MalaysiaPolitik

Mahathir vs Anwar: Perebutan Kuasa Belum Berakhir

Dalam kalangan Pembangkang, umum mengatakan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah hilang sabar dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sehari setelah Anwar dan Ahli Parlimen PKR tidak hadir di sidang media 18 Mei yang dikendalikan oleh Dr Mahathir, Anwar berkata dalam wawancara TV Bloomberg bahawa beliau telah memberikan cukup latitud kepada Dr Mahathir. Latitud adalah perkataan yang sering digunakan ketika meminta anggota gabungan PH memberi ruang kepada Dr Mahathir ketika mantan PM itu berada di pejabat.

Tetapi itu telah berubah. Lingkaran dalaman PKR tidak senang kerana Dr Mahathir masih berusaha untuk bertindak seperti Perdana Menteri yang seterusnya.

Dalam wawancara Bloomberg, Anwar berulang kali menekankan bahawa beliau adalah ketua pembangkang untuk Pakatan Harapan. Namun, ahli politik berpengalaman itu tidak mengatakan bahawa beliau adalah PM yang seterusnya.

Ketiadaan Anwar dan ahli PKR dalam sidang media yang dikendalikan oleh Dr Mahathir seperti mengesahkan ketidakpercayaan antara kedua-dua pemimpin itu. Anwar kemudian mengatakan bahawa, di masa depan, semua program Pakatan akan diumumkan oleh sekretariat parti dan bahawa akan ada peraturan yang harus diikuti.

Seorang penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia yang tidak mahu dikenali mengatakan “hanya seekor harimau harus berada di gunung”.

“Realitinya, pembangkang berpecah,” katanya.

Anggota jawatankuasa eksekutif pusat PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid, yang juga Ahli Parlimen Kapar, mengatakan bahawa sudah tiba masanya Dr Mahathir berundur dan membiarkan Anwar memimpin gabungan Pakatan.

“Kami telah memberinya banyak waktu untuk Tun M memimpin ketika menjadi Perdana Menteri. Kami tidak mengganggu pekerjaannya ketika beliau memimpin Pakatan.

“Selepas pengunduran Tun, tolone beri peluang orang lain memimpin. Anwar sekarang adalah pemimpin Pembangkang, mari kita lihat bagaimana kepimpinannya. Masa Dr Mahathir sudah berakhir,” kata Abdullah Sani.

Penganalisis politik dan pensyarah sains sosial Universiti Sains Malaysia Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata Pakatan telah mengisytiharkan Anwar sebagai ketua Pembangkang dan Pakatan.

“Itu secara rasmi mengesahkan perannya pasca Mac 2020,” katanya.

Namun, untuk mengelakkan salah faham, Pakatan perlu memutuskan sekarang siapa yang akan menjadi pilihan mereka untuk Perdana Menteri sekiranya kerajaan sekarang jatuh. Bagaimanapun, Sivamurugan menunjukkan, Datuk Seri Shafie Apdal, presiden Warisan dan Ahli Parlimen Semporna, mengajukan usul keyakinan kepada Dr Mahathir untuk menunjukkan sokongannya, walaupun usul itu kemudian ditolak oleh Speaker Dewan. Warisan adalah sekutu Pakatan.

“Ini menunjukkan bahawa mereka (Pakatan) mungkin juga harus menyelesaikan masalah itu,” kata Sivamurugan.

Profesor sosiopolitik Universiti Malaya, Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, Anwar perlu membuktikan dirinya dengan memainkan peranan yang lebih dinamik dalam memimpin Pakatan.

Ini kerana pengunduran Dr Mahathir menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan dan menyebabkan terbentuknya kerajaan persekutuan Perikatan Nasional: “Sekiranya Dr Mahathir masih mahu memimpin Pakatan, ia mungkin akan merosakkan sokongan masyarakat terhadap gabungan itu.

“Juga, banyak yang percaya bahawa Dr Mahathir tidak ikhlas mengenai peralihan kuasa sebelumnya.

“Oleh kerana Dr Mahathir juga mempunyai masalah dengan pemimpin partinya sendiri, beliau harus memberi jalan keluar kepada Anwar, yang disokong sepenuhnya oleh PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah),” kata Prof Awang Azman.

Seorang wartawan politik Melayu yang berpengalaman mengatakan bahawa Pembangkang jelas berpecah belah.

“Orang Melayu semakin kritikal terhadap kedua-duanya. Penerimaan Anwar sangat rendah di kalangan orang Melayu sementara Dr Mahathir dituduh menyebabkan kerajaannya sendiri runtuh.

“Orang Melayu yang lebih konservatif tidak boleh menerima bahawa Dr M terus mempertahankan DAP. Beliau kelihatan tidak jujur ​​kerana masih ada video ketika beliau menuduh DAP bersikap rasis. “

Wartawan itu mengatakan bahawa kedua-dua Anwar dan Dr Mahathir hanya perlu bersara dan memberi jalan kepada pemimpin yang lebih muda.

Setiausaha politik Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak, mengulangi bahawa bosnya adalah pemimpin Pembangkang dan Pakatan. Namun, masih merupakan perkongsian kerana pendapat Dr Mahathir masih diambil kira dan dipertimbangkan, tambahnya.

Bekas menteri Kabinet di bawah Dr Mahathir, Datuk Liew Vui Keong berkata, perkara yang berkaitan dengan isu besar harus diputuskan oleh pemimpin Pakatan.

“Saya percaya kepemimpinan Pakatan harus bersatu dalam memilih mereka yang akan memimpin Pakatan untuk maju sebagai satu kekuatan, kekuatan yang saya percaya mampu mengambil alih majoriti pemerintahan Perikatan yang tipis,” katanya.

Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, kedua-dua pemimpin harus bekerjasama.

“Atas alasan apa pun, mereka harus meneruskan langkah. Pakatan perlu bergerak sebagai barisan yang bersatu agar kita dapat mengambil alih kerajaan,” kata ahli parlimen Pulai itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close