Gaya Hidup

CovEid: Sambutan Aidilfitri Dalam Era Kebiasaan Baharu

Umat ​​Islam di negara ini hari ini merayakan Aidilfitri dalam ‘kebiasaan baharu’ untuk menggagalkan jangkitan Covid-19 tanpa solat berjemaah di masjid, rumah terbuka dan amalan ziarah- menziarahi ke rumah saudara-mara dan tanah perkuburan.

Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya, hari raya disambut sederhana kerana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan untuk menghentikan wabak sehingga memaksa ramai orang menyambutnya di kota-kota setelah rencana balik kampung ditangguhkan kerana larangan perjalanan rentas negeri.

Ramai juga yang sedia maklum mengenai prosedur operasi standard (SOP) di bawah PKPB yang antara lain mengehadkan aktiviti ziarah dalam kumpulan tidak lebih dari 20, selain harus meninggalkan lawatan ke kubur yang merupakan suatu kebiasaan di Hari Raya.

Perubahan rutin yang paling ketara tahun ini adalah tidak adanya solat berjemaah Hari Raya di masjid dan surau, kerana beberapa negeri telah melarang atau membatasi jemaah kepada jumlah yang sangat kecil dengan jarak sosial yang ketat.

Solat sebaliknya dilakukan di rumah bersama ahli keluarga yang harus menghabiskan hari pertama Aidilfitri dalam perayaan tertutup dan bukannya mengadakan majlis rumah terbuka yang menajdi tradisi.

Di SELANGOR, di mana terdapat larangan solat berjemaah Aidilfitri di masjid dan surau, umat Islam menunaikan solat di rumah berdasarkan khutbah yang disiapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Di TERENGGANU, walaupun larangan sama dilaksanakan, perayaan tetap menggembirakan ketika umat Islam di negeri ini menunaikan solat mereka di rumah bersama keluarga.

Mohd Zaideen Yusoff, 60, berkata larangan solat berjemaah itu merupakan suatu rahmat kerana dia dapat menunaikan solat bersama keluarga besarnya di rumah mertuanya di Kampung Bukit Besar di Kuala Terengganu.

Di PERLIS, tidak ada solat Aidilfitri yang dilakukan di masjid dan surau di seluruh negeri, dan tanah perkuburan pula ditutup. Hanya ahli jawatankuasa masjid yang dibenarkan melaungkan ‘Takbir Raya’ yang bergema melalui pembesar suara dari waktu subuh hingga sekitar jam 9 pagi.

Di PAHANG, umat Islam juga tinggal di rumah untuk menunaikan solat Hari Raya mereka berikutan keputusan kerajaan negeri untuk melarang solat berjemaah di masjid dan surau tahun ini, seperti yang berlaku di MELAKA.

Di SABAH, masjid di seluruh negeri tetap kosong kerana larangan serupa untuk solat jemaah Hari Raya di masjid dan surau dikuatkuasakan.

Umat ​​Islam di PULAU PINANG juga mematuhi SOP PKPB dengan menunaikan solat di rumah setelah Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAINPP) mengeluarkan arahan yang melarang solat Hari Raya di masjid dan surau.

Namun, di KELANTAN, solat Hari Raya diadakan di Masjid Sultan Muhammad II di Telipot di Kota Baru pada pukul 8.30 pagi – tetapi hanya imam, bilal dan siak yang dilihat menunaikan solat sambil memperhatikan protokol jarak jauh yang selamat. Mereka juga menjalani pemeriksaan suhu badan.

Di JOHOR, solat Hari Raya di Masjid Sultan Abu Bakar di Johor Baru, yang hanya melibatkan 12 orang ahli jemaah, dipimpin oleh Imam Sabaruddin Zainon, yang juga menyaksikan jarak sosial dipraktikkan.

Di NEGERI SEMBILAN, 12 anggota jawatankuasa Masjid Negeri di Seremban menunaikan solat Hari Raya di masjid, yang dipimpin oleh Imam 1 Ahmad Rijal Ghazali, dengan protokol jarak jauh yang ketat juga diamalkan, selain ketiadaan amalan berjabat tangan.

Di PERAK, solat sunat Aidilfitri dilakukan di tempat perlindungan sementara gelandangan Covid-19 di Arena Badminton Perak, yang diketuai oleh pegawai Angkatan Pertahanan Awam (APM) Kapten Muhammed Ameen Salleh Mura, yang mempunyai 13 orang dalam jemaah termasuk seorang individu yang kehilangan tempat tinggal. Jarak selamat juga dilaksanakan semasa solat.

Di KEDAH, Mufti Kedah, Datuk Syeikh Fadzil Awang berkata, jemaah yang menunaikan solat Aidilfitri di 576 masjid di seluruh negeri telah mematuhi SOP, termasuk jarak yang selamat.

Show More

Related Articles

Back to top button