AntarabangsaIsu Semasa

Amerika Syarikat Lucut Status Istimewa Hong Kong

Pengisytiharan Washington minggu ini bahawa Hong Kong tidak lagi berautonomi dari China adalah momen bersejarah dengan akibat yang besar menanti hab kewangan itu walaupun bergantung pada Presiden AS Donald Trump.

Penarikan status istimewa itu secara radikal akan menjejaskan bandar yang telah berfungsi selama beberapa dekad sebagai pintu masuk ekonomi global ke China.

Pada hari Jumaat, Trump berjanji untuk melucutkan hak istimewa perdagangan dari kota itu, dengan mengatakan bahawa rancangan Beijing untuk mengenakan undang-undang keselamatan negara yang meluas di bandar semi-autonomi itu adalah “tragedi.”

Tetapi Trump tidak memberikan butiran spesifik dan pengisytiharan itu mungkin tidak lebih dari sekadar simbolik.

Selepas Britain mengembalikan Hong Kong kepada China pada tahun 1997, perjanjian “satu negara, dua sistem” diperkenalkan untuk membolehkan kota tersebut mempertahankan kebebasan dan autonomi tertentu selama 50 tahun.

Kebebasan tersebut termasuk autonomi pasaran ekonomi, kehakiman, kebebasan bersuara dan autonomi perundangan.

Akibatnya, banyak negara, termasuk Amerika Syarikat, membawa undang-undang yang memungkinkan mereka memperlakukan Hong Kong sebagai entiti perdagangan bebas daripada Tanah Besar.

Peraturan itu membolehkan Hong Kong berkembang menjadi pusat kewangan bertaraf dunia setaraf dengan London dan New York.

Tawaran pelancongan tanpa visa timbal balik, mata wang dolar, bursa saham keempat terbesar di dunia serta undang-undang, cukai dan perlindungan undang-undang yang mesra perniagaan melancarkan roda perdagangan.

Sekiranya Washington memilih tindakan itu, ia akan mengambil risiko “semua hubungan kewangan yang dimiliki oleh China dengan pasaran bebas”, menurut Robert Spalding, pakar AS-China di Institut Hudson.

“Setelah itu hilang, stok, bon, urus niaga kewangan, SWIFT, semua itu tidak dimanfaatkan,” katanya kepada Bloomberg News.

Trump sudah tentu menunjukkan bahawa beliau merancang untuk melaksanakan beberapa langkah konkrit.

Pada hari Jumaat, Presiden AS itu memerintahkan para pegawai “untuk memulai proses penghapusan polisi yang memberikan layanan yang berbeza dan istimewa kepada Hong Kong.”

Namun, tidak ada rancangan khusus yang dilancarkan.

Julian Ku, seorang pakar undang-undang antarabangsa di Universiti Hofstra, mengatakan bahawa presiden Trump mempunyai “banyak fleksibiliti.”

“Saya mengharapkan Trump mengambil beberapa langkah besar yang akan menunjukkan kepada China bahawa beliau serius, tetapi tidak mengubah setiap undang-undang AS yang berlaku di Hong Kong,” katanya kepada AFP.

Keputusan untuk mula mencabut status khas Hong Kong dipicu oleh ketakutan yang semakin meningkat bahawa Beijing mula menyekat kebebasan hab kewangan itu.

Yang paling menjadi perhatian baru-baru ini ialah rancangan untuk melarang penindasan dan tindakan yang membahayakan keselamatan negara setelah berbulan-bulan protes pro-demokrasi tahun lalu.

Beijing mengatakan undang-undang itu diperlukan untuk mengekang “keganasan” dan “pemisahan.” Penentang khuatir ia akan digunakan untuk menyingkirkan perbezaan pendapat seperti di Tanah Besar.

Dasar China pentadbiran Trump tidak dapat diramalkan. Trump telah bersikap keras terhadap Beijing dalam perdagangan tetapi tidak menunjukkan minat terhadap hak asasi manusia dan bercakap dengan mesra dengan rakan sejawatannya dari China, Xi Jinping.

Trump juga enggan membahayakan perjanjian perdagangannya dengan China ketika beliau sedang menuju pemilihan semula pada bulan November.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close