MalaysiaPolitik

Kerjasama Umno Dalam Perikatan Nasional Tidak Formal

Umno akan menyatakan pendiriannya mengenai Perikatan Nasional di tengah-tengah perbincangan bahawa parti itu tidak mahu pakatan baru ini diformalkan.

Presiden parti Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengatakan bahawa beliau menyedari perbincangan seperti itu dan akan menangani perkara terbabit.

“Saya akan mengeluarkan kenyataan mengenai pendirian rasmi parti,” katanya ketika dihubungi untuk memberi komen mengenai isu tersebut.

Menurut laporan, mesyuarat dewan tertinggi Umno pada 4 Mei telah membuat keputusan sebulat suara untuk tidak memformalkan pakatan itu, tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Persekutuan Perikatan Nasional.

Sumber-sumber parti mengatakan bahawa Umno yakin tidak perlu parti itu memformalkan hubungan barunya dengan Bersatu, paling tidak untuk saat ini, dan bahawa pendirian itu dibuat “demi kepentingan parti”.

“Kami tidak menolak. Kami hanya merasa tidak perlu memformalkan hubungan kami yang berjalan lancar sekarang.

“Tambahan pula, Perikatan, tidak seperti Barisan Nasional yang Umno adalah anggota gabungan, tidak didaftarkan,” kata sumber.

Sumber itu mengatakan bahawa walaupun Umno tidak mahu Perikatan diformalkan buat masa ini, parti itu menyokong kerajaan Perikatan dan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Bagaimanapun, kita adalah sebahagian dari kerajaan,” kata sumber yang sama.

Difahamkan, Bersatu telah mendekati Umno untuk memformalkan Perikatan. Sumber lain menunjukkan bahawa sukar untuk bekerjasama dengan Bersatu ketika urusan dalamannya belum diselesaikan.

“Ada puak Bersatu yang menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad dan yang lain dengan Muhyiddin. Perlu diingat, Dr Mahathir, tidak mahu ada kaitan dengan Umno.

“Jadi persoalan besarnya adalah bagaimana kita menyelesaikannya,” kata sumber yang sama.

Barisan, yang terdiri daripada Umno, MCA, MIC dan PBRS serta rakan Muafakat Nasionalnya, PAS, telah menyokong Muhyiddin, yang merupakan presiden Bersatu sebagai Perdana Menteri untuk mengakhiri kebuntuan politik pada bulan Februari.

Ini mengakhiri pemerintahan Pakatan Harapan, yang mana Bersatu pernah menjadi sebahagian daripada pentadbiran setelah 22 bulan berkuasa.

Penganalisis politik Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata politik harus diketepikan ketika negara ini menghadapi kesan buruk Covid-19, baik dari segi sosial dan ekonomi.

“Orang ramai ingin tahu apa rancangan kerajaan untuk menghidupkan kembali ekonomi setelah wabak coronavirus. Semua orang terjejas dari segi ekonomi dan politik adalah perkara terakhir yang orang ingin ambil tahu,” katanya.

Sivamurugan mengatakan sebelum Perikatan dapat diformalkan, satu persamaan mesti dijumpai, menunjukkan bahawa kerjasama itu tidak akan berjaya jika pihak tidak mempunyai pemahaman yang sama, ideologi bersama dan bersetuju untuk tidak bersetuju.

“Adalah mungkin untuk bekerjasama dalam kolaborasi yang longgar. Mungkin apabila keadaan di negara ini lebih baik, pihak-pihak ini dapat memperbaiki hubungan kerja mereka dan mempunyai persamaan yang lebih tegas dan kukuh,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button