Isu SemasaTempatan

Selepas 4 Bulan, India Kembali Mengimport Minyak Sawit Malaysia

India telah kembali membeli minyak sawit Malaysia setelah empat bulan yang dicetuskan oleh perbalahan diplomatik mengenai komen bekas pentadbiran kerajaan Malaysia mengenai isu Jammu-Kashmir.

Reuters, memetik sumber perdagangan, mengatakan pembelian itu didorong oleh kejatuhan inventori domestik dan harga diskaun.

Malaysia, pengeluar minyak sawit kedua terbesar di dunia setelah Indonesia, akan mengirimkan 200,000 tan minyak sawit mentah kepada pengimport terkemuka India pada bulan Jun dan Julai, kata laporan itu.

Pembelian tersebut berlaku berikutan hubungan perdagangan yang lebih erat antara kedua-dua negara setelah Perikatan Nasional (PN) mengambil alih Putrajaya baru-baru ini.

Putrajaya juga menandatangani perjanjian minggu lalu untuk membeli 100,000 tan beras India.

“Stok pelabuhan telah turun mendadak di India kerana import yang lebih rendah,” kata seorang peniaga yang berpangkalan di Singapura yang menjual minyak sawit Malaysia dan Indonesia.

Laporan itu juga menyatakan bahawa dengan berlakunya pembelian semula, India, pengimport minyak boleh dimakan terbesar di dunia, dapat terus menyokong harga minyak sawit Malaysia, FCPOc3, yang naik dari posisi terendah 10 bulan baru-baru ini.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelumnya telah mencetuskan kontroversi apabila mengkritik undang-undang kewarganegaraan baru India yang berkontroversi dan dianggap mendiskriminasi minoriti Muslimnya.

Pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu September lalu, Dr Mahathir mengatakan India telah “menyerang dan menduduki” Kashmir, sebuah wilayah majoriti Muslim yang juga dituntut oleh Pakistan.

Sebagai balasan, India, yang merupakan pasaran minyak sawit terbesar di Malaysia selama lima tahun terakhir, secara efektif menghentikan semua pembelian dari Malaysia.

Sebuah kilang minyak India dalam laporan itu mengatakan bahawa pembelian baru didorong oleh stok yang rendah, sementara hubungan India dengan Malaysia telah bertambah baik sejak kerajaan baru dibentuk pada awal bulan Mac.

“Saya rasa kerajaan India akan mengizinkan pelabuhan kiriman yang akan datang. Kami tidak boleh bergantung pada satu penjual (Indonesia) selama-lamanya, terutama ketika anda harus membuat inventori,” kata pembeli itu.

Seorang peniaga yang berpangkalan di Mumbai memberitahu Reuters bahawa minyak sawit Malaysia kini tersedia dengan potongan harga AS$15 untuk bekalan dari Indonesia, yang pada hari Isnin menaikkan pungutan eksport minyak sawit sebanyak US$5 per tan.

Pembelian minyak sawit India dari Malaysia boleh meningkat lebih jauh sekiranya diskaun kekal, katanya.

India membeli lebih dari 9 juta tan minyak sawit setahun, merangkumi hampir dua pertiga daripada jumlah import minyak sawitnya, dan mengimport 4.4 juta tan minyak sawit Malaysia pada tahun 2019.

Show More

Related Articles

Back to top button