AntarabangsaIsu Semasa

Separuh Rakyat Kanada Mempercayai Teori Konspirasi COVID-19

Hampir separuh daripada rakyat Kanada menmpercayai teori konspirasi coronavirus COVID-19 termasuk penawar yang tidak munasabah, tanggapan tentang perlindungan 5G atau bahawa virus itu dibuat di makmal China, menurut satu kajian baru.

School of Journalism di Carleton University di Ottawa meninjau 2,000 orang Kanada dan mendapati bahawa 46 peratus mempercayai sekurang-kurangnya satu daripada empat mitos utama yang tersebar dalam talian.

“Kadar tinggi ini membimbangkan kerana teori konspirasi berisiko memburukkan sistem kesihatan yang sudah terlalu parah,” kata penulis bersama kajian dan profesor Carleton, Sarah Everts kepada AFP semalam.

Apa yang membimbangkan adalah bahawa orang tidak akan menganggap ancaman Covid-19 dengan serius dan akan mengabaikan panduan kesihatan awam seperti mengamalkan penjarakan sosial dan berisiko membuka pintu untuk kebangkitan kembali wabak.

Teori palsu yang paling dipercayai menurut kajian ialah bahawa coronavirus dicipta sebagai senjata bio di makmal China dan dilepaskan ke populasi umum – dipercayai oleh 26 peratus orang Kanada.

Sebanyak 11 peratus responden lain mengatakan bahawa mereka menyangka Covid-19 bukan penyakit serius tetapi disebarkan untuk menutupi kesan kesihatan berbahaya yang diduga berkaitan dengan pendedahan kepada teknologi tanpa wayar 5G.

Polis di Quebec sedang menyiasat kepercayaan ini sebagai motif yang mungkin setelah beberapa menara sel di wilayah itu dibakar.

Dua puluh tiga peratus juga mengatakan bahawa mereka percaya dakwaan yang tidak terbukti yang dipromosikan oleh Presiden AS Donald Trump bahawa ubat-ubatan seperti hidroksiklorokuin – ubat anti-malaria yang dikaitkan dengan komplikasi jantung – berkesan dalam merawat penyakit ini.

Dan 17 peratus berpendapat bahawa membasuh hidung dengan larutan garam akan memberi perlindungan daripada jangkitan.

Tinjauan ini dilakukan pada 5 hingga 8 Mei, dan mempunyai margin kesalahan 2.19 peratus.

Para penyelidik menyatakan bahawa orang yang menghabiskan banyak masa di platform media sosial, termasuk Twitter, Instagram dan TikTok, kemungkinan besar mempercayai teori konspirasi.

Sebanyak 57 peratus orang Kanada juga mengatakan bahawa mereka percaya dapat membezakan maklumat yang salah. Everts mengatakan bahawa terlalu percaya diri ini “membuat orang menjadi penipu.”

Beliau mengatakan bahawa adalah fitrah manusia untuk memahami keadaan, terutama dalam krisis ketika orang merasa cemas atau tidak berdaya.

“Apabila perkara buruk berlaku, kita cenderung mencari alasan disebalik sesuatu kerana ia menenangkan, walaupun penjelasannya pelik. Dan teori ini kebanyakan tidak masuk akal,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close