AntarabangsaIsu Semasa

Indonesia Tidak Telus Dalam Data Kematian COVID-19?

Sukarelawan KawalCovid-19 di Indonesia telah menuntut kerajaan agar mengeluarkan semua data kerana jumlah kematian Covid-19 yang disyaki oleh pentadbiran wilayah di negara ini telah melebihi 3,000, hampir tiga kali jumlah kematian yang dilaporkan oleh pasukan petugas Covid-19.

Pengasas bersama KawalCovid-19, Elina Ciptadi berkata, data mengenai kematian yang disyaki adalah penting agar orang Indonesia dapat memahami betapa parahnya wabak di wilayah masing-masing dan dapat menghitung risiko dengan tepat.

“Kita perlu mengetahui besarnya penyebaran virus untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Sekarang ini, orang hanya memahami skala wabak setelah rakan atau ahli keluarga dijangkiti penyakit ini,” kata Elina kepada The Jakarta Post.

Sehingga hari Rabu, KawalCovid-19 telah mencatatkan sejumlah 3,180 kematian pesakit yang disyaki menghidap Covid-19, yang terdiri daripada 3,091 pesakit yang berada di bawah pengawasan (PDP) dan 90 orang yang berada di bawah pengawasan (ODP), dari 16 laman web Covid-19.

Jumlah sebenarnya mungkin jauh lebih tinggi, kerana banyak provinsi memilih untuk tidak melaporkan kematian PDP atau ODP, termasuk daerah yang terjejas teruk seperti Jawa Barat, Bali dan Sumatera Selatan.

Hanya 60 daripada PDP yang mati diuji negatif terhadap virus tersebut setelah kematiannya. Ribuan yang lain sama ada tidak diuji atau belum mendapat keputusannya.

Elina berkata, kadar pengujian rendah negara itu merendahkan ketepatan data kerajaan.

“Seseorang hanya boleh dianggap sebagai kes yang disyaki selama beberapa hari sebelum keputusan ujian mereka menjelaskan sama ada mereka mempunyai virus atau tidak,” katanya.

“Di Indonesia, kes yang disyaki memakan masa berminggu-minggu untuk mengetahui hal itu, yang juga menyebabkan rawatan terlambat.”

LaporCovid-19, kumpulan sukarelawan yang membantu KawalCovid-19 mengumpulkan dan mengesahkan data, melaporkan bahawa pihaknya telah menerima 3,800 aduan berkaitan Covid-19 dari masyarakat, yang kebanyakannya mengatakan bahawa ujian lewat menyebabkan kematian yang tidak jelas.

Pengasas bersama kumpulan itu, Irma Hidayana, juga mendesak kerajaan untuk mengeluarkan data mengenai kematian Covid-19 yang disyaki, dengan mengatakan bahawa kadar kematian yang lebih tepat dapat menyebabkan dasar yang lebih dipercayai.

“Nampaknya beberapa kerajaan daerah bergerak lebih cepat daripada kerajaan pusat dalam merekod dan mengeluarkan data penting,” katanya, sambil menambahkan bahawa semua provinsi harus telus dengan data mereka.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memperluas definisi kematian Covid-19 bulan lalu untuk memasukkan kematian yang disyaki tidak mempunyai sebab alternatif.

“Kematian Covid-19 adalah kematian yang disebabkan oleh penyakit yang serasi secara klinikal dalam kes Covid-19 yang mungkin atau disahkan, kecuali ada sebab kematian yang jelas yang tidak berkaitan dengan Covid-19,” WHO menyatakan dalam situasinya lapor pada 11 April.

Kementerian Kesihatan tetap melaporkan kematian yang disahkan, dengan jumlah kematian rasmi mencapai 1,043 orang pada hari Khamis. Bagaimanapun, kementerian melaporkan jumlah kes yang disyaki di seluruh negara. Terdapat 258,639 PDP dan 33,672 ODP pada hari Khamis.

Ketua Pengarah kawalan dan pencegahan penyakit, Achmad Yurianto, enggan memberikan jumlah kematian yang disyaki di seluruh negara ketika dihubungi oleh Post pada hari Khamis.

“Kami memiliki data, tetapi kami tidak akan mengumumkannya kepada umum. Pasukan petugas wilayah juga memiliki data. Sekiranya anda mahukan data lengkap, tanyakan daerah,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button