AntarabangsaIsu SemasaSains

Kejayaan SpaceX Satu Cabaran Untuk Rusia

Rusia telah kehilangan monopoli sebagai satu-satunya negara yang dapat menempatkan angkasawan ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) berikutan pelancaran yang sempurna oleh syarikat AS, SpaceX.

Agensi angkasa Rusia mengucapkan tahniah kepada SpaceX dan Elon Musk atas penerbangan pertama yang dilancarkan oleh syarikat swasta, tetapi para pakar mengatakan pelancaran itu harus menjadi panggilan kesedaran bagi Roscosmos.

“Kejayaan misi ini akan memberi kita peluang tambahan yang akan menguntungkan seluruh program antarabangsa,” kata kosmonaut Sergei Krikalev, Roscosmos ED untuk program ruang angkasa yang penuh sesak, dalam sebuah video ucapan ringkas.

Pelancaran SpaceX pada hari Sabtu adalah yang pertama membawa angkasawan Amerika dari tanah AS sejak penangguhan AS pada tahun 2011 yang menjadikan kapal angkasa Soyuz Rusia bertanggungjawab sepenuhnya untuk mengangkut kru.

Angkasawan sejak itu semua telah berlatih di Star City di luar Moscow dan belajar bahasa Rusia sebelum dilancarkan di Baikonur, Kazakhstan.

“Penerbangan ini merupakan peluang yang tidak dijangka bagi Moscow untuk terus menghasilkan Soyuz dan mempertahankan suara penting dalam rundingan mengenai ISS,” kata Isabelle Sourbes-Verger, pakar dalam bidang angkasa di Pusat Nasional Penyelidikan Ilmiah Perancis.

Agensi angkasa Rusia juga memperoleh sejumlah besar dengan mengangkut angkasawan: Tempat duduk di Soyuz dibayar oleh NASA sekitar AS$80 juta (RM348 juta).

Sekiranya SpaceX mula mengambil semua angkasawan AS, “kerugian tahunannya mungkin lebih dari US$200 juta, kerugian yang besar bagi anggaran Roscosmos sekitar AS$2 bilion”, kata Andrei Ionin, seorang pakar di Akademi Angkasa Tsiolkovsky di Moscow.

Walaupun Musk, pengusaha yang bercita-cita tinggi di belakang SpaceX, menyebut harga tempat duduk di kapal angkasa adalah AS$60 juta, ketua Roscosmos, Dmitry Rogozin telah mengumumkan bahawa Rusia sedang berusaha untuk menurunkan harganya sebanyak 30%.

Ionin menyuarakan keraguan terhadap rancangan itu. “SpaceX menjimatkan wang dengan menggunakan enjin murah dan pembuatan hampir semua bahagiannya sendiri,” katanya. “Untuk melakukan ini, Rusia harus mengubah proses pengeluarannya.”

Pilihan lain adalah sistem barter yang dicadangkan oleh pentadbir NASA Jim Bridenstine: Bagi setiap orang Rusia yang menumpang kapal angkasa AS, seorang Amerika akan menggunakan Soyuz.

Dalam pengertian yang lebih luas, penampilan pesaing seperti SpaceX harus menjadi “panggilan kesedaran” bagi industri angkasa Rusia, yang “dalam keadaan jauh lebih buruk daripada yang diakui oleh pihak yang bertanggung jawab”, kata Ionin.

Satu dekad yang lalu, Rusia berada di belakang sebahagian besar pelancaran dunia tetapi itu tidak lagi berlaku hari ini kerana persaingan dari China dan SpaceX.

“Ketika kami kehilangan pasaran pelancaran, Roscosmos mengatakan semuanya baik-baik saja kerana kami satu-satunya yang menghantar orang ke ISS. Sekarang itu telah berubah. “

Sektor ruang angkasa Rusia dicemari oleh rasuah, dengan banyak skandal mengenai pembinaan pad pelancaran Vostochny baru di Timur.

Industri ruang angkasa negara ini juga gagal berinovasi, bertumpu pada mengubah “teknologi Soviet tanpa evolusi besar,” kata Ionin.

Program angkasa Rusia terkenal kerana telah menghantar orang pertama ke angkasa pada tahun 1961 dan melancarkan satelit pertama empat tahun sebelumnya, dan pencapaiannya tetap menjadi sumber utama kebanggaan negara. Tetapi baru-baru ini ia telah mengalami kemunduran, terutamanya kehilangan kapal angkasa dan satelit yang mahal dalam beberapa tahun terakhir.

Kebangkitan syarikat swasta seperti SpaceX, yang mempunyai cita-cita untuk menakluki Marikh, berisiko menjejaskan Rusia, kata para pakar.

Jika Rusia ingin bersaing, badan pemerintah yang bebas daripada pemain utama sektor angkasa perlu mengembangkan strategi baru, kata Ionin.

“Presiden AS (Donald) Trump menubuhkan semula badan Majlis Angkasa Negara untuk menetapkan matlamat dasar. Kita perlu melakukan perkara yang sama. “

Beberapa pemerhati merasakan kurangnya kehendak politik dari Presiden Vladimir Putin yang nampaknya lebih fokus menggunakan sains roket untuk mengembangkan kemampuan ketenteraan, terutama peluru berpandu hipersonik.

“Bagi Putin, penerokaan ruang angkasa bukanlah keutamaan dalam mempamerkan kekuatan negara,” kata pakar ruang bebas Vitaly Yegorov. Bagi Ionin, menghidupkan semula program ruang angkasa Rusia memerlukan kerjasama antarabangsa juga.

Sourbes-Verger mencadangkan setiap misi internasional ke Marikh “boleh menjadi peluang bagi Rusia untuk mendapatkan kembali kedudukannya dengan berkongsi kemahirannya.”

Tetapi, katanya, kos setiap misi tersebut akan sangat tinggi sehingga China yang kini merupakan kekuatan angkasa kedua di dunia dari segi pelancaran perlu disertakan.

Namun prospek itu nampaknya tidak mungkin, tambahnya, berikutan “Kongres AS menolak kerjasama luar angkasa dengan China.”

Show More

Related Articles

Back to top button