Bisnes & Ekonomi

Kebiasaan Baharu Dalam Ekonomi Pasca COVID-19

Tingkah laku pengguna mungkin telah berubah disebabkan oleh pandemik Covid-19, menjadikan kebiasaan baharu sebagai tabiat dan ia adalah sesuatu yang perlu dipersiapkan oleh peruncit untuk membantu ekonomi pulih.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata, kementeriannya menyaksikan penjualan dalam talian barangan pengguna bergerak pantas meningkat 40 peratus kerana wabak tersebut.

Untuk mencegah jangkitan dan tidak membanjiri sistem penjagaan kesihatan, kerajaan memerintahkan perniagaan ditutup dan orang ramai berlindung di rumah mulai 18 Mac.

Langkah ini telah membantu mengurangkan keluk jangkitan tetapi mengorbankan ekonomi Malaysia dengan anggaran kerugian bernilai RM2.4 bilion sehari.

Pada 4 Mei, negara mulai membuka kembali ekonomi dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dengan beberapa industri seperti pembuatan dan pembinaan dibenarkan beroperasi berdasarkan kapasiti operasi normal dan waktu operasi.

Tengku Zafrul berkata, 10 juta pekerja kini kembali bekerja, menyuntik pendapatan yang sangat diperlukan ke dalam ekonomi.

Oleh kerana Malaysia bergantung pada penggunaan pengguna untuk pertumbuhan Produk Domestik Kasar (PDB), amat penting untuk menyesuaikan diri dengan psikologi pengguna dan melihat bagaimana coronavirus telah mempengaruhi tingkah laku mereka.

Tengku Zafrul juga memperingatkan rakyat Malaysia agar tidak memiliki harapan yang tidak realistik, kerana akan memakan waktu untuk memulihkan ekonomi.

“Sekiranya anda pergi ke pusat beli-belah, orang telah keluar tetapi memerlukan masa kerana kesan psikologi Covid-19 atau PKP membuatkan orang sangat berhati-hati untuk keluar dan mereka hanya akan keluar jika perlu.”

Sebahagian daripada respons adalah menyesuaikan diri dengan e-dagang yang telah melihat lebih banyak lalu lintas dan pembelian sejak PKP bermula.

Tengku Zafrul mengatakan bahawa pembeli baru kini menyumbang 40 peratus dari semua penjualan dalam talian.

“Siapa yang mengatakan bahawa 40 peratus ini akan berhenti membeli (dalam talian) hanya kerana kedai-kedai dibuka? Mereka sekarang selesa membeli dalam talian dan ini mungkin menjadi kebiasaan baharu walaupun selepas vaksin dicipta,” katanya.

Salah satu cara menghidupkan semula ekonomi adalah dengan memperkenalkan pakej rangsangan ekonomi dengan program subsidi upah RM13 bilion.

Katanya, masih terlalu awal untuk menilai keberkesanan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) tetapi beliau yakin ia berjaya membendung kerugian ekonomi.

Jumlah penerima BPN yang diluluskan setakat ini telah melebihi 11 juta, katanya.

Memetik data dari Jabatan Perangkaan Malaysia, beliau mengatakan kerajaan berjaya mengekalkan kadar pengangguran pada 3.5 peratus pada suku pertama tahun ini, walaupun kemungkinan akan meningkat menjadi sekitar tujuh peratus pada akhir tahun ini.

Kerajaan baru-baru ini memperkenalkan program yang menawarkan kelas percuma mengenai kemahiran digital dan data kepada rakyat Malaysia yang menganggur melalui Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Ketika ditanya bagaimana penurunan harga minyak akan mempengaruhi defisit anggaran untuk 2020, beliau mengatakan Malaysia memiliki kapasiti yang cukup untuk menyerap kekurangan pendapatan.

Tengku Zafrul mengatakan bahawa kerajaan harus menentukan semula Belanjawan 2020 berdasarkan harga minyak semasa AS$35 setong, dengan ramalan defisit tahun ini meningkat dari 4.5 menjadi 4.7 peratus dengan mengandaikan harga minyak tetap stabil. Belanjawan 2020 dibentangkan pada Oktober tahun lalu dengan anggapan harga minyak mentah rata-rata AS$62 setong.

Sebagai kesimpulan, Tengku Zafrul berkata, perkara yang paling penting adalah agar rakyat Malaysia saling menjaga, majikan dan rakyat. Tanpa rakyatnya, tidak akan ada ekonomi.

“Ekonomi boleh diperbaiki, tetapi jika anda kehilangan nyawa, itu tidak akan pernah kembali,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button