Hiburan

Tom Cruise Bakal Jalani Penggambaran Filem di Angkasa

Tom Cruise akan membuat penggambaran filem Hollywood berikutnya di lokasi 250 batu di udara dan mengorbit Bumi sekali setiap 90 minit.

Bintang “Top Gun” itu bakal terbang melalui stratosfer untuk menjalani filem yang belum diketahui di atas Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), kata NASA.

Pengarah agensi angkasa Amerika, Jim Bridenstine mengesahkan berita itu di Twitter, dengan mengatakan bahawa dia gembira kerana langkah itu akan “memberi inspirasi kepada generasi baru jurutera dan saintis” untuk melakukan perjalanan angkasa lepas.

Laman web hiburan Deadline Hollywood pertama kali melaporkan desas-desus mengenai penggambaran filem itu, sambil menambah bahawa SpaceX dari mogul teknologi Elon Musk akan bekerjasama dalam projek ini.

SpaceX dijadualkan untuk melancarkan angkasawan ke angkasa dari tanah AS untuk pertama kalinya dalam hampir satu dekad akhir bulan ini di atas kapal Crew Dragon, yang akan berlabuh dengan ISS.

Musk dan SpaceX belum mengesahkan penglibatan mereka dalam usaha filem itu, tetapi Musk membalas tweet Bridenstine dengan mengatakan bahawa projek itu “semestinya sangat menggembirakan.”

Pengarah NASA Jim Bridenstine mengesahkan berita menarik di Twitter. Cruise akan menjalani penggambaran di Stesen Angkasa Antarabangsa dan filem ini juga akan dibantu oleh pengasas SpaceX, Elon Musk.

“NASA sangat teruja untuk bekerjasama dengan @TomCruise dalam sebuah filem di @Space_Station! Kami memerlukan media yang popular untuk memberi inspirasi kepada generasi baru jurutera dan saintis untuk membuat rancangan bercita-cita tinggi @NASA menjadi kenyataan,” katanya di tweet bersama gambar Stesen Angkasa Antarabangsa .

Cruise, 57 tahun, terkenal dengan filem aksi, yang sering dilakukannya sendiri. Filem Mission: Impossible terakhir, Fallout 2018, malah terpaksa berehat dari penggambaran setelah Cruise patah pergelangan kakinya akibat melompat dari satu bumbung ke bumbung yang lain.

Deadline Hollywood mengatakan terdapat beberapa perincian lain yang diketahui mengenai projek filem itu tetapi melaporkan ia bukan sebahagian daripada francais hit “Mission: Impossible.”

Filem ketujuh dalam siri itu akan tayang pada tahun depan setelah produksi ditangguhkan oleh wabak coronavirus.

Show More

Related Articles

Back to top button