembali kuasa dari kerajaan negeri yang dipimpin Warisan.

Pengulas politik tempatan Rahezzal Shah mengatakan bahawa Pembangkang sangat memerlukan kepemimpinan yang kuat untuk melakukan serangan terhadap Warisan.

“Pembangkang Sabah tidak memiliki kepemimpinan seperti itu sejak Musa memutuskan untuk berdiam diri,” katanya, sambil menambah bahawa beban tuduhan telah memaksa Musa untuk kekal merendah diri .

Rahezzal berkata Musa kini boleh memainkan peranan utama bagi pihak pembangkang untuk memulakan perubahan selepas beban kes mahkamah telah ditarik balik dari bahu beliau.

Suara-suara tidak puas hati rakyat yang semakin meningkat terhadap Warisan, yang wujud sejak kerajaan persekutuan Pakatan Harapan, membantu Musa untuk menarik sokongan umum.

“Semua ini akan memberi peluang terbaik Bersatu, Umno dan Musa melawan Warisan,” katanya.

Rahezzal mengatakan, Warisan berada dalam posisi yang nyaman dengan 47 kerusi pada masa ini, dan mereka pasti akan menggagalkan tindakan pihak pembangkang untuk menghapusnya.

Tetapi Rahezzal memberi amaran bahawa hanya memerlukan beberapa orang melompat parti untuk mengubah keadaan.

Rahezzal menambah bahawa terdapat rasa tidak puas hati di kalangan beberapa barisan Warisan, terutama berikutan pelantikan Datuk Aziz Jamman sebagai ketua GLC negeri Warisan Harta dan Datuk Jaujan Sambukong sebagai timbalan ketua Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (Sedia).

Beliau berkata wakil rakyat yang tidak diberi jawatan mungkin akan menggunakan ini sebagai alasan untuk meninggalkan Warisan.

Show More

Related Articles

Back to top button