Isu SemasaTempatan

TUDM Tubuh Skuadron Baru Untuk Operasi Sistem Kapal Udara Tanpa Pemandu

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah membentuk skuadron baru yang belum pernah terjadi sebelumnya, khusus untuk sistem kapal udara tanpa pemandu (UAS).

Panglima Tentera Udara  Diraja Malaysia (TUDM), Jeneral Dato’ Sri Ackbal Abdul Samad mengumumkan bahawa formasi UAS yang baru akan menggantikan Sukhoi Su-30MKM Flankers di Skuadron ke-11, dengan jet pejuang sekarang ditugaskan ke Skuadron ke-12 di pangkalan udara Gong Kedak di sempadan Kelantan-Terengganu.

“Skuadron UAS baru ini telah dibentuk mulai 1 Jun sebagai persiapan untuk menerima aset yang diperlukan (seperti kenderaan udara tanpa pemandu) tidak lama lagi.

“Perkembangan ini pasti akan membangkitkan emosi anggota Su-30MKM kerana ia akan melibatkan pendokumentasian semula aset oleh jabatan sumber manusia di ibu pejabat tentera udara dan seumpamanya.

“Tetapi saya rasa kita tidak mempunyai pilihan kerana pelaksanaannya sesuai dengan memelihara fakta sejarah,” katanya.

Ackbal berkata, TUDM berharap dapat memperoleh semula penyelenggaraan pencegahan dan pembetulan asetnya tanpa menjejaskan industri pertahanan tempatan, sesuatu yang telah lama tertangguh selama lebih dari 23 tahun.

 

Rancangan Transformasi 35 Tahun TUDM

Ini adalah rancangan di bawah rancangan transformasi 35 tahun ‘Capability Development 2055’ (CAP 55) TUDM mengenai perolehan, peningkatan dan penambahbaikan aset baru untuk menjadikan tentera udara yang efektif.

Program ini memerlukan pengambilalihan UAS, radar pertahanan udara, skuadron pesawat peronda maritim, dan hingga tiga skuadron pejuang pelatih tempur dan pesawat tempur ringan.

Ackbal menambah bahawa tahun 2020 juga melibatkan peralihan dan operasi kemudahan TUDM yang baharu, berikutan penutupan pangkalan udara TUDM Kuala Lumpur yang telah berfungsi sebagai infrastruktur yang sangat sistematik dan terpusat untuk markas tentera udara dan unitnya.

“Penempatan semula kemudahan di pangkalan udara Kuala Lumpur ke premis baharunya sejajar dengan aspirasi TUDM untuk mewujudkan infrastruktur moden dan kondusif.

“Ini untuk memberi kesan positif kepada unit-unit berkenaan untuk kesediaan TUDM yang lebih baik,” katanya.

Ackbal menambah bahawa misalnya, Markas Pemerintahan Operasi Udara, Markas Pemerintahan Bantuan Udara, Pusat Operasi Tentera Udara dan Pusat Perang Udara (Air Warfare Centre (MPOU-AWC TUDM)) telah berpindah ke pangkalan Subang.

Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan Udara TUDM pula telah berpindah ke pangkalan udara Sendayan yang baru di Negeri Sembilan, sementara Markas Wilayah Udara 1 TUDM telah berpindah ke pangkalan udara Kuantan.

 

TUDM Sambut Ulang Tahun Ke-62

Beliau berkata tema ulang tahun ke-62 ‘Berupaya bersiaga, kedaulatan terjaga’ adalah elemen kekuatan udara yang penting dalam melindungi ruang udara dan sempadan maritim negara.

Pada zaman sekarang, spektrum tugas TUDM sangat luas. Selain memiliki kekuatan tempur yang dapat dipercaya, ada yang memerlukan kesiapsiagaan aset yang tinggi dan tenaga kerja yang hebat untuk menggagalkan ancaman kedaulatan.

“Integrasi anggota, mesin dan kaedah penting bagi sinergi yang seimbang untuk tetap menjadi kekuatan udara yang berkesan.”

 

TUDM Sewaktu PKP

Mengenai PKP, Ackbal berkata TUDM membantu agensi penguatkuasaan lain seperti polis dan juga menjalankan 42 misi pengangkutan udara 270 tan bekalan perubatan dan kesihatan untuk barisan depan di seluruh negara.

Selain itu, helikopter Eurocopter EC725 telah menjalankan 20 misi untuk mengangkat 30 tan bekalan makanan ke kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak.

Ini adalah selain pengawasan udara untuk mengamankan sempadan maritim di Selat Melaka, Laut China Selatan dan Laut Sulu.

Operasi tersebut berjaya mencegah kemasukan dan pemerdagangan pendatang secara haram yang boleh menimbulkan risiko kesihatan dengan virus Covid-19.

Untuk memeriksa ancaman ini, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang telah mengumumkan penubuhan operasi Pasukan Gerakan Udara yang diberi nama ‘Ops Benteng’, yang terdiri daripada Angkatan Tentera dan agensi penguatkuasaan lain, untuk memperketat sempadan maritim dan darat negara.

Show More

Related Articles

Back to top button