MalaysiaPolitik

Satu Parti Dua Haluan, Apa Nasib ‘Pembangkang’ Dalam Bersatu?

‘Sejarah’ baru tercipta apabila lima anggota Parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia duduk di bangku pembangkang sementara 31 anggota parlimen parti itu berada di pihak kerajaan ketika persidangan parlimen pada 18 Mei lalu.

Pengaturan tempat duduk yang luar biasa itu mengesahkan siapa yang secara terbuka menyokong Ahli Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad. Mereka adalah Ahli Parlimen Jerlun dan Timbalan Presiden Bersatu Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Ahli Parlimen Muar dan Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Ahli Parlimen Simpang Renggam Maszlee Malik dan Ahli Parlimen Kubang Pasu Datuk Amiruddin Hamzah.

Parti itu berpecah, menurut salah seorang anggota dewan tertinggi, Tariq Ismail: Mereka yang berpegang pada prinsip asal parti itu untuk memerangi kleptokrat dan menawarkan alternatif yang lebih baik kepada Umno dan mereka yang disifatkan sebagai oportunis.

Tetapi Wan Saiful Wan Jan, seorang anggota majlis tertinggi, berpendapat bahawa perpecahan itu bukan mengenai prinsip.

“Tun Mahathir membawanya ke tahap pribadi di mana ia tidak lagi mengenai arah yang akan dilalui negara. Ini lebih kepada fakta bahawa Tun mahu menang,” katanya.

“Saya dapat memahami bahawa Tun merasakan parti itu menolak pandangannya. Tetapi hanya satu pandangan yang kami tolak. Semua yang lain dalam parti … kami mengenalinya sebagai tokoh berwawasan dalam politik Malaysia. “

Perpecahan Pasukan Mahathir dan Pasukan Muhyiddin, menurut Wan Saiful, adalah contoh jelas undi Melayu. Beliau menjelaskan bahawa Bersatu adalah parti yang mempunyai pangkalan orang Melayu dan kenyataannya ialah di bawah Pakatan Harapan, Bersatu tidak mempunyai masa depan yang nyata kerana Pakatan tidak dilihat sebagai kaedah terbaik untuk melindungi dan memenuhi agenda Melayu.

“Jadi kami harus membuat pilihan: apakah harus tetap bersama Pakatan atau mengubah strategi sehingga kami dapat menempatkan kami dalam posisi yang lebih baik dari segi hasil pilihan raya,” kata Wan Saiful.

Katanya, majoriti anggota majlis tertinggi Bersatu memutuskan bahawa kedudukan yang lebih baik adalah dengan Perikatan Nasional.

“Pendirian Tun Mahathir adalah untuk mempercayainya sepenuhnya dan memberi lebih banyak masa dalam Pakatan,” katanya.

Dalam catatan di Facebook pada hari Jumaat, Tariq menulis bahawa Bersatu tidak dibentuk semata-mata untuk menjatuhkan pemerintahan Datuk Seri Najib Razak: “Bersatu ditubuhkan sebagai parti pilihan bagi orang Melayu yang menekankan budaya maruah Melayu dan bukan ketuanan Melayu,” katanya.

Lima ahli Parlimen yang duduk di bangku pembangkang, bagaimanapun, menegaskan bahawa Bersatu harus berada dalam Pakatan, kata Wan Saiful. Tetapi ada soalan yang perlu mereka jawab, katanya.

Sebagai contoh, mereka menegaskan bahawa jika Bersatu harus berada dalam Pakatan, siapa yang akan menjadi Perdana Menteri di bawah pemerintahan baru? Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim? Sekiranya Dr Mahathir, maka mengapa Pakatan tidak menjadikannya sebagai pemimpin Pembangkang? Sekiranya Dr M, apakah beliau akan menepati janjinya untuk menyerahkan jawatan setelah pertemuan Apec (Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik) pada bulan November? Itu bermakna Dr Mahathir akan menjadi PM selama lima bulan, jadi apa yang akan terjadi seterusnya, tanya Wan Saiful.

Pada masa ini, tidak ada jawaban yang jelas untuk pertanyaan-pertanyaan ini, Wan Saiful menegaskan.

“Ini semua tentang menggulingkan Muhyiddin. Ia sangat peribadi. Dan jika anda bertanya kepada mereka, ‘Mengapa kamu melakukan ini?’, Mereka akan mengatakan kerana mereka mengikuti Tun. Anda tidak boleh mentadbir negara dengan mengikuti individu. Pasti ada yang lebih besar dari apa yang mereka perjuangkan,” katanya.

Di pihak kerajaan, Wan Saiful mengatakan arahnya jelas. Bersatu menerajui pemerintahan Perikatan bersama dua parti besar Melayu, Umno dan PAS. Dan, “Itu adalah kedudukan yang cukup selesa bagi pihak-pihak yang berasaskan etnik,” katanya.

Mengenai sama ada Bersatu harus bersama Pakatan atau Perikatan, Tariq mengatakan parti itu harus hidup dengan hormat dan berpegang pada apa yang telah dipersetujui. Belaiu merujuk kepada kesepakatan partinya untuk membentuk pakatan Pakatan dengan DAP, PKR dan Amanah pada September 2015.

Namun, kenyataan politik, kata Wan Saiful, adalah bahawa orang Melayu tidak bersedia untuk model politik Pakatan: “Ini adalah kegagalan Pakatan. Saya terus mengatakan bahawa Pakatan tidak mampu mengabaikan sentimen Melayu dan Pakatan tidak mampu terus dipimpin oleh ‘Bangsar buble’. Tetapi Pakatan terus mengabaikan sentimen orang Melayu,” katanya. (“Bangsar bubble” merujuk kepada pandangan politik orang Melayu bandar.)

Wan Saiful merasakan model politik Pakatan tidak lestari kerana mewujudkan gabungan politik yang tidak stabil.

Adakah Bersatu akan memecat lima Ahli Parlimen yang duduk bersama Pembangkang atau (seperti yang dijelaskan oleh Datuk Marzuki Yahaya, yang mungkin atau tidak menjadi setiausaha agung parti) di bangku bebas?

Tariq mengatakan bahawa pemberontak akan terus duduk di bangku pembangkang. Beliau percaya bahawa Team Muhyiddin akan melakukan apa sahaja untuk menghukum mereka. Sungguh ironik, katanya, “penghukum” adalah seseorang yang bergabung dengan Bersatu setelah partinya, Umno, dikalahkan pada PRU14 pada tahun 2018. Beliau merujuk kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, yang mungkin atau tidak sebagai setiausaha Bersatu.

Wan Saiful berpendapat bahawa Bersatu harus berpendirian sama ada ia boleh bertolak ansur dengan ahli parlimennya yang duduk di bangku yang berbeza.

“Tidak ada pihak di dunia yang mengizinkan anggota parlimennya duduk di bangku simpanan parti yang lain. Tetapi jika kelima-lima anggota Parlimen itu ingin duduk di bangku bebas, maka kita mesti menghormatinya, dan mereka harus memilih untuk mengundurkan diri dari parti dan menjadi bebas, ”katanya.

Berdasarkan perlembagaan Bersatu, Wan Saiful berkata, jelas bahawa apabila seorang anggota tidak memenuhi kepentingan parti, maka keahliannya boleh dipersoalkan.

Tariq mengatakan Presiden Bersatu Muhyiddin tidak mahu kelima-lima pemberontak itu dipecat. Tetapi beliau tidak menolak kemungkinan pemimpin lain dalam parti yang mahu mereka diusir.

Sekiranya itu berlaku, sejarah akan berulang bagi Dr Mahathir dan Mukhriz yang terpaksa meninggalkan Umno pada tahun 2015.

Show More

Related Articles

Back to top button