AntarabangsaIsu Semasa

China Tawar Wang Tunai Untuk Rakyat Hentikan Perdagangan Hidupan Liar

Penternak di China ditawarkan wang tunai untuk menghentikan pembiakan binatang eksotik ketika tekanan meningkat untuk menyekat perdagangan haram hidupan liar yang telah disalahkan atas wabak coronavirus.

Pihak berkuasa buat pertama kalinya berjanji untuk “membeli” penternak dalam usaha untuk mengekang amalan ini, kata aktivis haiwan.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, China melarang penjualan haiwan liar untuk makanan, dengan alasan risiko penyakit merebak kepada manusia, tetapi perdagangan itu tetap sah untuk tujuan lain termasuk penyelidikan dan perubatan tradisional.

Coronavirus Covid-19 yang mematikan dipercayai secara meluas berpindah dari kelawar kepada manusia sebelum merebak ke seluruh dunia.

Dua wilayah pusat telah menggariskan perincian program pembelian untuk membantu penternak beralih ke mata pencarian alternatif.

Hunan pada hari Jumaat (15 Mei) menetapkan skema pampasan untuk memujuk penternak supaya memelihara ternakan lain atau menghasilkan teh dan ubat-ubatan herba.

Pihak berkuasa menawarkan untuk membayar 120 yuan per kilogram untuk ular tedung dan ular tikus, sementara satu kilogram tikus buluh akan dibayar 75 yuan.

Seekor musang, haiwan yang dipercayai membawa Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) kepada manusia dalam wabak koronavirus lain hampir dua dekad yang lalu, bernilai 600 yuan.

Wilayah Jiangxi yang berjiran juga telah mengeluarkan dokumen mengenai rencana untuk membantu penternak membuang haiwan eksotik dan memberi bantuan kewangan.

Akhbar Jiangxi Daily yang dikendalikan oleh kerajaan melaporkan minggu lalu bahawa wilayah itu mempunyai lebih daripada 2,300 penternak berlesen yang kebanyakannya memelihara binatang liar sebagai makanan.

Haiwan mereka bernilai sekitar 1.6 bilion yuan, tulis laporan itu.

Kumpulan hak haiwan Humane Society International (HSI) mengatakan Hunan dan Jiangxi adalah “wilayah pembiakan hidupan liar utama”, dengan Jiangxi melihat pengembangan perdagangan yang pesat selama satu dekad terakhir.

Pendapatan dari pembiakan mencapai 10 bilion yuan pada 2018, katanya.

Pakar polisi HSI China, Peter Li memberitahu AFP bahawa rancangan serupa harus dilancarkan di seluruh negara.

Tetapi Peter mengingatkan bahawa cadangan Hunan memberi ruang kepada penternak untuk terus membiakkan haiwan eksotik selagi haiwan itu tidak dijual ke pasar makanan.

Rancangan wilayah ini juga tidak termasuk banyak binatang liar yang dibiakkan untuk bulu, perubatan tradisional atau hiburan. Tetapi Li mengatakan pihak berkuasa China tetap bergerak ke arah yang benar.

“Dalam 20 tahun terakhir, banyak orang mengatakan kepada kerajaan China untuk membeli operasi pembiakan hidupan liar tertentu, misalnya penternakan beruang,” katanya.

“Ini adalah pertama kalinya kerajaan China memutuskan untuk melakukannya, yang membuka ruang untuk pengeluaran haram lain dihentikan.”

Show More

Related Articles

Back to top button