AntarabangsaIsu Semasa

New Zealand Isytihar Bebas COVID-19, Langkah Pencegahan Berakhir

New Zealand mengisytiharkan tiada kes COVID-19 aktif pada hari Isnin, dengan negara itu kini melonggarkan hampir semua sekatan coronavirusnya.

Satu kenyataan dari Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa kes terakhir yang masih ada, seorang wanita dari Auckland, kini tidak mempunyai gejala selama 48 jam dan dianggap telah sembuh.

Ketua Pengarah Kesihatan Ashley Bloomfield mengatakan bahawa pesakit kini dapat meninggalkan pengasingan dan bahawa tidak mempunyai kes aktif untuk pertama kalinya sejak Februari adalah “tanda penting dalam perjalanan kami.”

Sudah 17 hari sejak kes baru New Zealand dilaporkan, sementara 40,000 orang telah diuji pada masa itu.

Langkah penjarakan sosial berakhir

Dengan pesakit COIVD-19 yang terakhir pulih, Perdana Menteri Jacinda Ardern mengumumkan bahawa langkah-langkah penjarakan sosial di negara itu akan dibatalkan dalam beberapa jam.

Sekatan sempadan negara yang ketat akan tetap berlaku, termasuk pengasingan yang dikendalikan dan kuarantin untuk pelancong.

Tetapi langkah-langkah mencegah koronavirus yang lain di negara itu akan diakhiri menjelang tengah malam pada hari Isnin. Ini bermaksud bahawa acara awam dan persendirian dapat disambung semula sementara industri perniagaan dan perhotelan dapat beroperasi tanpa langkah-langkah penjarakan sosial.

Ragbi New Zealand (NZR) mengatakan bahawa peminat sekali lagi akan dibenarkan masuk ke stadium hujung minggu ini untuk permulaan pertandingan kesatuan ragbi domestik negara.

Membasmi virus adalah ‘usaha berterusan’

Perdana Menteri Ardern meraikan kejayaan itu, tetapi juga mengingatkan rakyat agar berhati-hati dan sabar pada bulan-bulan mendatang.

“Kami yakin telah menghilangkan penularan virus di New Zealand untuk saat ini, tetapi ini bukanlah penamatnya. Usaha membasmi virus ini masih berlanjutan,” katanya pada sidang media.

Ardern menambah bahawa “virus itu pasti akan muncul kembali di New Zealand dan itu bukan tanda bahawa kita telah gagal, itu adalah kenyataan bahawa virus ini masih wujud.”

New Zealand telah melaporkan sejumlah 1,504 kes COVID-19 yang disahkan dan kes yang mungkin dengan 22 kematian.

Pegawai kesihatan New Zealand diberi penerangan pada 2018 tentang pandemik Spanish Flu 1918, ketika kira-kira 9,000 rakyat negar itu mati ketika tentera Perang Dunia Pertama dihantar pulang.

Sejak tahun 2010, Kementerian Kesihatan New Zealand mempunyai rancangan pandemik, yang disemak semula pada tahun 2017, dengan penghargaan khas kepada sejarawan perubatan bersara Profesor Geoffrey Rice, pengarang buku mengenai Spanish Flu.

Negara pulau itu telah melakukan pemeriksaan biologi pasca perang untuk mencegah kedatangan penyakit ternakan dari luar negara yang dikhuatiri melumpuhkan industri utamanya.

Show More

Related Articles

Back to top button