Hiburan

Disney Hasilkan Reboot Lakonan Hidup ‘Hercules’

Pembuatan semula filem-filem lakonan hidup Disney sedang giat dijalankan dan terbaru filem Hercules yang diterbitkan pada 1997 akan turut dihasilkan oleh adik-beradik Joe dan Anthony Russo yang mengarahkan filem Avengers, lapor The Hollywood Reporter.

Juga bekerjasama dalam projek ini adalah Dave Callaham, yang menghasilkan filem The Expendables, menulis skrip untuk Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings yang akan datang, dan bekerja sebagai penulis bersama untuk filem Wonder Woman 1984.

Filem asli Hercules 1997 adalah berdasarkan mitos Heracles dari Yunani yang menyaksikan Hercules, putera kepada Zeus diasingkan dari Gunung Olympus kerana tipu daya jahat dari dewa neraka, Hades.

Ketika berada di Bumi sebagai manusia, Hercules masih mempunyai kekuatan supernya dan dengan bantuan satir yang disuarakan oleh Danny Devito, Hercules mesti belajar apa yang benar-benar menjadikan seseorang itu pahlawan. Juga, terdapat banyak lagu Alan Menken yang sangat bagus.

Projek ini masih berada pada peringkat awal, menurut The Hollywood Reporter, dan perkara seperti pelakon, pengarah, atau bahkan apakah pembuatan semula itu akan menjadi musikal seperti animasi asli belum diputuskan.

Juga tidak jelas sama ada Disney merancang untuk menayangkan Hercules di pawagam atau jika ia akan menjadi filem Disney Plus, platform penstriman syarikat itu.

Disney telah menyaksikan kejayaan komersial yang besar di box office dengan pembuatan semula lakonan hidup sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Filem seperti Maleficent, Cinderella, dan The Jungle Book membawa ratusan juta dolar, sementara Alice in Wonderland, Beauty and the Beast, Aladdin, dan The Lion King semuanya telah mengutip  $1 bilion di seluruh dunia.

Syarikat ini juga telah mulai melancarkan beberapa projek lakonan hidup di Disney Plus, seperti The Lady and the Tramp yang merupakan tajuk pelancaran utama untuk perkhidmatan ini.

Pembuatan semula Robin Hood yang akan datang, pembuatan semula Lilo & Stitch, siri TV prequel Gaston berdasarkan filem Beauty and the Beast live-action, dan spin-off Aladdin dilaporkan juga dirancang untuk tayangan Disney Plus.

Hercules adalah salah satu senarai pembuatan semula lakonan hidup yang tidak berkesudahan yang dihasilkan Disney. Senarai lain merangkumi filem Mulan yang tertunda, sebuah prekuel 101 Dalmatians yang disebut Cruella, Peter Pan & Wendy, The Little Mermaid, dan Snow White and the 7 Dwarfs. Projek-projek lain, seperti Pinocchio, The Hunchback of Notre Dame, dan Bambi juga dalam peringkat awal pembangunan.

Show More

Related Articles

Back to top button