Isu SemasaTempatan

Pengangguran Meningkat, Menteri Saran Rakyat Tidak Pilih Kerja

Oleh kerana kadar pengangguran dijangka terus meningkat, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan mengatakan bahawa rakyat Malaysia mesti mengubah pemikiran mereka dan menerima apa sahaja pekerjaan yang ditawarkan.

Saravanan mengatakan bahawa lebih baik bekerja dalam pekerjaan yang disebut 3D (kotor, berbahaya dan sukar) daripada menganggur.

“Perlu ada perubahan dalam corak pemikiran supaya rakyat akan menerima pekerjaan apa pun. Ada peluang yang cukup,” katanya dalam perbualan langsung dengan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Facebook pada hari Selasa (12 Mei).

BACA: Kadar Pengangguran Malaysia Tertinggi Dalam Tempoh Satu Dekad

Saravanan berkata kementerian dan agensi-agensi di bawahnya seperti Kumpulan Wang Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) dan Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) akan mengadakan latihan untuk menambah tenaga pekerja dan meningkatkan kemahiran.

“Sebelum ini, pekerja asing hanya bekerja di sektor rendah. Tetapi hari ini, mereka telah menjadi pekerja mahir. Sektor-sektor ini harus diambil alih oleh penduduk tempatan,” katanya.

Malaysia melaporkan kenaikan 17.1% pengangguran kepada 610,500 pada bulan Mac tahun ini sebagai hasil daripada Perintah kawalan pergerakan (MCO) ketika kerajaan berusaha untuk meminimumkan kesan pandemik Covid-19.

Saravanan mengatakan bahawa semua pihak termasuk pekerja dan majikan harus bersikap ikhlas dan tidak saling mengancam kerana perniagaan tidak lagi berjalan seperti biasa.

Saravanan bertanya mengapa sesetengah majikan lebih suka mengupah orang asing daripada penduduk tempatan, dan mengatakan bahawa beliau percaya sebilangan majikan lebih suka pekerja asing kerana mereka tidak perlu memberi sumbangan kepada Kumpulan Wang Simpanan Majikan (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

“Saya hanya meminta majikan untuk tidak mengeksploitasi pekerja asing. Bayar pekerja dengan gaji yang baik, dan mereka akan bekerja. Jangan beri alasan sebilangan kecil penduduk tempatan tidak mahu bekerja,” katanya.

Beliau juga mendesak rakyat Malaysia untuk mempertimbangkan peluang pekerjaan di luar negara, memberikan contoh Jepun di mana beliau mengatakan gaji pokok adalah RM8,500 untuk pekerjaan peringkat bawah.

Saravanan mengatakan bahawa beliau dalam perbincangan dengan kedutaan Jepun mengenai peluang pekerjaan di sana.

“Semua rakyat Malaysia di seluruh negara harus mengubah pemikiran mereka dan menerima perubahan untuk terus hidup. Ini bukan masanya untuk membincangkan rancangan dan impian. Itu harus diketepikan,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button