AntarabangsaIsu Semasa

Bagaimana Vietnam Berjaya Memerangi COVID-19

Kerana penjejakan kontak yang ketat, penjarakan sosial tidak diperlukan di Vietnam. Sementara negara-negara lain di rantau ini berdebat dan terganggu akibat sekatan pergerakan, Vietnam menutup sempadannya dan memperkenalkan sistem untuk mencari orang yang berpotensi dijangkiti.

Sekolah ditutup bersama dengan institusi pendidikan lain pada awal Februari, ketika jangkitan virus pertama dilaporkan di negara itu.

Jalan dan pasar yang padat di negara itu biasanya akan menjadi tempat penularan yang ideal untuk wabak COVID-19.

Tetapi dengan sistem kesihatan yang lemah dan ekonomi yang sedang berkembang, kerajaan memastikan bahwa ia memiliki strategi untuk menangani potensi pandemik.

Wabak SARS pada tahun 2002 mendorong pelaburan dalam langkah-langkah untuk melindungi orang dan mempersiapkan diri untuk kecemasan kesihatan.

Kejayaan Vietnam dalam mengekang penularan virus SARS dikaitkan dengan langkah-langkah terawal yang diambil ketika wabak baru muncul. Pada masa itu, Vietnam adalah negara pertama yang dikeluarkan dari senarai negara dengan penularan tempatan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Kali ini, Vietnam melaksanakan kawalan ketat terhadap perjalanan dan orang-orang yang berpotensi dijangkiti pada awal wabak coronavirus, “ketika negara-negara Asia Tenggara lain terganggu,” tulis Huong Le Thu, penganalisis kanan di Institut Dasar Strategik Australia, sebuah kumpulan pemikir.

Kerajaan Vietnam tanpa ragu-ragu melaksanakan sekatan pergerakan. Sesiapa yang memasuki Vietnam akan dikuarantin dan kerajaan menghentikan penerimaan kumpulan pelancong China serta perniagaan terus ke dan dari China, Le Thu menulis dalam catatan di laman web Majlis Hubungan Luar Negeri.

Vietnam juga dengan cepat menangguhkan dan menyekat semua penerbangan antarabangsa pada 20 Mac berikutan gelombang jangkitan baru dari Eropah.

Pada awal wabak, penjejakan kontak dilakukan oleh pasukan pengesan komuniti tetapi Aplikasi dengan cepat dikembangkan untuk menjejak bukan hanya kenalan utama, tetapi juga mereka yang mempunyai hubungan sekunder, ketiga dan keempat.

Terdapat keyakinan dalam pendekatan yang diambil, kata seorang penduduk setempat: “Saya rasa jika kita memandang ringan, virus akan kembali tetapi untuk negara kami, pemerintah memiliki kaedah yang efektif sehingga coronavirus tidak dapat kembali.”

Dengan mempunyai kurang dari 300 kes yang disahkan – tanpa jangkitan baru dalam tiga minggu terakhir – dan tidak ada kematian yang dilaporkan, nampaknya persiapan telah membuahkan hasil.

Hai Tran, dari Bkav Electronics, berkata: “Semakin banyak pengguna, semakin berkesan Aplikasi ini.

“Aplikasi ini berfungsi seperti kekebalan masyarakat, yang didukung oleh teknologi. Ini bermaksud apabila Aplikasi popular dalam kalangan masyaraka, kita mempunyai data. Sekitar 60% dari jumlah rakyat Vietnam mempunyai aplikasi itu.

“Ini akan membantu melindungi semua komuniti kerana setiap kontak akan dicatat ke dalam data komuniti.”

Bluezone, aplikasi berasaskan Bluetooth yang membantu menentukan sama ada seseorang itu bersentuhan dengan pesakit Covid-19, dikembangkan oleh firma teknologi Bkav dan Kementerian Penerangan dan Komunikasi.

Aplikasi ini menggunakan Bluetooth Low Energy, teknologi rangkaian kawasan peribadi tanpa wayar, untuk berhubung dengan telefon pintar dalam jarak dua meter. Ia akan memberitahu penggunanya jika mereka berada dalam jarak dua meter dari pesakit Covid-19 dalam 14 hari terakhir.

Apabila terdapat kes baru Covid-19, pihak berkuasa kesihatan akan memasukkan maklumat pesakit ke dalam sistem yang akan menghantar data tersebut ke telefon pintar yang dipasang dengan Bluezone untuk mengesan sejarah pesakit dalam 14 hari sebelumnya.

Aplikasi ini memberi amaran kepada pengguna jika mereka berisiko dijangkiti dan memerintahkan mereka untuk menghubungi pihak kesihatan.

Walaupun yakin Vietnam kembali normal, beberapa langkah berjaga-jaga masih berlaku. Sebagai contoh, sekolah mewajibkan pemakaian pelitup muka dan mengimbas suhu semua guru dan pelajar.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close