EropahPolitik

Kedudukan Sebagai PM Tergugat, Netanyahu Mahu Tubuhkan Kerajaan Perpaduan

Mahkamah tinggi Israel pada hari Isnin mendengar penentangan terhadap usaha Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk menubuhkan gabungan pemerintahan, dengan tokoh-tokoh pembangkang berpendapat bahawa kesepakatan mengenai pentadbiran perpaduan baru akan melindunginya daripada perbicaraan rasuah.

Mahkamah Agung dengan 11 panel bersidang untuk hari kedua setelah mendengar petisyen berasingan pada hari Ahad berkaitan penentangan terhadap Netanyahu yang mahu membentuk kerajaan perpaduan memandangkan beliau menghadapi dakwaan atas tuduhan rasuah, penipuan dan pecah amanah.

Ketetapan dijangka diputuskan pada hari Khamis depan. Sekiranya mahkamah menentang permohonan Netanyahu, Israel akan mengadakan pilihan raya awal, yang keempat sejak April 2019 ketika negara itu menghadapi krisis koronavirus dan kejatuhan ekonomi.

Netanyahu dan saingan utamanya Benny Gantz menandatangani perjanjian bulan lalu untuk membentuk kerajaan perpaduan di mana mereka akan bergilir memimpin Israel setelah tiga undi mereka tidak dapat diselesaikan. Mereka menggunakan krisis coronavirus sebagai alasan utama dalam membentuk perjanjian tersebut.

Berkuasa selama lebih dari satu dekad dan kini menjadi ketua pemerintahan sementara, Netanyahu akan menggalas tugas sebagai perdana menteri pentadbiran baru selama 18 bulan sebelum menyerahkan tampuk pemerintahan kepada Gantz, menurut perjanjian mereka.

Netanyahu, 70, kemudian akan mengambil peran sebagai “perdana menteri pengganti”, yang menurut beberapa analis akan membebaskannya dari undang-undang yang mengharuskan menteri kabinet untuk mengundurkan diri dari pejabat awam jika mereka didakwa atas tuduhan jenayah.

Perbicaraan Netanyahu dijadualkan akan dibuka pada 24 Mei. Netanyahu telah menafikan kesemua tuduhan dan mendakwa tuduhan adalah berasaskan politik.

Kesepakatan gabungan itu juga memberikan pengaruh Netanyahu terhadap pelantikan hakim yang penting, yang didakwa pengkritik akan memberikan kelebihan terhadap hasil prosidingnya sendiri.

Perjanjian itu mendapat sokongan daripada majoriti di parlimen. Tetapi beberapa kumpulan, termasuk pihak pembangkang dan pengawas demokrasi, mengajukan petisyen kepada Mahkamah Agung untuk membatalkan perjanjian itu, dengan alasan bahawa ia melindungi Netanyahu dari hukuman undang-undang.

Sebilangan penganalisis mengatakan mahkamah, yang kebanyakannya setia kepada Netanyahu, tidak mungkin menolak perjanjian itu atau melarang Netanyahu daripada membentuk kerajaan perpaduan.

Menjawab petisyen itu, Peguam Negara Israel Avichai Mandelblit mengatakan bahawa sementara aspek tertentu dalam perjanjian itu “menimbulkan kesulitan besar”, tidak ada alasan untuk membatalkannya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close