Bisnes & Ekonomi

Ekonomi Malaysia Dijangka Alami Kemelesetan Dalam Tempoh 6 Bulan

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) telah meramalkan bahawa negara sedang menuju kemelesetan ekonomi dalam empat hingga enam bulan akan datang.

Dalam Kajian Statistik Ekonomi Malaysia (MESR), ketua statistik Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin mengatakan bahawa ramalan mereka berdasarkan Indikator terkemuka terkini dan langkah-langkah dinamik diperlukan untuk mengubah struktur ekonomi semasa.

Pada masa ini, ekonomi negara sangat bergantung pada industri berasaskan komoditi dan industri bernilai tambah rendah yang menggaji pekerja berkemahiran rendah dan separa mahir yang memperoleh gaji rendah.

“Akibatnya, bahagian pampasan pekerja Malaysia terhadap ekonomi relatif rendah berbanding ekonomi maju.

“Cara baru untuk menjalankan perniagaan dan mempelbagaikan ekonomi sangat diperlukan dengan merangkumi kemajuan teknologi seperti Revolusi Industri 4.0 dan digitalisasi ekosistem perniagaan.

“Dengan penerapan teknologi baru, proses perniagaan akan menciptakan lingkungan kerja yang layak dan pasar tenaga kerja yang lebih kondusif dan lestari,” kata Mohd Uzir dalam laporan itu.

Selanjutnya, Uzir menambah bahawa gangguan dalam permintaan tenaga kerja untuk graduan baru akan berlaku pada separuh kedua tahun ini dan sangat penting untuk memastikan bahawa kumpulan ini dan juga mereka yang sedang menganggur, didekati untuk menahan mereka dari pergolakan sosial.

Mohd Uzir menasihatkan bahawa dana khusus diperlukan untuk meningkatkan dan mengumpulkan dua kumpulan sambil meningkatkan latihan mereka mengenai keusahawanan dan latihan dalam kemahiran digital.

Perdagangan negara dengan rakan dagang terbesar, China, telah mendapat kesan kerana wabak Covid-19 yang telah mengganggu rantaian bekalan global – terutamanya kerana China merupakan pembekal produk perindustrian yang besar ke seluruh dunia.

Pada asas tahun ke tahun, perdagangan dengan China yang mewakili 16 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia pada suku pertama 2020 (S120) turun 2.1% berbanding tempoh yang sama tahun 2019.

“Eksport ke China merosot 1.3 peratus, terutamanya disebabkan oleh penurunan eksport produk elektrik dan elektronik (E&E) dan gas asli cecair (LNG).

“Import dari China menguncup sebanyak 2.8 peratus terutama disebabkan oleh penurunan import besi dan barang-barang pakaian dan aksesori pakaian,” kata Mohd Uzir.

Namun, perdagangan Malaysia dengan AS mencatatkan perdagangan yang kuat pada suku pertama kerana kuasa besar Barat hanya mencatatkan 100 kes yang disahkan pada minggu pertama Mac 2020 sebelum kes positif Covid-19 meningkat di sana.

Perdagangan barang dengan AS yang menyumbang 9.6 peratus kepada jumlah perdagangan Malaysia mencatatkan peningkatan yang kuat sebanyak 10.9 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Eksport ke AS meningkat 9.5 peratus disumbangkan oleh penghantaran produk E&E, produk berasaskan kayu dan sarung tangan getah. Import dari AS meningkat sebanyak 12.8 peratus, disokong terutamanya oleh import minyak mentah dan pesawat & peralatan dan alat ganti yang berkaitan.

Pada masa yang sama, laporan itu juga mendedahkan pendaftaran syarikat telah menurun hampir empat kali pada bulan April jika dibandingkan dengan bulan Mac.

“Wabak itu menyebabkan penutupan sementara perniagaan, di mana mereka menghadapi risiko kekangan aliran tunai segera ketika pendapatan mereka menurun,” kata Mohd Uzir.

Beliau menambah bahawa industri pelancongan adalah yang pertama terpengaruh dengan jumlah pelancong yang berkurang sejak Januari dan pakej pelancongan dibatalkan. Ini memberi pengaruh domino negatif pada industri penginapan dan juga industri penerbangan kerana terdapat penurunan permintaan dari para pelancong.

Wabak ini juga telah menghentikan industri hartanah, dengan kesan besar terhadap segmen runcit kerana orang ramai akan menahan diri daripada membeli hartanah mewah pada masa-masa sukar ini.

Kajian semula meramalkan bahawa disebabkan oleh kurangnya keyakinan terhadap keadaan dalam masa terdekat, ditambah dengan ketidakpastian mengenai tempoh penutupan perniagaan; pembeli berpotensi cenderung menunggu dan melihat, menyebabkan penurunan purata jualan pada separuh pertama tahun 2020.

Show More

Related Articles

Back to top button