MalaysiaPolitik

Speaker Terima Usul Undi Tidak Percaya PM Daripada Tun M

Usul untuk mengadakan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah diterima oleh Dewan Rakyat.

Speaker Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof, berkata usul yang diajukan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu akan dikemukakan, tetapi tidak menyatakan tarikhnya.

Mohamad Ariff mengatakan bahawa beliau menerima dua usul pada 4 Mei dari Dr Mahathir.

Yang pertama adalah di bawah Peraturan Tetap 4 untuk membuat keputusan bahawa Speaker kekal sehingga Parlimen dibubarkan.

Yang kedua adalah berdasarkan Perintah Tetap 27 (3) bahawa Muhyiddin tidak mendapat sokongan majoriti Dewan.

“Setelah meneliti penjelasan yang diberikan, saya memutuskan bahawa usul di bawah Peraturan Tetap 4 ditolak kerana tidak memenuhi kriteria dalam Perintah Tetap.

“Namun, usul di bawah Perintah Tetap 27 (3) diterima untuk dibawa ke mesyuarat Dewan Rakyat yang akan datang,” kata Ariff dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (8 Mei).

Dalam surat bertarikh 4 Mei, Dr Mahathir menulis surat kepada Speaker untuk meminta izin agar usul dan resolusi mengenai perkara itu dibenarkan ketika Parlimen bersidang selama satu hari pada 18 Mei.

Dalam kenyataan yang sama, Ariff menolak usul yang dibawa oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal, yang juga anggota parlimen Semporna.

Shafie telah mengemukakan usul di bawah Perintah Tetap 27 (3) bertarikh 1 Mei yang berbunyi bahawa Dr Mahathir mempunyai kepercayaan Dewan.

Ariff berkata, usul Shafie ditolak kerana tidak selaras dengan Artikel 43 Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, usul Datuk Liew Vui Keong yang mengemukakannya di bawah Peraturan Tetap 18 turut ditolak oleh Speaker.

Usul Liew berisi empat usul, di antaranya ialah Muhyiddin tidak menguasai majoriti Dewan dan bahawa Dr Mahathir mendapat sokongan majoriti di Dewan.

Cadangan lain adalah bahawa penggubal undang-undang tidak terikat dengan peraturan di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP) kerana Parlimen bertanggungjawab untuk urusannya sendiri; dan terakhir, cadangan agar Parlimen bersidang selama lapan hari dan bukannya hanya satu.

Untuk ini, Ariff mengatakan beberapa cadangan Liew telah ditolak kerana tiada keperluan mendesak.

“Namun, beberapa usul telah diterima kerana ini adalah perkara khusus yang penting bagi masyarakat dan perlu segera dibawa ke mesyuarat Dewan Rakyat yang akan datang,” katanya.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, beliau belum menerima pengesahan sekiranya usul itu diterima menjelang persidangan 18 Mei.

“Saya diberitahu bahawa usul penggubal undang-undang Batu Sapi (menteri Datuk Liew Vui Keong) dan Semporna (Shafie Apdal) telah ditolak.

“Bagaimanapun, tidak ada pengesahan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Langkawi (Dr Mahathir).

“Sekiranya usul itu diterima, maka akan dibangkitkan. Keputusan untuk menerima atau menolak usul itu terletak pada Speaker,” katanya pada hari Jumaat (8 Mei).

Difahamkan, dalam surat bertarikh 4 Mei, Dr Mahathir mengusulkan untuk mengajukan usul di bawah Perintah Tetap Dewan Rakyat 26 (1), dibaca bersama dengan Perintah Tetap 27 (3), untuk mengemukakan resolusi untuk memutuskan bahawa Muhyiddin tidak mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen di Dewan Rakyat.

Show More

Related Articles

Back to top button