Isu SemasaTempatan

Penat Lelah Berbaloi, Petugas Barisan Hadapan Akhirnya Diberi Cuti

Pekerja penjagaan kesihatan yang telah bekerja tanpa henti dalam memerangi Covid-19 akan dapat menarik nafas lega tidak lama lagi.

Mereka yang telah bertungkus-lumus akan diberi hari rehat secara berperingkat kerana jumlah kes telah menurun.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, barisan hadapan juga akan diberi kaunseling untuk mempersiapkan mereka menghadapi kemungkinan berlakunya lonjakan kes.

“Kita bersiap-sedia untuk kejadian buruk, tetapi berharap yang terbaik. Ini adalah cabaran bukan hanya untuk barisan hadapan perubatan tetapi juga kakitangan Kementerian Kesihatan.

“Kami adalah barisan pertahanan terakhir untuk mencegah bencana besar, sejumlah besar kematian dan lonjakan kes secara tiba-tiba berlaku di negara ini,” katanya, menunjukkan bahawa barisan hadapan perubatan telah bekerja siang dan malam selama lima bulan.

Dr Noor Hisham mengatakan bahawa kebanyakan petugas telah mencapai titik di mana mereka hampir tidak dapat membezakan antara hujung minggu dan hari kerja.

Beliau mengatakan pengorbanan semua yang terlibat telah membuahkan hasil dengan jumlah kes baru yang menurun dan pesakit di wad, termasuk di Unit Rawatan Rapi (ICU) juga menurun.

Dr Noor Hisham berkata kementerian itu merancang untuk menyusun semula pendekatan Covid-19 dalam beberapa minggu ke depan.

Beliau menyampaikan penghargaannya kepada semua barisan hadapan lain, termasuk polis, angkatan bersenjata, organisasi bukan kerajaan dan agensi lain yang telah bekerja keras dalam memerangi Covid-19.

Katanya, hanya 30 kes baru direkodkan semalam. Angka tersebut adalah yang terendah bukan hanya ketika Perintah Kawalan Pergerakan yang dikuatkuasakan pada 18 Mac, tetapi juga sejak 12 Mac, yang menyaksikan hanya sembilan kes baru dicatat.

Kes baru menjadikan jumlah jangkitan aktif menjadi 1,710 dan jumlah kes di Malaysia menjadi 6,383 sejak wabak itu bermula.

Kementerian melaporkan satu kematian, melibatkan seorang lelaki berusia 47 tahun, yang ditempatkan di sebuah hospital swasta pada 15 Mac dan dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh sehari kemudian setelah dia didapati positif menghidap virus tersebut.

Dia meninggal dunia pada pukul 2.10 pagi semalam, menjadikan angka kematian di Malaysia kepada 106 orang.

Sebanyak 4,567 pesakit telah pulih dari jangkitan Covid-19. Dua puluh empat pesakit dirawat di ICU, dengan lapan memerlukan sokongan ventilator.

Dr Noor Hisham berkata, kementerian mulai sekarang akan menargetkan pekerja asing untuk pemeriksaan Covid-19.

Tumpuan akan diberikan kepada mereka dari zon merah di Kuala Lumpur dan Selangor.

Beliau mengatakan bahawa dasar kementerian adalah memastikan pekerja asing yang disasarkan disaring.

“Ini akan dijalankan berdasarkan negara asal mereka. Setelah kami mengenal pasti mereka, kami akan menyaring mereka. Kami mendorong majikan untuk memudahkan pemeriksaan pekerja asing.”

Show More

Related Articles

Back to top button