AntarabangsaIsu Semasa

Mampukah Putera Mahkota Arab Saudi Betulkan Kesilapannya?

Walaupun hanya sedikit orang Arab Saudi yang terjejas dengan coronavirus, kerosakan ekonomi yang besar kemungkinan akan memaksa Putera Mahkota Mohammed Bin Salman (MBS) untuk mengkaji semula rancangan “Wawasan 2030”.

Agenda pembaharuan ekonomi dan sosial itu bertujuan untuk mengurangkan kebergantungan Arab Saudi dari hidrokarbon dan mewujudkan lebih banyak peluang untuk perusahaan swasta.

Tetapi empat tahun kemudian, lebih dari 60% pendapatan kerajaan masih berasal dari minyak, dan harga yang rendah telah mengurangkan separuh pengambilannya.

MBS telah memerintahkan langkah-langkah berjimat cermat yang paling menonjol, penggandaan cukai nilai tambah dan pemotongan elaun birokrat.

Tetapi ini akan meningkatkan kejatuhan ekonomi dengan mengurangkan penggunaan dan menghalang pelaburan sektor swasta.

Akibatnya, ini akan menambah kekecewaan warga Saudi yang menganggur, yang kebanyakannya adalah wanita, yang dijanjikan kesejahteraan dalam visi masa depan ekonomi negara.

Cabaran yang dihadapi oleh pemerintah de facto Arab Saudi itu semakin mencabar dengan jumlah penduduk yang semakin meningkat dan kekayaan negara yang semakin berkurang.

Ketika MBS bersedia membimbing negaranya menghadapi era pasca pandemik, peluangnya untuk pemerintahan yang makmur dan damai bergantung pada kemampuannya bagi memperbaiki beberapa kerosakan dan menghindari kesalahannya dari berulang.

MBS kini tidak boleh mengabaikan hubungan Arab Saudi-Amerika. Panggilan telefon oleh Presiden AS Donald Trump pada bulan April memaksanya untuk mengakhiri perang minyak. Pendedahan juga menunjukkan bahawa MBS tidak memiliki strategi lain untuk mengadakan hubungan baik dengan keluarga Presiden AS sambil mengabaikan permusuhan yang semakin meningkat di kalangan Kongres.

Tembakan dua bateri peluru berpandu Patriot sebulan kemudian juga harus menjadi pengajaran untuknya.

Hanya tujuh bulan berlalu sejak serangan peluru berpandu dan dron yang kemungkinan besar dilancarkan oleh proksi Iran di Yaman, ia telah menyebabkan pemotongan separuh penghasilan minyak kerajaan.

Lebih menakutkan, penarikan pertahanan Amerika berlaku ketika Iran merancang untuk membeli senjata yang lebih canggih, dengan negara kekuatan dunia lain yang ingin menjual.

MBS perlu sedar bahawa ini bukanlah saat yang tepat untuk bertempur dengan Rusia, yang bertekad untuk menyekat usaha AS bagi memperluas embargo senjata ke Republik Islam itu.

MBS juga tidak boleh bergantung kepada Washington kerana Rumah Putih mungkin bertukar tuan dalam pilihan raya presiden. Calon demokrat Joseph Biden nampaknya cenderung untuk memperbaiki hubungan dengan Iran.

Dengan hilangnya sokongan Amerika, Arab Saudi memerlukan sokongan dari negara-negara jiran.

Dari lapan negara yang bersempadan darat, Arab Saudi bermusuhan dengan Yaman, Qatar. Manakala hubungan Oman dan Iraq adalah dingin buat masa ini. Perbalahan yang berpunca darinya, MBS harus mencari jalan untuk memperbaiki hubungan dengan negara-negara jiran.

Embargo ke atas Qatar adalah salah satu kesilapan dasar luar negara Putera Mahkota yang paling mengerikan tetapi mudah dihapuskan.

MBS harus dapat mengatasi sebarang tentangan dari penggerak utama yang lain dalam perseteruan itu, Putera Mahkota Mohamed Zayed dari Abu Dhabi.

Di Oman, pemahkotaan Sultan baharu mampu menawarkan prospek hubungan yang lebih baik jika MBS bersedia.

Hubungan dengan Yaman dan Iraq sangat teruk, terutamanya kerana campur tangan Iran. Tetapi pandemik coronavirus memaksa gencatan senjata di Yaman dan perdana menteri baru di Baghdad bukan boneka Tehran.

Di luar Semenanjung Arab, hubungan Arab Saudi dengan negara-negara membangun bergantung pada kemampuannya untuk memberikan pinjaman atau wang yang kini perlu dikurangkan kerana ekonomi yang tidak menjamin.

Di kebanyakan negara maju, MBS perlu berjuang untuk menghilangkan kaitannya dengan kes Jamal Khashoggi, kolumnis Washington Post yang dibunuh.

Bahkan di tengah-tengah wabak, Eropah mengutuk Saudi kerana membeli sebuah kelab bola sepak Inggeris, dan ketika keluarga Khashoggi di Riyadh mengumumkan bahawa mereka memaafkan pembunuhnya.

Sementara itu, rakyat Saudi yang diminta untuk mengubah gaya hidup mereka mungkin marah dengan keborosan pemimpin mereka terutama mereka yang menyimpan lukisan Leonardo da Vinci bernilai AS$450 juta (RM1.92 bilion) dalam superyacht bernilai AS$320 juta.

Ahli perniagaan yang bergelut dengan cukai yang tinggi dan hasil yang rendah mungkin bertanya mengapa dana kekayaan negara digunakan untuk membeli Newcastle United dan bukannya disalurkan ke sektor swasta Saudi.

MBS juga tidak boleh bergantung kepada organisasi masyarakat sivil untuk berfungsi sebagai penyelamat.

Putera Mahkota itu telah memenjarakan banyak aktivis sosial terkenal. Sebagai tambahan kepada cara tradisional untuk menyekat perbezaan pendapat, kaedah baru seperti gangguan media sosial telah dilakukan untuk menentang pengkritik.

Ketidakpuasan masyarakat terhadap keadaan ekonomi juga dapat menimbulkan perbezaan pendapat dan menggembirakan pengkritik asing.

Anggota parlimen Eropah, misalnya, menekan pemerintah Arab Saudi untuk membebaskan salah seorang sepupu MBS, Putera Salman Abdulaziz; bersama dengan ayahnya, yang telah ditahan tanpa tuduhan selama dua tahun.

Kebencian dalam negara tidak akan membawa kepada revolusi. Penguasaan MBS terhadap alat keselamatan negara menjadikan kedudukannya hampir tidak dapat ditembus. Tetapi MBS perlu berusaha untuk menebus namanya dan membuktikan kepimpinannya.

Show More

Related Articles

Back to top button