Bisnes & Ekonomi

Bagaimana Lazada Membantu Petani Cameron Highland Yang Kerugian

Petani di Cameron Highlands membuang ratusan tan hasil tanaman sayur-sayuran pada bulan Mac setelah pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang menutup pasar borong dan restoran di seluruh negara. Tetapi mereka memberi peluang kepada Alibaba untuk memulakan perniagaan dalam bidang baharu.

Lazada Group SA, anak syarikat Asia Tenggara Alibaba Group Holding Ltd., membuka sebuah kedai maya untuk menghubungkan petani dan rakyat Malaysia yang tinggal di rumah.

Penerimaan masyarakat malah mengejutkan Lazada di mana pengguna membeli rata-rata 1.5 tan kubis, lobak merah dan bayam setiap hari. Pada hari keempat, 3.5 tan sayuran dijual dalam masa kurang dari setengah jam. Menjelang minggu ketiga, sekitar 70 tan telah dihantar dari ladang ke depan pintu di seluruh negara.

Barangan runcit segar – kini menjadi salah satu daripada tiga kategori teratas di Lazada Malaysia – bahkan tidak ada pilihan tiga bulan lalu. Sebelum novel coronavirus, Lazada hanya membekalkan barangan segar di Singapura, Thailand dan Filipina namun setelah merebaknya Covid-19, ia berkembang ke Malaysia, Vietnam dan Indonesia. Lazada berminat untuk mengekalkan momentum itu, disokong oleh 30 pusat pelaksanaan di 17 bandar di rantau ini.

“Covid-19 adalah pemangkin transformasi digital di Asia Tenggara. E-dagang kini menjadi pilihan utama pengguna,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Lazada, Pierre Poignant dalam temu bual.

Permintaan untuk bahan makanan segar meningkat secara global, tetapi lonjakan di Malaysia membuka ruang khususnya bagi syarikat perdagangan dalam talian terbesar China ke pasaran yang menguntungkan setelah bertahun-tahun membina salah satu rangkaian penghantaran terbesar di rantau ini.

Sejak bulan Mac, lebih banyak pengusaha pertanian, perikanan dan perniagaan tempatan mula memacu perniagaan ke e-dagang, menurut Ketua Pegawai Operasi Lazada Malaysia, Shah Suriye Rubhen. Tempoh perayaan Ramadan, di sebuah negara di mana lebih dari separuh penduduknya beragama Islam, juga telah memenuhi permintaan dan petani telah meningkatkan jumlah barang yang ditawarkan.

“PKS tempatan menyedari bahawa mendigitalkan perniagaan mereka adalah jalan untuk terus maju dalam jangka panjang, mempelbagaikan aliran pendapatan mereka, dan memasarkan kepada ekonomi internet yang semakin berkembang,” kata Shah.

Unit Alibaba mungkin berjaya di Cameron Highlands, tetapi pasaran Asia Tenggara yang lebih luas tetap menjadi persaingan.

Lazada, yang dimulakan pada tahun 2012 oleh Rocket Internet sebelum Alibaba akhirnya menguasai sepenuhnya syarikat itu, adalah platform e-dagang pertama untuk enam negara di Asia Tenggara. Tetapi saingannya yang paling sengit, Shopee, unit Singapore’s Sea Ltd., telah berkembang dengan agresif pada tahun lalu dan mengatasi Lazada sebagai laman web yang paling banyak dikunjungi pada tahun 2019, menurut firma penyelidikan iPrice Group.

Di Indonesia, pasar terbesar dan paling menjanjikan di rantau ini, Tokopedia yang disokong oleh Alibaba menempati kedudukan sebagai syarikat e-dagang teratas berdasarkan trafik web, diikuti oleh Shopee, Bukalapak dan Lazada. Blibli adalah peneraju runcit dalam talian, sementara “Shopee, Tokopedia dan Lazada sedang bersaing,” kata Roshan Raj, rakan kongsi yang berpangkalan di Singapura di firma penyelidikan RedSeer Consulting.

Teknologi kecerdasan buatan Alibaba adalah aset lain. Lazada mempunyai lebih dari 100 orang yang berusaha memperibadikan pengalamannya, yang merupakan sebahagian daripada tenaga kerja Lazada yang berjumlah 9,000 orang di enam negara.

Bagi raksasa e-dagang China, Lazada adalah bahagian terpenting dalam strategi globalisasi. Ini bertujuan untuk melayani 300 juta orang Asia Tenggara menjelang 2030, meningkat daripada 65 juta sekarang.

Show More

Related Articles

Back to top button