MalaysiaPolitik

Checkmate! Bersatu Bakal Hapuskan Jawatan Pengerusi Dalam Parti?

Pemimpin tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia sedang mempertimbangkan untuk menyingkirkan kedudukan pengerusi sebagai satu usaha menyatukan saingan dalam parti.

Menurut sumber yang biasa dengan perbincangan itu, penghapusan jawatan pengerusi diperdebatkan untuk mengelakkan perpecahan dalam parti, memandangkan pertelingkahan baru-baru ini yang melibatkan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Sekarang anda mempunyai dua tokoh yang memegang posisi teratas dalam parti. Ia seolah-olah sebuah kapal yang mempunyai dua orang kapten.

“Dengan tindih dua orang tokoh, aka nada arahan yang bertindih. Parti akan jauh lebih produktif jika jawatan pengerusi dihapuskan. Presiden harus menjadi jawatan tertinggi dalam parti,” kata sumber itu.

Untuk menghapuskan kedudukan pengerusi, ia memerlukan mesyuarat darurat di mana perlembagaan parti akan dipinda.

“Mereka harus duduk dan membincangkan hal ini,” kata sumber itu.

Pada masa yang sama, sumber itu juga mengisyaratkan bahawa Dr Mahathir dan penyokongnya mungkin akan dikeluarkan dari Bersatu tidak lama lagi.

“Ada peruntukan dalam Perlembagaan untuk memecat anggota yang menentang parti,” kata sumber itu ringkas.

Tidak pasti peruntukan mana yang akan dirujuk, kerana perlembagaan Bersatu tidak tersedia untuk umum.

Baru-baru ini, RoS mengumumkan bahawa Dr Mahathir tidak lagi menjadi pengerusi kerana peletakan jawatannya sebagai ketua parti pada 24 Februari secara serta-merta.

Muhyiddin, sebagai presiden parti sekarang, akan menjadi pemangku pengerusi sehingga pemilihan Bersatu akan datang.

Namun, Dr Mahathir mempertikaikan pengumuman RoS, dengan mengatakan bahawa beliau masih ketua Bersatu dan RoS mungkin tidak mempertimbangkan beberapa faktor mengenai “pengunduran diri” dan pelantikan Muhyiddin sebagai pemangku pengerusi.

Dr Mahathir juga mahu RoS menyiasat dan menyelesaikan pemberhentian Datuk Marzuki Yahya sebagai setiausaha agung parti dan pelantikan Datuk Seri Hamzah Zainuddin sebagai penggantinya, yang didakwa dibuat “tanpa berunding dengan pengerusi Bersatu”.

Bersatu kini berpecah antara puak Dr Mahathir dan Muhyiddin, dengan bekas Perdana Mneteri berhasrat untuk kembali ke Pakatan Harapan sementara yang kedua ingin kekal dalam gabungan baru Perikatan Nasional.

Perpecahan antara kedua-dua puak itu semakin meningkat dalam beberapa hari terakhir, dengan gerakan tidak percaya terhadap kepemimpinan Muhyiddin, yang berakhir dengan kejatuhan  Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah.

Show More

Related Articles

Back to top button