AntarabangsaIsu Semasa

Ketika Coronavirus Melanda, Apa Lagi Yang Berlaku di Seluruh Dunia?

Berikut adalah beberapa berita yang berlaku di seluruh dunia ketika perhatian terus tertumpu kepada pandemik coronavirus.

Iran selepas Qassem Suleimani

Pada tengah malam 3 Januari di Baghdad, sebuah dron AS melancarkan serangan dan membunuh 10 orang termasuk Qassem Suleimani, pemimpin pasukan ekspedisi Pengawal Revolusi Iran.

Huru-hara berpanjangan berlaku berikutan pembunuhan itu melibatkan pembedilan maut di salah satu pengebumian umum, serangan peluru berpandu Iran yang pertama ke atas tentera AS, penembakan jet penumpang ke Tehran secara tidak sengaja – membunuh semua 176 orang di dalamnya – dan ledakan anti-rejim tunjuk perasaan di bandar-bandar Iran.

Kesan pembunuhan Qassem dapat dirasakan selama bertahun-tahun: hampir semua projek wilayah yang diawasi oleh Suleimani ketika meninggal telah goyah, lapor Observer bulan ini, dan pasukan al-Quds berjuang untuk menguruskan rangkaiannya tanpa kehadiran sang ketua.

Wabak lain

Penghijrahan kumpulan belalang terbesar dalam beberapa dekad telah muncul di beberapa ladang di Afrika, Asia selatan dan semenanjung Arab tahun ini. Ia menimbulkan “ancaman yang sangat membimbangkan dan belum pernah terjadi sebelumnya terhadap keselamatan makanan dan kehidupan”, menurut PBB.

Perosak membentuk awan yang besar yang mampu bergerak dalam jarak sekitar 55 batu (90km) dalam waktu 24 jam.

Gerombolan belalang ini boleh memakan jumlah makanan yang sama seperti 35,000 orang dalam sehari.

Risiko gelombang kedua dikatakan masih kritikal, termasuk di Yaman, di mana keselamatan makanan sudah teruk di tengah perang saudara yang sedang berlangsung.

Rusuhan di Delhi

Permusuhan terhadap umat Islam India semakin meningkat dalam lima tahun terakhir sejak perdana menteri nasionalis Hindu negara itu, Narendra Modi, terpilih.

Pada bulan Februari, ia melambung ketika lawatan negara oleh Donald Trump, memuncak dalam keganasan agama terburuk di negara ini dalam beberapa dekad.

Pembakar rusuhan tersebut telah dihangatkan oleh ketua parti politik pemerintah, Kapil Misha yang telah menyeru orang awam pada 23 Februari yang lalu untuk turun ke jalanan jika pihak polis tidak berjaya membuat para pemprotes yang kebanyakannya terdiri daripada orang Islam untuk beredar.

Sekurang-kurangnya 50 terbunuh dalam keganasan yang berlaku antara Hindu dan Muslim, di tengah tuduhan bahawa polis Delhi berdiri untuk membenarkan orang Hindu melakukan keganasan sambil memukul hingga mati beberapa lelaki Muslim dalam tahanan mereka.

Rusuhan dan pembunuhan menyumbang kepada peningkatan kegelisahan mengenai keadan India yang mungkin muncul sejak  Modi berkuasa.

AS berundur dari perang terpanjangnya

Setelah hampir 19 tahun, lebih daripada 43,000 korban awam dan tiga presiden AS, pentadbiran Trump menandatangani perjanjian damai dengan Taliban pada akhir Februari.

Itu adalah kesepakatan baik bagi Taliban: mereka berjaya mengecualikan pegawai terpilih di Kabul dan berurusan langsung dengan Amerika.

Di atas kertas, tentera AS mungkin telah pergi dari negara itu pada musim bunga 2021.

Pihak Taliban pula telah berjanji untuk duduk bersama rakan-rakan pemerintah Afghanistan mereka dan membuat perjanjian damai yang terpisah, tetapi tidak ada jaminan mereka akan melakukannya, dan serangan mereka terhadap pihak tentera dan polis Afghanistan mungkin berterusan.

Keganasan berterusan ini berkemungkinan akan menyebabkan pasukan tentera Amerika Syarikat untuk terus berada di situ. Walau bagaimanapun, menurut TheGuardian, ia adalah jelas bahawa Washington mahu menarik diri dari peperangan tersebut.

Gelombang panas terpanjang di Antartika

Pada 6 Februari, sebuah stesen cuaca Argentina di hujung utara Antartika mencatatkan suhu 18.4C (65.1F) – kira-kira sama dengan suhu di Los Angeles pada hari itu, kata Nasa.

Itu adalah sebahagian daripada cuaca hangat terpanjang yang pernah tercatat di benua itu, iaitu gelombang panas selama sembilan hari yang mencairkan 20% penutup salji satu pulau.

“Saya tidak pernah melihat kolam cair berkembang dengan cepat di Antartika,” kata Mauri Pelto, ahli glasiologi di Nichols College, kepada Observatorium Bumi Nasa.

“Anda melihat kejadian lebur seperti ini di Alaska dan Greenland, tetapi tidak biasanya di Antartika.”

Suhu aneh ini disebabkan oleh pertemuan permukaan laut yang lebih panas daripada kebiasaannya, sistem tekanan tinggi di Amerika Selatan dan fenomena pemanasan yang dikenali sebagai kesan angin.

Kejadian ini adalah tambahan kepada krisis yang telah menyebabkan peningkatan sebanyak 3 darjah selsius di semenanjung Antartika sejak 50 tahun kebelakangan ini – sebuah corak cuaca yang tidak biasa berlaku dan dikaitkan dengan pemanasan global termasuk kejadian kebakaran hutan di Australia.

Sudan melarang FGM

Perubahan perundangan di Sudan dapat meningkatkan kehidupan jutaan wanita.

Kira-kira 87% kanak-kanak perempuan dan wanita di negara ini telah menjalani female genital mutilation (FGM) – mutilasi kemaluan wanita, menurut PBB. Sebilangan besar dipotong antara usia lima dan 14 tahun.

Kempen pada bulan April memuji undang-undang baru yang mana sekiranya amalan ini  masih dijalankan, pesalah akan dihukum hingga tiga tahun penjara, namun pada masa yang sama mereka sedar kesan yang bakal ditimpa mereka.

Amalan ini sudah sebati dalam budaya Sudan dan memerlukan masa untuk dihapuskan sepenuhnya.

“Ada banyak kerja yang perlu diselesaikan. Ini adalah permulaan, permulaan yang baik,” kata Fatma Naib, seorang pegawai komunikasi Unicef ​​di Sudan, kepada Guardian.

Pembunuhan Ahmaud Arbery

Penembakan maut Ahmaud Arbery, seorang warga Afrika-Amerika berusia 26 tahun, ketika dia berjoging di sebuah bandar di Georgia, AS pada bulan Februari, awalnya mendapat sedikit perhatian nasional.

Kedua-dua lelaki yang dituduh membunuhnya itu mendakwa mereka melakukannya demi mempertahankan diri.

Polis dan pendakwa raya menunjukkan sedikit semangat untuk meneruskan kes tersebut.

Itu berubah dengan siaran video 5 Mei yang menggambarkan saat-saat terakhir Arbery.

Lelaki itu dikejar perlahan oleh sebuah kereta ketika dia berlari di jalan yang sunyi ketika dua lelaki bersenjata muncul.

Pergelutan berlaku dengan beberapa tembakan tercetus. Adegan terakhir menunjukkan Arbery mati di jalan.

Rakaman yang mengejutkan itu menyebabkan penangkapan tiga lelaki dalam penembakan itu, dan telah menghidupkan kembali kemarahan terhadap bahaya yang dihadapi oleh orang kulit hitam di masyarakat kulit putih yang dominan, dan kelalaian yang selalu terjadi setelah kematian mereka.

Tamatnya penyelesaian dua negara?

Kerjasama dalam pemerintahan baru Benjamin Netanyahu dan bekas pesaing pilihannya Benny Gantz, merancang untuk memajukan perundangan dalam beberapa bulan ke depan yang bertujuan untuk mengisytiharkan sekitar 30% Tebing Barat yang dijajah menjadi wilayah Israel, sesuai dengan “rencana perdamaian” yang dibebaskan oleh Trump pada bulan Januari – dan ditolak secara bulat oleh pemimpin Palestin.

Pemimpin Eropah, PBB dan sejumlah jeneral Israel yang telah bersara dan pegawai keselamatan telah menyuarakan kebimbangan mereka terhadap rancangan itu, dengan alasan bahawa ia akan mengasingkan Israel dan membahayakan Israel.

Ini juga akan menandakan berakhirnya penyelesaian dua negara, garis besar 1994 untuk perdamaian antara Israel dan Palestin yang menjadi kerangka kerja bagi semua rundingan berikutnya, tetapi yang menurut banyak penganalisis telah berada di dasar kematiannya selama bertahun-tahun.

Show More

Related Articles

Back to top button