AntarabangsaIsu Semasa

2020: Slogan “Make America Great Again” Sudah Terkubur

Rusuhan di bandar Minneapolis dan seluruh Amerika Syarikat adalah suatu musibah yan berlaku pada masa yang sangat buruk bagi golongan elit AS.

Walaupun insiden keganasan terhadap warga Afrika-Amerika oleh polis putih telah terjadi beberapa kali sebelumnya, kejadian ini berlaku di tengah-tengah keadaan darurat kesihatan yang besar yang telah meragut lebih dari 100,000 nyawa dan bencana ekonomi yang telah menjejaskan 30 juta orang, benar-benar belum pernah terjadi sebelumnya.

Apa yang mencetuskan kemarahan di kalangan ribuan orang Amerika (dan bukan hanya orang Afrika-Amerika) adalah kerana kematian George Floyd yang disyaki menggunakan wang kertas palsu, dibunuh oleh seorang pegawai polis kulit putih.

Pegawai itu menekan lutut di leher Floyd selama lebih dari lapan minit sementara Floyd, yang tidak bersenjata memohon agar dia berhenti, dengan mengatakan bahawa dia tidak dapat bernafas sebelum diam dan lemas.

Pegawai itu kini telah dituduh melakukan pembunuhan tahap tiga, walaupun banyak penunjuk perasaan menuntut agar tiga anggota polis lain yang bersamanya ketika kejadian juga harus dihukum.

Protes yang turut tersebar ke negara-negara luar AS ini berlaku kerana orang ramai umum mengetahui bahawa diskriminasi terhadap orang Afrika-Amerika masih tersebar.

Melalui pendidikan, telah ada beberapa mobiliti untuk kelompok-kelompok minoriti ini terutama dalam beberapa dekad setelah gerakan hak-hak sivil pada tahun 1960-an, tetapi penindasan masih berlaku.

Keadaan ekonomi semasa menunjukkan golongan minoriti ini mudah terjejas sebagaimana pandemik koronavirus telah mendedahkan bagaimana orang miskin dan kurang bernasib baik di Amerika Syarikat dan di tempat lain lebih cenderung menjadi mangsa penyakit berbanding yang lain.

Kegagalan Amerika Syarikat dalam melindungi kesejahteraan masyarakat yang lebih miskin dan lemah adalah jelas ketika kita melihat keadaan minoriti lain di sana iaitu golongan Hispanik.

Dalam beberapa dekad terakhir, beban ekonomi dan beban sosial golongan minoriti di AS meningkat dengan ketakutan yang tidak rasional terhadap golongan majoriti kulit putih.

Ketakutan ini berjaya dimanfaatkan oleh Donald Trump pada pilihan raya presiden 2016 dan ia akan dimanipulasi lagi dalam pilihan raya November 2020 yang akan datang melalui isu-isu seperti membina tembok untuk melindungi sempadan selatan negara itu.

Terdapat minoriti ketiga, yang lebih baik dari golongan Afrika-Amerika dan Hispanik tetapi juga merupakan objek serangan rasis dari semasa ke semasa. Secara amnya dikelaskan secara tidak rasmi sebagai “orang Asia”, mereka ialah orang Amerika berketurunan Cina.

Sejak krisis koronavirus dan percubaan Presiden Trump untuk menyalahkan wabak itu ke atas China, gangguan terhadap orang-orang Cina dan orang Amerika yang berwajah Cina telah meningkat.

Penganiayaan secara lisan dan fizikal terhadap anggota masyarakat telah berlaku sejak sekian lama memandangkan penargetan negatif berterusan oleh China oleh beberapa elit AS mengenai pelbagai isu, mulai dari perdagangan dan teknologi hingga pelanggaran hak asasi manusia dan penindasan minoriti.

Tidak sukar untuk memahami mengapa China dikenakan perlakuan keji tersebut. Golongan elit AS dan sebahagian media Amerika melihat kenaikan China sebagai cabaran terhadap dominasi AS dan oleh itu bertekad untuk menodai dan menumbangkan China. Negara-negara lain yang berfikiran bebas dan tidak mahu tunduk kepada kuasa AS juga sering menjadi sasaran.

Kadang kala, prasangka terhadap agama tertentu atau komuniti etnik tertentu seperti yang berlaku kepada umat Islam, cenderung menjejaskan hubungan antara komuniti.

Keghairahan AS untuk menjadi negara adikuasa global telah menjejaskan hak dan kepentingan berjuta-juta orang Amerika dalam beberapa cara.

Dengan menghabiskan banyak perbelanjaan untuk tentera sehingga US$732 bilion (RM3.18 trilion) pada tahun 2019 dan mengekalkan sekitar 800 pangkalan tentera di seluruh dunia, Amerika Syarikat telah mengorbankan keperluan penting rakyatnya, seperti hospital yang lengkap dan sekolah.

Pengabaian terhadap hak-hak ekonomi dan sosial rakyat telah muncul sebagai kenyataan tragis yang dapat disaksikan oleh semua orang ketika negara menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi yang buruk.

Oleh kerana kekayaannya, kegagalan Amerika untuk meningkatkan hak berjuta-juta rakyat AS, termasuk golongan bawah dalam majoriti kulit putih, boleh dianggap sebagai jenayah.

Di arena domestik, seperti dalam politik antarabangsa, golongan elit politik AS sering menampilkan diri mereka sebagai suara yang melaungkan hak asasi manusia dan pemerintahan demokratik.

Sebenarnya, dalam beberapa kesempatan dalam politik antarabangsa – Iran pada tahun 1953, Chile 1973, Palestin 2006, dan Mesir 2013 – golongan elit AS secara langsung turut serta dalam penindasan prinsip demokrasi.

Hari ini, melalui dua virus (Covid-19 dan rasisme) yang paling berbahaya melanda AS, kemunafikan negara itu terdedah dan dunia dapat melihat betapa laungan untuk hak asasi manusia dan martabat manusia hanyalah propaganda semata-mata.

Mungkin slogan “Make America Great Again” yang sering digunakan oleh Presiden Trump sudah tidak relevan diguna pakai kerana Amerika kini perlu bermula semula dari bawah dan bukannya meneruskan sikap hipokrit yang telah lama dipraktikkan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close