AntarabangsaIsu Semasa

Kematian George Floyd Buka Ruang Untuk Perubahan Besar

Ratusan orang yang berkabung berkumpul dalam upacara memperingati George Floyd, lelaki Afrika-Amerika yang dibunuh oleh polis minggu lalu, ketika pemimpin hak sivil Al Sharpton berjanji protes besar-besaran yang tercetus oleh kematiannya akan berlanjutan sehingga “kita mengubah keseluruhan sistem keadilan” di Amerika Syarikat.

Peguam Floyd memberitahu orang yang berkabung bahawa dia akan mendapatkan keadilan bagi Floyd, 46, yang meninggal semasa penangkapan pada 25 Mei ketika seorang polis putih melutut di lehernya selama hampir sembilan minit.

“Bukan pandemik coronavirus yang membunuh George Floyd,” kata Benjamin Crump, yang mewakili keluarga Floyd. “Ia adalah pandemik lain. Pandemik perkauman dan diskriminasi.”

Orang ramai di Minneapolis berdiam diri selama lapan minit dan 46 saat, jangka masa yang dihabiskan oleh pegawai Derek Chauvin meletakkan lututnya di leher Floyd.

Kematian Floyd telah menimbulkan kemarahan lama atas pembunuhan warga Afrika-Amerika oleh pihak polis sehingga tercetus gelombang rusuhan awam di seluruh negara seperti yang berlaku di AS ketika pembunuhan Martin Luther King pada tahun 1968.

Dengan demonstrasi untuk keadilan kaum berlangsung di berpuluh-puluh bandar AS dan seluruh dunia, Sharpton mengatakan kematian Floyd tidak akan sia-sia.

“Sudah waktunya bagi kita untuk berdiri dengan nama George dan menentang keganasan pihak berkuasa.

“Kamu mengubah dunia George. Kami akan terus melawan dan berjalan sampai kami mengubah seluruh sistem keadilan.

“Tidak kira jika anda memakai seluar jeans biru atau pakaian seragam biru, anda mesti membayar atas kejahatan yang anda lakukan,” kata Sharpton, membandingkan kematian Floyd dengan seorang lelaki kulit hitam New York, Eric Garner, yang juga menyebut “Saya tidak dapat bernafas” ketika seorang polis menahannya dengan keras.

Tiga daripada empat pegawai polis Minneapolis yang memberkas Floyd kerana didakwa menggunakan wang palsu, muncul di mahkamah untuk kali pertama pada hari Khamis untuk menghadapi tuduhan membantu dan bersubahat dengan pembunuhannya. Wang jaminan masing-masing bernilai AS$  juta.

Anggota polis keempat, Chauvin, telah didakwa dengan pembunuhan tahap kedua dan muncul di hadapan hakim minggu lalu.

Anggota Kongres Demokrat John Lewis, yang berbaris dengan Martin Luther King Jr untuk memerangi pemisahan, menyuarakan harapan Sharpton agar kematian Floyd dapat membuka jalan bagi “perubahan yang lebih besar.”

“Ini terasa dan kelihatan sangat berbeza. Ini jauh lebih besar dan melibatkan semua,” ikon hak sivil berusia 80 tahun itu memberitahu.

Lewis, yang pernah dipukul secara kejam semasa tunjuk perasaan hak sivil 1960-an, mengecam ancaman Trump untuk menggunakan kekuatan tentera terhadap para penunjuk perasaan.

“Saya rasa akan menjadi satu kesalahan besar jika pihak Presiden Trump menggunakan tentera untuk menghentikan tunjuk perasaan yang teratur, damai dan tanpa kekerasan,” kata Lewis. “Anda tidak boleh menghentikan panggilan sejarah.”

Sambil mengecam kematian Floyd, Trump telah mengambil sikap keras terhadap para penunjuk perasaan, dengan mengatakan mereka adalah “golongan jahat” dan menyeru para gabenor untuk “menguasai jalanan.”

Trump mungkin menggunakan Undang-Undang Pemberontakan untuk mengerahkan pasukan bertugas aktif untuk mengatasi rusuhan itu tetapi setiausaha pertahanannya sendiri, Mark Esper, mengatakan pada hari Rabu itu seharusnya menjadi “pilihan terakhir.”

Halangan baru sedang dibina di luar Rumah Putih pada hari Khamis ketika tunjuk perasaan untuk keadilan perkauman dan reformasi polis memasuki hari ke-10.

Sebilangan tunjuk perasaan itu dirosakkan oleh rusuhan dan kecurian harta awam pada awalnya tetapi telah menjadi demonstrasi yang aman.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close