MalaysiaPolitik

Selepas Empat Kerajaan Negeri PH Runtuh, Negeri Mana Yang Bakal Menyusul?

Setelah kerajaan negeri Pakatan Harapan Johor, Melaka, Perak dan Kedah jatuh, negeri mana yang bakal mengikut jejak seterusnya?

Kejatuhan keempat-empat negeri yang diperintah Pakatan itu adalah kesan domino setelah gabungan pemerintah Pakatan itu hancur sendiri pada bulan Februari.

Ia digantikan oleh Perikatan Nasional yang terdiri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Barisan Nasional (Umno, MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah), PAS, Gabungan Parti Sarawak, Star Sabah dan Parti Bersatu Sabah.

Empat kerajaan negeri runtuh ketika ADUN dari Bersatu, PKR (yang berpihak kepada bekas timbalan presiden parti, Datuk Seri Azmin Ali) dan DAP bergabung dengan Barisan dan PAS. Perikatan kini memerintah negeri-negeri ini.

Persoalannya sekarang – adakah kesan domino akan berlaku di Selangor, Negeri Sembilan atau Sabah?

Mengapa Johor, Melaka, Perak dan Kedah jatuh menunjukkan bahawa akan ada lebih banyak negeri yang mengikutinya, menurut pensyarah politik Universiti Utara Malaysia Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani.

Antara sebab mengapa kerajaan Melaka, Perak dan Kedah digulingkan adalah kerana Pakatan memegangnya dengan majoriti kecil, katanya.

Di Perak, Pakatan memegang 29 kerusi manakala Umno 27 dan PAS tiga. Pakatan membentuk kerajaan negeri pada tahun 2018 apabila dua ADUN Umno berpaling tadah untuk menjadi bebas.

Di Melaka, ia adalah Pakatan 15 dan Barisan 13. Di Kedah pula, Pakatan memegang 18 kerusi , Umno 3 dan PAS 13.

Pakatan mempunyai margin selesa di Johor dengan 36 ADUN, Barisan 19 dan PAS satu. Tetapi ketika Bersatu dan ADUN PKR yang jahat bergabung dengan Barisan dan PAS pada bulan Februari, kerajaan negeri Pakatan digulingkan.

“Keempat negeri itu jatuh akibat pertukaran kem di Bersatu dan PKR. Faktor Umno dan PAS selalu ada tetapi tidak cukup untuk mengubah pemerintahan negara. Ringkasnya, pertengkaran dalaman Bersatu dan PKR menyebabkan kejatuhan kerajaan negeri pimpinan Pakatan,” kata ahli strategi geo Universiti Teknologi Malaysia Prof Dr Azmi Hassan.

Hanya dua negeri yang dipegang oleh Pembangkang di mana keputusan PRU14 marginal adalah di Negeri Sembilan – Pakatan 20 (Bersatu tidak memenangi sebarang kerusi) dan Barisan 16 – dan Sabah di mana Barisan mempunyai 29 kerusi, Parti Warisan Sabah / Pakatan 29 dan Star Sabah dua. Tetapi dengan pembelotan, kerajaan negeri Warisan / Pakatan / Upko mempunyai 43 kerusi dan Umno / Bersatu / PBS / Star Sabah 17.

Di Selangor, Pakatan mempunyai 43 kerusi (PKR 19, DAP 16 dan Amanah lapan), Bersatu tujuh, Umno lima dan PAS satu.

“Kerajaan negeri yang paling tidak menentu di antara ketiga negeri pembangkang adalah Negeri Sembilan kerana majoritinya hanya sedikit. Selangor dan Sabah, buat masa ini, selamat kerana kerajaan negeri (masing-masing dipimpin oleh Pakatan dan Warisan) mempunyai majoriti yang tinggi,” kata Prof Azmi.

Dengan pertengkaran dalaman yang berterusan di Bersatu dan PKR, beliau mengatakan bahawa ADUN masing-masing harus membuat pilihan antara ketua Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad dan presidennya dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, atau antara presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas timbalannya Datuk Seri Azmin Ali.

“Situasi politik semasa di Malaysia, seperti yang saya lihat, dapat dikategorikan sebagai salah satu mentaliti kawanan di mana anda hanya memerlukan satu wakil negara untuk menukar kem dan ini akan diikuti oleh perwakilan lain,” katanya.

Walaupun kerajaan Selangor dan Sabah nampaknya aman, Prof Azmi mengingatkan bahawa jika seorang ADUN “belot” dan ini akan mencipta kesan bola salji.

“Khabar angin perwakilan menukar kem di Sabah sudah cukup untuk menggegarkan kerajaan negeri,” katanya, sambil menambah: “Sekiranya kerajaan Negeri Sembilan bertukar tangan, kemungkinan besar Selangor dan Sabah tidak selamat.”

Penganalisis politik Mohd Rahezzal Shah menunjukkan bahawa sama ada Warisan dapat memegang tampuk pemerintahan di Sabah “bergantung pada siapa yang membuat langkah pertama”.

“Hanya perlu satu YB untuk bertukar untuk mencetuskan pergerakan. Mungkin ada ADUN tunggu dan lihat tidak bersedia menukarnya kerana mereka tidak mahu menjadi orang pertama yang bergerak, ”kata pensyarah Universiti Teknologi Mara di Sabah.

“Para YB akan keluar dengan kisah mereka sendiri – tidak mendapat dana yang mencukupi, tidak diperlakukan adil oleh Ketua Menteri, mempunyai hubungan yang tegang dengan YB lain, itu adalah kehendak konstituen mereka dan banyak lagi alasan,” katanya.

“Tetapi alasan termudah, paling popular dan biasa digunakan adalah ‘kehendak rakyat’ (keinginan rakyat) yang cukup mengagumkan kerana tidak ada pengundian sistematik untuk mengukur sentimen di lapangan, tetapi YB bagaimanapun berkemampuan untuk menentukan apa yang rakyat mahukan.”

Prof Mohd Azizuddin bagaimanapun tidak membayangkan bahawa kerajaan Negeri, Selangor dan Sabah yang dipegang oleh Pembangkang akan jatuh.

“Pakatan mempunyai majoriti empat (kerusi) di Negeri Sembilan. Ya, hanya memerlukan tiga kerosakan untuk jatuh.

“Tetapi mereka tidak mempunyai ADUN Bersatu (yang kemungkinan akan melompat). Jadi, kemungkinan ADUN melompat adalah rendah, ”tambahnya.

Prof Mohd Azizuddin mengakui bahawa pemerintah Negeri dapat digulingkan sekiranya sekurang-kurangnya tiga ADUN PKR dari kem Azmin berpaling tadah.

Beliau juga mengatakan kemungkinan kerajaan Selangor jatuh tidak mungkin kerana margin pemerintahan Pakatan di negeri itu sangat besar, katanya.

“Walaupun ada ADUN PKR, termasuk MB Selangor, yang dihubungkan dengan Azmin, mereka telah memutuskan untuk tetap bersama parti itu untuk bersama Anwar,” katanya.

Walau bagaimanapun, kesan domino tetap bergerak dan tangan-tangan politik sedang merancang strategi agar negeri-negeri  Pembangkang jatuh.

Show More

Related Articles

Back to top button