Isu SemasaTempatan

Kenapa Masih Ada Yang Memandu Ketika Mabuk?

Pada malam kedua Syawal, 27 Mei 2020, seorang pemandu mabuk memandu melawan arus dan melintas di Jalan Pintasan Kuantan, Kuantan, sebelum kenderaannya bertembung dengan kereta lain dan serta-merta membunuh pemandunya, Irwan Herman Kamarudin, berusia 41 tahun ayah dan suami, seorang pekerja berdedikasi yang dalam perjalanan ke tempat kerja. Mangsa meninggal di tempat kejadian akibat kecederaan serius di kepala dan dada.

Pada 3 Mei 2020, pada bulan Ramadan, seorang pemandu kenderaan berusia 44 tahun di bawah pengaruh alkohol kehilangan kawalan kenderaannya dan berlanggar dengan seorang anggota polis yang mengendalikan sekatan jalan raya dalam perintah kawalan pergerakan (MCO). Pacuan empat roda merempuh Koperal Safwan Muhammad Ismail dan membunuhnya serta-merta.

Dalam tempoh MCO, terdapat kes serupa yang lain.

Pada 5 April 2020, seorang lelaki di bawah pengaruh alkohol menerobos sekatan jalan raya di Bintulu, Sarawak. Lima hari kemudian, seorang lelaki tua yang memandu di bawah pengaruh alkohol merempuh sebuah kereta polis di sekatan jalan raya di Plaza Tol Petaling Jaya.

Pada 24 April, dua lelaki ditangkap oleh polis kerana melanggar MCO dan seorang daripadanya didapati mabuk, di Sungai Pari, Perak. Seorang lagi anggota polis dilaporkan dilanggar oleh kenderaan pacuan empat roda yang dipandu oleh seorang lelaki yang mabuk ketika pegawai itu bertugas di sekatan jalan raya di Plaza Tol Kajang Selatan, Selangor.

BACA: Kes Mabuk Ketika PKP Menjadi-Jadi. Suarakan Pendapat Anda Melalui Soal Selidik Kementerian Ini

Malah, pada Januari tahun ini sahaja, 158 orang ditangkap kerana memandu dalam keadaan mabuk menurut Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur.

Setiap tahun kita mendengar kes kematian tragik yang disebabkan oleh pemanduan dalam keadaan mabuk. Dilaporkan bahawa pada tahun 2019, Malaysia mempunyai angka kematian ketiga tertinggi dari kemalangan jalan raya di Asia dan ASEAN, di belakang Thailand dan Vietnam.

Mungkin sudah tiba masa untuk menguatkuasakan peraturan dan undang-undang alkohol yang lebih ketat. Negara seperti Brunei, yang melarang penjualan dan penggunaan alkohol secara terbuka, harus segera dicontohi. Jabatan Kastam dan Eksais Diraja Brunei mengenakan undang-undang di mana orang bukan Islam hanya boleh membawa dua botol arak standard dan 12 tin kecil dalam masa 48 jam.

Secara undang-undang, Seksyen 44 (1) Akta Pengangkutan Jalan Malaysia 1987 memperuntukkan individu yang memandu di bawah pengaruh minuman keras atau dadah yang memabukkan dan menyebabkan kematian atau kecederaan dihukum penjara tiga hingga 10 tahun dan denda tidak kurang dari RM8, 000 dan tidak lebih daripada RM20,000.

Hukuman yang ada ini sangat tidak wajar untuk mencegah tingkah laku pemandu yang mabuk dan berbahaya. Bahkan sebuah negara seperti Taiwan, setelah menghadapi terlalu banyak ancaman ini, baru-baru ini telah menjatuhkan hukuman mati bagi mana-mana pemandu yang mabuk yang tindakannya menyebabkan kematian.

Penyelidikan pada tahun 2012 oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) menunjukkan bahawa pemandu mabuk 13 kali lebih mungkin menyebabkan kemalangan, berbanding dengan orang yang sedar diri.

Di Malaysia, had kandungan alkohol darah (BAC) adalah 0.08, yang menjadikan negara ini salah satu yang paling dapat bertoleransi di dunia, di samping Singapura dan Amerika Syarikat (AS). Beberapa negara seperti Taiwan dan Jepun akan menetapkan BAC masing-masing 0.05 dan 0.03 sebagai mabuk secara sah.

Banyak kempen “Jangan Minum dan Memandu” dilihat di Barat. Namun, agak jarang kempen seperti ini dilakukan dalam jumlah besar di Malaysia kerana subjek alkohol biasanya dianggap sensitif walaupun ramai yang menggunakannya di seluruh negara.

Di bandar seperti Kuala Lumpur di mana aktiviti malam dapat dibandingkan dengan bandar-bandar besar di seluruh dunia, dapat difahami jika para remaja dan pengunjung kelab mengambil bahagian dalam kehidupan malam yang meriah.

Tetapi dengan kemajuan teknologi dan aplikasi seperti Grab dan alternatif perjalanan e-panggilan lain, sebenarnya tidak ada alasan untuk memandu ketika mabuk. Untuk keselamatan dan kesejahteraan orang lain: jangan minum dan memandu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close