AntarabangsaIsu Semasa

Hubungan China-AS Diambang Perang Dingin Baharu

Amerika Syarikat mendorong hubungan dengan China ke “ambang Perang Dingin yang baru”, kata menteri luar China pada hari Ahad, dengan ketegangan yang melambung tinggi terhadap coronavirus, status Hong Kong dan isu-isu lain.

“Sudah menjadi perhatian kami bahawa beberapa kuasa politik di AS membahayakan hubungan China-AS dan mendorong kedua negara ke ambang Perang Dingin yang baru,” kata menteri luar negeri Wang Yi kepada wartawan.

Perselisihan yang berlarutan antara kedua-dua kuasa mengenai perdagangan, hak asasi manusia dan isu-isu lain telah meningkat ke tahap baru sejak tercetusnya Covid-19.

Wang tidak memberi penerangan tentang kuasa politik yang dimaksudkan, tetapi Presiden AS Donald Trump telah memimpin kritikan dunia terhadap tindak balas awal China terhadap wabak itu, yang telah menyebabkan lebih dari 340,000 kematian dan pembunuhan ekonomi di seluruh dunia.

Isu COVID-19 dipolitikkan, dengan Presiden AS Donald Trump menuduh Beijing kurang ketelusan, dan mendorong teori bahawa virus itu bocor dari makmal China.

“China terbuka untuk bekerjasama dengan komuniti saintifik antarabangsa untuk mencari sumber virus,” katanya.

“Pada masa yang sama, kami percaya bahawa ini harus profesional, adil dan membina.”

Dengan jumlah jangkitan yang stabil di Barat, banyak pemerintah berusaha untuk bergerak ke arah langkah-langkah jarak sosial yang lebih ringan yang mereka harapkan akan menghidupkan kembali sektor perniagaan dan pelancongan yang lemah.

Pengenalan dalam badan perundangan China pada hari Jumaat mengenai cadangan untuk mengenakan undang-undang keselamatan di Hong Kong untuk menekan gerakan pro-demokrasi kota semi-autonomi telah meningkatkan lagi ketegangan, menarik AS dan negara lain mengecam tindakan itu.

Tetapi Wang menyerang Washington, menuduhnya berusaha berulang kali “menyerang dan memburuk-burukkan” China.

“Selain dari kehancuran yang disebabkan oleh novel coronavirus, ada juga virus politik yang menyebar ke AS,” kata Wang pada sidang media di sisi mesyuarat perundangan tahunan.

“Virus politik ini adalah kesempatan untuk menyerang dan memburuk-burukkan China. Sebilangan ahli politik benar-benar mengabaikan fakta asas dan telah membuat banyak pembohongan yang mensasarkan China, dan melakukan terlalu banyak konspirasi.”

Show More

Related Articles

Back to top button