AntarabangsaIsu Semasa

Mengapa Rakyat Jerman Protes Perintah Sekatan Pergerakan?

Ribuan rakyat Jerman di seluruh negara turun ke jalan pada hari Sabtu (16 Mei) untuk memprotes sekatan yang dikenakan oleh kerajaan dalam usaha untuk mengekang wabak koronavirus.

Angka kematian di Jerman akibat virus itu lebih rendah daripada kebanyakan negara jirannya di Eropah dan beberapa langkah sekatan telah dilonggarkan.

Namun, tunjuk perasaan terhadap langkah-langkah sekatan menjadi lebih lantang dan para penunjuk perasaan telah memenuhi jalan-jalan untuk hujung minggu kedua berturut-turut.

Digelar di media sosial sebagai “covidiot” yang berisiko menyebabkan gelombang kedua jangkitan yang boleh menyebabkan sekatan diperketat, penunjuk perasaan mengadakan demonstrasi di beberapa lokasi di seluruh ibu kota Berlin dan sekitar Brandenburg.

Di Stuttgart, di mana beberapa penunjuk perasaan pada hujung minggu lalu telah melanggar peraturan penjarakan sosial dan tidak memakai topeng muka, polis menjangkakan satu lagi demonstrasi akan diadakan dengan kehadiran 5,000 orang.

Di Munich, penganjur meminta pihak berkuasa memberi lampu hijau untuk perhimpunan sehingga 10,000 orang di Thersienwiese, sebuah dataran besar di pusat bandar yang biasanya Munich mengadakan festival bir Oktoberfest yang terkenal di dunia.

Tetapi pegawai bandar menunjukkan perlunya menghormati peraturan penjarakan sosial dan membenarkan demonstrasi sehingga 1,000 orang.

Demonstrasi terbabit dipimpin oleh beberapa kumpulan baru.

Satu kumpulan adalah Resistance 2020, yang diketuai oleh seorang peguam dari timur Leipzig dan seorang doktor dari barat daya Jerman yang mempersoalkan statistik rasmi coronavirus dan melihat parti-parti politik utama sebagai konstruksi peraturan elitis.

Kumpulan lain yang disebut COMPACT menggambarkan diri mereka sebagai “pedang tajam terhadap propaganda imperialis”. Ia menyatakan di laman webnya bahawa ia membantu “maklumat yang menyinggung perasaan” untuk gerakan protes yang semakin meningkat.

“Mengapa anda tidak mengatakan yang sebenarnya, Mrs Merkel? Bagaimana kita kehilangan kebebasan, pekerjaan dan kesihatan kita?” kata KOMPAK.

Media Jerman telah menyatakan bahawa Rusia mungkin bertanggungjawab di sebalik kempen tidak sahih yang memacu tunjuk perasaan.

Setelah meraih penghormatan global kerana menjaga kadar kematian rendah di Jerman, Merkel minggu lalu tunduk pada tekanan dari beberapa menteri Jerman dan bersetuju untuk membuka kembali sekolah, kedai dan restoran dan juga bola sepak secara beransur-ansur.

Walau bagaimanapun, Merkel, seorang saintis, telah berulang kali memberi amaran mengenai gelombang jangkitan kedua, dan kenaikan kadar pembiakan yang singkat sehingga melebihi ambang kritikal 1 awal minggu ini menimbulkan kebimbangan baru.

Coronavirus Covid-19 setakat ini telah menjangkiti lebih daripada 173,000 orang di Jerman dan membunuh hampir 7,900 orang.

Sebilangan besar orang Jerman menyetujui pengurusan krisis oleh Merkel, dengan tinjauan menunjukkan sokongan terhadap gabungan CDU / CSU melonjak hingga 40 peratus. Tinjauan yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa 56 peratus penduduk menyokong langkah-langkah sekatan semasa.

Show More

Related Articles

Back to top button