MalaysiaPolitik

Siapa Yang Bakal Kembali Ke Takhta?

Siapakah yang boleh membuat kemunculan semula politik?

  1. A) Tun Dr Mahathir Mohamad
  2. B) Datuk Seri Anwar Ibrahim
  3. C) Datuk Seri Najib Razak

Kesemuanya, menurut profesor sosiopolitik Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi, mempunyai peluang 50/50 untuk membuat kemunculan semula politik.

Tetapi ramai rakyat Malaysia tidak menyedari bahawa ketiga-tiga mereka masih dalam permainan politik, katanya. Pandemik Covid-19 membuat rakyat kurang fokus pada politik dan lebih bimbang tentang kesihatan dan kewangan mereka.

Dr Mahathir?

Prof Awang Azman menegaskan bahawa walapun Dr Mahathir dilucutkan keahlian, Ahli Parlimen Langkawi itu masih berpengaruh di Bersatu. Walaupun Dr Mahathir hanya mempunyai kira-kira empat atau lima Ahli Parlimen Bersatu yang menokongnya secara terang-terangan, Prof Awang Azman percaya bahawa terdapat 12 hingga 15 Ahli Parlimen Bersatu secara senyap-senyap berada di Team Mahathir, dalam mod tunggu dan lihat.

Ada juga ahli parlimen Umno yang Dr Mahathir boleh tarik. PAS, Prof Awang Azman berkata, adalah lalang dan “setelah Dr Mahathir mendapat sokongan, parti Islam itu akan mengikutinya”.

“Sekiranya Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah teguh menyokongnya dan Dr Mahathir boleh mendapatkan beberapa ahli Parlimen dari Bersatu, beloiau boleh kembali sebagai PM,” katanya.

Berapa banyak anggota Parlimen Perikatan Nasional yang ada sekarang masih belum jelas. Mungkin 113 Ahli Parlimen, dan Pembangkang, 109. Sekiranya dua Anggota Parlimen PN cacat, itu boleh menyebabkan Parlimen digantung.

Pensyarah politik Universiti Utara Malaysia Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata Dr Mahathir masih mempunyai cita-cita untuk membuat kemunculan semula politik. Beliau masih mahu memimpin Bersatu dan masih mendapat sokongan besar.

Anwar Ibrahim?

Prof Mohd Azizuddin berkata, Ahli Parlimen Port Dickson itu kelihatan mantap. Presiden PKR kini mengawal parti itu secara langsung setelah 11 ahli Parlimen (termasuk bekas timbalan presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali dan bekas naib presiden PKR, Zuraida Kamaruddin) dipecat.

“Setidaknya Anwar telah memperkuat posisinya dalam parti setelah menyingkirkan Team Azmin. Maknanya, sekarang semua dalam PKR adalah penyokongnya yang setia. Pada masa yang sama, Amanah dan DAP nampaknya masih mendukung Anwar,” katanya.

Pakatan Harapan mempunyai 92 Ahli Parlimen: 42 dari DAP, 39 dari PKR dan 11 dari Amanah.

Prof Awang Azman bersetuju bahawa “pembersihan” PKR bermanfaat bagi Anwar. Dia juga tertanya-tanya apakah pemimpin yang dipecat seperti Azmin dan Zuraida boleh menang pada Pilihan Raya Umum ke-15 kerana mereka tidak akan bertanding di bawah logo PKR.

Presiden PKR mempunyai kemahiran untuk menarik ahli Parlimen untuk membina lanskap politik baru, kata Prof Awang Azman. Sebelum PRU14, walaupun berada di penjara, ahli politik terkemuka seperti Dr Mahathir menghubunginya kerana mereka tahu Anwar mempunyai kekuatan politik dan pengikut tersendiri.

Najib Razak?

Prof Awang Azman menunjukkan bahawa walaupun Najib terlibat dalam skandal kewangan 1MDB, Ahli Parlimen Pekan itu masih popular, terutama di kalangan orang Melayu. Bekas presiden Umno itu juga menguasai sekurang-kurangnya satu pertiga Umno.

“Sekiranya Najib dapat bergabung dengan Zahid atau Mohamad Hasan, beliau dapat kembali berkuasa walaupun Hishammuddin tidak menyokongnya,” katanya, merujuk kepada presiden Umno Datuk Seri Zahid Hamidi, timbalan presiden Umno Mohamad Hasan dan sepupu Najib, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Prof Mohd Azizuddin berkata, Najib masih mempunyai sokongan dalam Umno. Tetapi adakah beliau boleh kembali bergantung pada puak-puak Umno seperti Pasukan Zahid dan Pasukan Mohamad menerimanya: “Saya rasa sukar bagi Najib untuk mendapatkan kembali jawatan presiden Umno. Tetapi seperti yang kita katakan dalam politik, apa sahaja boleh berlaku,” katanya.

Normal baru dalam politik Malaysia adalah ketidaktentuan politik, kata Prof Mohd Azizuddin.

“Kita tidak pasti sama ada PN mempunyai majoriti yang mencukupi. Mereka mengaku mempunyai 114 MP tetapi marginnya sangat kecil. Apa-apa perubahan kedudukan Ahli Parlimen boleh menyebabkan kerajaan runtuh,” katanya.

Jika tidak kerana pandemik Covid-19, menurutnya, ada puak-puak dalam Umno yang berani memaksa pelaksanaan pilihan raya. Mereka yakin bahawa Muafakat Nasional (pakatan Umno-PAS) dan sekutunya dapat memperoleh banyak kerusi pada PRU15 untuk membentuk kerajaan dengan ahli parlimen Umno sebagai Perdana Menteri.

Sekiranya kerajaan PN runtuh, ahli politik berpengalaman seperti Dr Mahathir, Anwar dan Najib akan tahu bagaimana untuk menerkam.

Show More

Related Articles

Back to top button